Zdravie

Atopická dermatitída zasahuje nielen telo, ale aj psychiku pacienta

"Choroba sa stáva pre pacienta celoživotnou témou, ovplyvňuje jeho sebavedomie, deti sú často šikanované, prípadne sú terčom šikany rodinní príslušníci postihnutých. "

TASR, 16. septembra 2019 8:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/Radovan Stoklasa
Atopická dermatitída zasahuje nielen telo, ale aj psychiku pacienta. Keďže jej prejavy sú viditeľné, ovplyvňuje osobný i pracovný život postihnutého. Vhodnou doplnkovou liečbou je preto psychoterapia. Na štvrtkovej tlačovej konferencii sa na tom zhodli odborníci na toto ochorenie.

"Táto diagnóza predstaví pacienta ešte predtým, akoby sa stihol predstaviť on sám," vysvetľuje psychologička Silvia Schmidtmayerová. Choroba sa stáva pre pacienta celoživotnou témou, ovplyvňuje jeho sebavedomie, deti sú často šikanované, prípadne sú terčom šikany rodinní príslušníci postihnutých. Ak má pacient pocit, že svoju diagnózu nezvláda, je vhodné vyhľadať odbornú pomoc.

Terapeut napríklad učí pacienta, ako komunikovať o svojej chorobe s okolím. Jednou z používaných techník je príprava fráz, ktorými odpovedá na otázky o vzhľade či nákazlivosti ochorenia. "Pacient nemusí skĺznuť do toho, aby vysvetľoval siahodlhé teórie, ale povie nejaké svoje dve-tri naučené veci a tým je to ukončené," priblížila odborníčka.

Druhá časť terapie je zložitejšia a dlhodobejšia, hovorí Schmidtmayerová. Postihnutý sa učí zžiť sa s chorobou, s tým, čo mu prináša a berie. Terapia môže zahŕňať aj rôzne relaxačné a autogénne techniky či techniky neškriabania sa.

Atopická dermatitída je neinfekčné chronické ochorenie. Prejavuje sa suchou pokožkou, začervenaním, svrbením či tvorbou chrást a mokvaním kože. Podľa dermato-alergologičky Jany Nemšovskej postihuje 12 až 16 percent detskej populácie a jedno až tri percentá dospelých. Presnú príčina ani liek, ktorý by úplne vyliečil ochorenie, nie je známe..

Komentáre