Zdravie

Prevenciou pred ochoreniami prostaty je aj zelený čaj či sója

"Problémy s prostatou sa najčastejšie zvyknú objavovať u mužov vo veku od 50 rokov, ale nevyhýbajú sa ani mladším."

TASR, 13. decembra 2021 10:47
Na archívnej snímke príprava čaju matcha Foto: TASR – Marko Erd

Prevenciou pred ochoreniami prostaty je aj zelený čaj alebo sója. Základom sú však pravidelné preventívne prehliadky. Pripomenula to urologička z handlovskej nemocnice Viola Filipovičová.

Práve uplynulý mesiac bol venovaný prevencii onkologických ochorení prostaty a semenníkov. Hoci kampaň už skončila, je dôležité, aby muži, najmä po 50. roku života, aj počas nasledujúcich mesiacov prevenciu týchto ochorení nepodceňovali.

Ochorenia prostaty nie sú v urologických ambulanciách výnimkou, dôležité je rozpoznať už prvé komplikácie. "Medzi najčastejšie príznaky patrí nutnosť tlačenia pri močení, po vymočení pocit nevyprázdnenia sa, slabý alebo prerušovaný prúd moču, časté nutkanie na močenie alebo únik moču. Zápalové ochorenia prostaty sa prejavia často bolesťou v oblasti panvy a konečníka a zvýšenými teplotami," vysvetlila odborníčka.

Vývin nezhubného zväčšenia prostaty je podľa nej podmienený najmä vekom a normálnou tvorbou mužského pohlavného hormónu – testosterónu. "V prípade karcinómu prostaty sa v etiológii ochorenia uplatňujú najmä faktory veku, hormonálne a genetické vplyvy a strava s vysokým obsahom tukov," doplnila.

Problémy s prostatou sa najčastejšie zvyknú objavovať u mužov vo veku od 50 rokov, ale nevyhýbajú sa ani mladším. "Medzi najčastejšie sa vyskytujúce ochorenia prostaty patrí prostatitída, benígna hyperplázia prostaty a karcinóm prostaty, ktorý sa posledné roky manifestuje v nižších vekových kategóriách," priblížila Filipovičová.

Čo sa týka prevencie, dôležitý je podľa nej pravidelný pitný režim a močenie, ako látky s protektívnym vplyvom sa javia sója, zelený čaj a vitamín D. Základom prevencie ale naďalej zostávajú najmä pravidelné preventívne prehliadky.

Ako jedno z preventívnych vyšetrení odporúčajú odborníci vyšetrenie prostatického špecifického antigénu (PSA). "PSA je enzým, ktorý produkujú epitelové bunky prostaty. Hodnoty PSA sú významnými pomocníkmi v diagnostike a v sledovaní pacienta s ochoreniami prostaty. Zisťujú sa bežným odberom krvi a odporúčané sú v rámci preventívnych prehliadok u mužov alebo u pacientov s príznakmi ochorenia prostaty," dodala Filipovičová.


Komentáre