Zdravie

Liek na plešatosť? Skrýva sa v imunite

"Vedcom sa podaril zásadný objav, ktorý môže pomôcť ľuďom strácajúcim vlasy. "

Zuzana Lobotková, 2. júna 2017 9:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Vedci v Kalifornii zistili, že určité imunitné bunky stimulujú rast vlasov. Regulujúce T-bunky sú prítomné v celom našom tele. Kontrolujú zápaly tým, že sa postarajú, aby každá časť imunitnéh systému pracovala hladko. Podľa nových zistení ale môžu pomôcť aj v boji s plešatosťou.

Sú vaše vlasy imúnne?


Ako súvisia bunky imunitného systému s pokrývkou hlavy? Regulujúce T-bunky stimulujú rast vlasov. Vedci z Kalifornskej univerzity v San Franciscu pomocou testov na myšiach ukázali, ako dokážu tieto bunky v koži vyslať signály, ktoré stimulujú regeneráciu vlasových folikulov.

Vedúci výskumu doktor Michael Rosenblum v Daily Mail tvrdí, že tento objav predstavuje jeden z najväčších krokov vo výskume plešatosti a imunitného systému. “Naše vlasové folikuly sa neustále recyklujú: keď vlas vypadne, celý vlasový folikul musí opäť narásť. Predpokladalo sa, že celkovo ide o proces závislý na kmeňových bunkách, ale kľúčové sú regulujúce T-bunky. Ak vyradíte tento typ imunitných buniek, vlasy už proste neporastú,” vysvetlil Rosenblum.

Vypadávanie vlasov je jav prítomný aj pri diagnózach, ako je alopécia - autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje nerovnomerné vypadávanie vlasov alebo obočia. Regulujúce T-bunky by mohli hrať úlohu aj v iných formách plešivosti, vrátane klasickej mužskej plešatosti, ktorá prináša redukciu a stratu vlasov práve u mužov a je bežná.

Dobré časy pre vaše vlasy


Nové zistenia zvýrazňujú fakt, že rast znamená, že imunitné bunky zohrávajú oveľa významnejšiu úlohu, než len boj s pre organizmus cudzími útočníkmi. “Na imunitné bunky sa pozeráme ako na nástroj prichádzajúci do tkanív kvôli boju s infekciami, kým kmeňové bunky slúžia na regeneráciu tkaniva po jeho poškodení,” povedal Rosenblum.

Práve v tom sa však odklonili novo získané poznatky o imunitných bunkách. Kmeňové a imunitné bunky musia spolupracovať, aby bola regenerácia v organizme vôbec možná. Ide o kľúčový objav vo výskume plešivosti a ďalší nový významný fakt o vlasoch, ktorý sa v poslednej dobe vedcom podaril. Vedci v Texase odhalili proteín, ktorý plešivenie podporuja a okrem toho spôsobuje aj šedivenie vlasov.

Bielkovina KROX20, bežne spájaná s nervovým vývojom, sa spúšťala v kožných bunkách, ktoré sa stávajú úchytmi vlasov. Tieto vlasové prekurzory potom produkujú proteín zvaný faktor kmeňových buniek, ktorý je pre pigmentáciu vlasov dôležitý. Keď vedci faktor kmeňových buniek u myší odstránili, ich vlasy obeleli. Keď odstránili KROX20 produkujúce bunky, myšiam už nerástli nové vlasy a ostali plešaté.

Doktor Lu Le, profesor dermatológie, ktorý na výskume spolupracoval, tvrdí, že objav môže viesť k efektívnej liečbe tak rozšíreného problému. “Projekt síce začal v snahe odhaliť, ako fungujú niektoré formy tumoru, no nakoniec sme zistili, prečo šedivieme a odhalili sme identitu buniek, ktoré priamo udávajú rast vlasov. S týmito poznatkami môžeme vyvinúť spôsob, ako bezpečne doručiť potrebný gén vlasovým folikulom. Vyriešili by sme tak častý kozmetický problém,” povedal s nádejou doktor Lu. Už len teda čakať na finálny liek.

ODPORÚČAME AJ:
Máte na rukách ekzém? Poradíme vám, čo treba robiť
Dýchavičnosť nemusí byť o starobe, môže ísť o ochorenie srdca
Držte si klobúky! Zachránia vaše vlasy pred vypadávaním
Cukrovkárov druhého typu pribúda. Dôvodom je zlý životný štýl


Komentáre