Zdravie

Horúčavy predstavujú záťaž pre každého, dôležitá je prevencia

"Ľudské telo tvorí až zo 60 percent voda a ak chýba, nastupuje dehydratácia, ktorá môže mať v niektorých prípadoch až fatálne následky."

TASR, 30. júna 2021 13:04
Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Vysoké teploty predstavujú záťaž pre každý organizmus, nielen pre najohrozenejšie skupiny - deti, chronických pacientov, seniorov a tehotné ženy. "Dôležité je preto dodržiavať prevenciu. V čase obeda, od 11.00 do 15.00 h, je potrebné vyhýbať sa priamym slnečným lúčom, radšej sa zdržiavať v interiéri, prípadne vyhľadávať tieň či klimatizované priestory, a dodržiavať dostatočný pitný režim," povedala pre TASR hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR Alena Krčová.

Pri nevyhnutnom pobyte vonku netreba podľa jej slov zabudnúť na vhodnú pokrývku hlavy a ľahký odev. "Tekutiny treba dopĺňať priebežne, počas celého dňa a nečakať na pocit smädu. Je to dôležité predovšetkým u najmenších detí a seniorov, pretože tí nemajú pocit smädu, a preto ich treba ponúkať tekutinami priebežne," doplnila Krčová.

Ideálnym nápojom je pitná čistá voda, ktorú možno dopĺňať minerálkami, aby sa doplnili minerály, vylúčené potením a močom. "Vhodné sú aj bylinkové a ovocné čaje, prípadne riedené ovocné alebo zeleninové šťavy. Treba si dať pozor na príliš presladené nápoje, pretože aj cukor zvyšuje pocit smädu. Alkohol by sme mali v horúcich dňoch vylúčiť úplne. Kávu s mierou, pretože pôsobí močopudne. Po každej šále kávy by mal automaticky nasledovať pohár vody," vysvetlila Krčová.

Ľudské telo tvorí až zo 60 percent voda a ak chýba, nastupuje dehydratácia, ktorá môže mať v niektorých prípadoch až fatálne následky. "Ak vidíme alebo cítime varovné príznaky – suché pery, bledá pokožka, závrate až bolesť hlavy, tmavý moč, je potrebné vypiť aspoň dva veľké poháre vody po malých dúškoch," priblížila Krčová.

V prípade problémov treba pacienta okamžite preniesť do chladnejšieho prostredia, ovlažovať ho a sledovať jeho základné životné funkcie. "V prípade zhoršenia zdravotného stavu, až kolapsu, je potrebné kontaktovať tiesňovú linku 155, operátor poradí, ako ďalej postupovať, prípadne vyšle na pomoc ambulanciu ZZS," zhrnula Krčová.

Komentáre