Zdravie

Liekové pravidlá v tehotenstve

"Ženy sa počas tehotenstva môžu stretnúť so zápchou, pálením záhy, bolesťou hrdla a inými zdravotnými problémami. Ktoré lieky sú bezpečné počas tehotenstva? Môže užívať lieky aj tehotná žena v prvom trimestri? Pomáha na hnačku u tehotných aj čierny čaj? Liekovými pravidlami v tehotenstve vás prevedie Jakub Ďurčík, farmaceut z martinskej lekárne Dr. Max. "

WEBMAGAZIN.sk-OTS, 13. septembra 2024 14:02
Ilustračné foto Foto: Unsplash.com/ freestocks
Tehotná žena by sa mala zamerať primárne na nefarmakologické alebo režimové opatrenia a samoliečbu liekmi by mala znížiť na čo najkratšiu dobu. Pri zvládaní bežných príznakov chorôb dokáže budúcej matke pomôcť aj lekárnik a vybrať vhodnú a bezpečnú liečbu. Mali by byť však pri užívaní liekov opatrné, pretože nie všetky lieky sa môžu užívať v každom trimestri. Jakub Ďurčík z Dr. Max upozorňuje, že pri samoliečbe platia u tehotných žien tri pravidlá: „Musí byť jasná indikácia. Ďalej sa užíva iba liek, ktorý je v terapii overený, a to v čo najnižšej dávke a v čo najkratšej dobe. Tehotná žena by sa mala vyhnúť užívaniu liekov v prvom trimestri a v tomto období by mala dať prednosť režimovým opatreniam.“

Nevoľnosť a zvracanie
Viac ako dve tretiny žien postihuje v prvom trimestri nevoľnosť a zvracanie. Dôležitá je hydratácia a pitie čistej vody, čaju z malinových listov alebo rumančeka, slabší čaj zo zázvoru či cmúľanie zázvorových pastiliek. Pomáha aj studená kola podávaná po lyžičkách. „Najnovšie štúdie hovoria o tom, že nevoľnosť môžu potláčať aj vhodne zvolené probiotiká. Pri zle zvládanej nevoľnosti a zvracaní môže lekár odporučiť liek s obsahom doxylamínu a pyridoxínu,“ radí odborník z Dr. Max.

Ochorenia dýchacích ciest
Ak trápi tehotnú ženu ochorenie dýchacích ciest s hlienovým kašľom, je potrebné užiť lieky na vykašliavanie. Medzi bezpečné prípravky patria výťažky zo skorocelu. Viac možností je v 2. a 3. trimestri, keď sa po porade s lekárom krátkodobo môžu podávať aj lieky s obsahom ambroxolu, guajfenezínu či bromhexinu. V prípade suchého kašľa sa môžu v 2. a 3. trimestri krátkodobo užívať lieky s obsahom butamirátu, prípadne v obmedzenej miere dextrometorfánu. Bezpečné je užívanie homeopatického sirupu, prípadne sirupu s obsahom kalcia.

Foto: Unsplash.com/ Anastasiia Chepinska

Bolesť v hrdle
Na nepríjemnú bodavú bolesť v hrdle pomôžu tehotným ženám pastilky s obsahom lišajníka, propolisu a medu. Na kloktanie krátkodobo možno užívať chlorhexidín, neodporúča sa kloktanie šalviou či jódom, taktiež sa bez konzultácie s lekárom neodporúčajú pastilky a spreje s obsahom lokálneho antiseptika či anestetika.

Bolesť
Odborník z Dr. Max vysvetľuje, že väčšina liekov proti bolesti znižuje vysokú teplotu, takže ich užívanie je vhodné aj pri horúčke. „Liekom prvej voľby počas celého obdobia tehotenstva je paracetamol. V 1. a 2. trimestri sa krátkodobo môžu užívať aj lieky s obsahom kyseliny acetylsalicylovej či ibuprofenu. Obe tieto liečivá sú však v 3. trimestri zakázané,“ tvrdí Jakub Ďurčík. Obľúbené sú aj topické prípravky vo forme mastí alebo gélov. Najčastejšie sa užíva účinná látka diklofenak. Aj keď vstrebanie účinnej látky do organizmu je minimálne, nie je vhodné považovať tieto prípravky za bezpečné. Najmä nie počas tretieho trimestra, keď sú kontraindikované.

Zápcha
Na zbavenie sa zápchy pomáha dostatočný prísun tekutín a vlákniny v ovocí a zelenine, taktiež primeraný pohyb. Pri nedostačujúcich režimových opatreniach možno užiť glycerínové čapíky, laktulózu, probiotiká a psyllium – pri jeho užívaní je nevyhnutný zvýšený príjem tekutín.

Foto: Unsplash.com/Sergiu Vălenaș

Hnačka
Prvá voľba je čierne uhlie. Diosmektit sa neodporúča pre riziko hliníkovej encefalopatie, loperamid sa neodporúča. Dôležité je dbať na diétu a prísun tekutín. Z tekutín je vhodný čierny čaj bez kofeínu či repíkový čaj. Vhodné je zvážiť aj užívanie probiotík.

Pálenie záhy
Je potrebné obmedziť konzumáciu dráždivých jedál a nejesť tesne pred spaním. Volia sa antacidá bez obsahu hlinitých solí, vhodné sú prípravky s obsahom alginátu. „Voľnopredajným inhibítorom protónovej pumpy, ako je napríklad pantoprazol, je lepšie vyhnúť sa,“ odporúča Jakub Ďurčík z Dr. Max.

Prechladnutie a upchatý nos
Tehotným ženám sa neodporúča kombinované prípravky vo forme horúcich nápojov. Na odpuchnutie slizníc nosa možno použiť hypertonickú morskú vodu, oxymetazolín ako dekongestívum v najnižšej možnej koncentrácii a len na čo najkratšiu dobu, pseudoefedrín je zakázaný.

Komentáre