Zdravie

Nástrahy chladného počasia: Omrzliny vznikajú najmä na tvári a prstoch

"Postihnuté miesto možno spoznať podľa toho, že je bledšie až voskové, je necitlivé a neskôr sa môže objaviť bodavá bolesť."

TASR, 28. decembra 2021 11:41
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podcenenie počasia pri zimných športoch sa môže skončiť aj omrzlinami, upozorňujú záchranári. "Stačí zabudnúť na rukavice a omrzliny sú na svete. Najčastejšie sa objavia na nechránených častiach tela ako prsty, nos či tvár," vysvetlila Lucia Mesárošová, vedúca referátu vzdelávania Záchrannej zdravotnej služby Bratislava.

Ozrejmila, že postihnuté miesto možno spoznať podľa toho, že je bledšie až voskové, je necitlivé a neskôr sa môže objaviť bodavá bolesť. "Prvou pomocou je postupné zahrievanie, v žiadnom prípade nesmiete trieť postihnuté miesto snehom ani nezahrievajte dychom, hrozí zhoršenie omrzlín," upozornila Mesárošová.

Postihnutý nemá fajčiť, pretože sa tým zužujú cievy a zhoršuje sa cirkulácia krvi. "Pacienta zohrievajte vlastnými rukami, ak má napríklad omrznuté prsty na ruke, sám si ju môže dať pod pazuchu. Pomáha teplo aj vlažné obklady. Prísť zo svahu a skočiť pod horúcu sprchu nie je dobrý nápad. Ak sa objavia pľuzgiere, vyhľadajte lekára. Na podchladenie je človek náchylný aj vtedy, keď je hladný," doplnila Mesárošová.

V prípade chladného počasia môže byť problémom aj podchladenie. "Rozlišujeme dva druhy. Pri rýchlom – preborenie sa pod ľad či pád do studenej vody, hrozí smrť. Vtedy okamžite volajte tiesňovú linku 112 alebo 155. Človeka po vytiahnutí na breh rýchlo zbavte mokrých šiat, prezlečte do suchého, podávajte teplé – nie horúce tekutiny a zohrievajte," priblížila Mesárošová.

Pri postupnom podchladení, ktoré trvá hodiny, radí zohrievať postihnutého v pomalšom tempe, aby organizmus neutrpel šok. Pomôže teplý nápoj, čokoláda a ak to vyžaduje zdravotný stav – pri zhoršujúcom sa vedomí a dýchaní, prevoz do nemocnice.


Komentáre