Zdravie

Dojčenie je zázrak pre imunitu dieťaťa. Vieme, prečo

"Dojčenie počas celého prvého roka života dieťaťa je fantastická zbraň na ochranu a posiľňovanie imunitného systému bábätka."

Webmagazin.sk/Iva, 24. mája 2018 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Hovoriť o prospešnosti dojčenia by bolo nosením dreva do lesa. Ak žena môže, dojčí. Veď pre bábätko je to neoceniteľné. Bodka. Lenže – dojčenie je natoľko fascinujúci proces, že zatiaľ, čo mamičky majú kopec “zábavy” s prisatím, dohryzenými bradavkami či nebodaj zapálenými prsníkmi, vedci idú takpovediac až “dovnútra”. Teda – doslova do prúdu mliečka tečúceho z prsníka do úst dieťatka.

Dojčenie má totiž jednu zázračnú schopnosť: ponúkať potomkovi niekoľkokrát za deň čosi ako mliečnu medicínu. To, čo v dospelosti užívame v kvapkách, tabletkách či sprejoch, o to sa bábo absolútne nemusí starať. Všetko dostane naservírované priamo “do papuľky”.

Vedcov však dlho zaujímalo, ako je takáto alchýmia vôbec možná. Ako sa v materskom mlieku dokáže takmer okamžite vytvoriť obranná látka pre dieťa? A na úplne konkrétny zdravotný problém dieťaťa? Ako to naše telo zistí, čo sa v tele bábätka odohráva?

Tam – a naspäť


Ak dojčíte – alebo ste kedysi dojčili svoje dieťa – určite poznáte ten pocit, že dieťa začne “ťahať”. A dosť sa pritom narobí. Akoby aj nie – veď to, čo prácne z prsníka vytiahne, sa čiastočne zase vrátiť späť. Laicky povedané: dieťa satím vytvára akýsi “spätný prúd”. Tomuto javu sa venuje biologička Katie Hinde na Arizonskej štátnej univerzite v Tempe. Vysvetlenie je jednoduché: keď dieťa saje, tvorí sa vákuum. Do vákua sa späť cez bradavku vcucnú trošky mlieka zmiešané s detskými slinami. Práve tento “vypľúvací spätný chod”, ako ho vecne popisuje biologička, obsahuje informácie o imunitnom systéme dieťaťa.

Sliny sú nabité informáciami o aktuálnom zdravotnom stave dieťaťa. Receptory v bradavke “čítajú” signály zo slín a ak objavia prítomnosť patogénov, prinútia matkino telo vyprodukovať obranné látky. Tie cestujú po tele, zákonite prídu aj do prsnej žľazy, ktorá tak mlieko obohatí o v danej chvíli potrebné protilátky.

Absolútnou ochrannou bombou v tomto smere je prvotné mlieko, kolostrum. To je preplnené leukocytmi. Ako novorodeniatko rastie a je zdravé, hladina leukocytov v mlieku klesá. Ale stačí malý signál, že sa v tele bábätka niečo deje a hladina obranných látok narastá. A nie bezvýznamne. Podľa Katie Hinde ide priam o miliardy týchto buniek denne, ktoré dieťa pri dojčení zhltne. Katie takýto nápoj nazýva príznačne- leukocytový výbuch. V tomto koktaile sú rôzne zameraní zabijaci infekcií – niektoré leukocyty patogény “zhltnú”, iné produkujú protilátky a ďalšie sú takpovediac “pamäťou”: sú schopné ničiť choroboplodné zárodky, s ktorými sa už predtým zaplietla samotná matka.

Aj nadmerné slinenie má svoje opodstatnenie


Dojčenie počas celého prvého roka života dieťaťa je fantastická zbraň na ochranu a posiľňovanie imunitného systému bábätka. Počas celého roka sa prestrieda zima, infekcie či sezóna alergií a na to všetko môže materské mlieko reagovať. Vďaka detským slinám. A propos – slinenie. Niekedy vďaka nemu naši drobci vyzerajú ako votrelci zo sci-fi, ale podľa Katie Hinde aj toto je vlastne len ďalší prirodzený spôsob, ako nám dieťa dáva najavo, ako sa má. Keď si o naše ústa otrie svoju zaslinenú pusu, nevedomky nám cez sliny odovzdáva aj svoj súčasný imunologický obraz. A telo mamy môže aj takto v prípade potreby začať vyrábať mliečnu medicínu.



Komentáre