Technológie

Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie, oblečením i autom

"Spoločnosti vyrábajúce platobné karty vymýšľajú stále nové spôsoby, ako uľahčiť platby tovaru a služieb. Inováciou je zaplatenie vlastnou selfie a rozvíjajúci sa Internet vecí IoT. "

Erik Stríž, 3. marca 2016 10:00
Čoskoro budeme platiť vlastnými selfie | Ilustračná fotografia Foto: Pixabay
Občas sa stane, že niektorý z veľkých výrobcov elektroniky vypustí do sveta technológiu, o ktorej praktickom využití sa vedie polemika. Napríklad senzory odtlačkov prstov alebo rozpoznávanie tvárí cez webkameru sa v počítačoch veľmi neujalo, napriek tomu je táto funkcia významná a nedá sa jej potenciál ignorovať. Najnovšie využitie nachádza v priemysle, ktorý ešte viac dbá na bezpečnosť - svet platobných systémov.

Selfíčko na overenie totožnosti

Istá spoločnosť, ktorá vyrába platobné karty a terminály a distribuje ich do celého sveta, iba minulý mesiac predviedla finálnu podobu svojej najnovšej funkcie autentifikácie. Biometrické potvrdenie totožnosti je zrejme najtypickejšie s pomocou senzora odtlačkov prstov, ktoré dnes nachádzame na lepších mobilných telefónoch. Funkciu si osvojili snáď všetci veľkí výrobcovia smartfónov a spoločne s platobnými spoločnosťami umožňujú platiť v obchode mobilom už dnes.

Za novinkou sa skrýva hotová veda a množstvo bezpečnostných testov. Značka MasterCard zašla ešte ďalej a chce, aby sme pri platení nemuseli vôbec ťukať do mobilu a prikladať prsty na špeciálne senzory. Firma vyvinula bezpečný a spoľahlivý systém rozpoznávania tváre, aby sa dala takýmto spôsobom overiť totožnosť a vykonať platba. Rozpoznávanie tváre sa spustí na mobile vtedy, keď si vyberiete takýto spôsob overenia - spustí sa webkamera, zaznamená vašu tvár a ak sa tvár zhoduje s tou, ktorú má systém uloženú ako vzorovú, transakcia sa schváli. Dalo by sa povedať, že je to platba vlastnou selfie, hoci peniaze napokon aj tak odídu z bankového účtu.

Najlepšie na tom všetkom je, že hovoríme o technológii, ktorá je funkčná už dnes. Minulý rok MasterCard funkciu otestovalo v Holandsku a Spojených štátoch a v priebehu leta tohto roku sa rozšíri do celkovo 15 krajín po celom svete. Už len domyslieť spôsob, akým by sme mohli reálne platiť vlastnými selfie. Určité typy ľudí by sa tak úspešne vyhýbali plateniu peniazmi aj celé mesiace :-)

Internet vecí IoT a nové bezpečnostné štandardy od Visa Foto: Visa

Platobný terminál priamo v aute

Inú (a nemenej významnú) inováciu vo svete platobných systémov priniesla spoločnosť Visa. Tá sa rozhodla venovať zvýšenú pozornosť fenoménu menom Internet vecí (IoT = Internet of Things) a využiť ho vo svoj prospech. Cieľom aj tejto spoločnosti totiž je, aby boli jej platobné systémy praktické, spoľahlivé, bezpečné a jednoduché na používanie.

Visa vytvorila nové štandardy, ktorých sa budú môcť iné spoločnosti držať pri návrhu svojich produktov. Prepojenie rôznych zariadení (auta, smart-žiarovky, hodiniek, mobilu, domu či hernej konzoly) dáva celkom nové možnosti aj v spôsobe platenia.

V praxi by to vyzeralo aj nasledovne:
Odstavíte svoje auto na čerpacej stanici a natankujete plnú nádrž. Namiesto toho, aby ste museli potom automobil opustiť a v predajni zaplatiť účet, jednoducho nasadnete za volant svojho vozidla, na centrálnom displeji sa pripojíte na lokálny platobný terminál čerpacej stanice a zadaním PIN kódu vyplatíte účet. Štartujete automobil a odchádzate, pričom ste nemuseli vyťahovať hotovosť, platobnú kartu a ani smartfón.

Hotovosť pomaly, ale celkom isto ustupuje z našich peňaženiek do tých virtuálnych v mobile a v kartách. Foto: Pixabay
Dnes si ešte nevieme celkom dobre predstaviť, ako by mala platobná technológia fungovať v takej smart-žiarovke, v práčke alebo na funkčnom oblečení, ale nemali by sme na pokrok pozerať s nedôverou. Veľké spoločnosti platia špecialistov na bezpečnosť za to, aby vyvíjali dobré riešenia a je preto celkom pravdepodobné, že budeme v skorej dobe počuť o celkom nových a netradičných formách platenia.

Vyzerá to tak, že hotovosť pomaly a isto ustúpi z našich peňaženiek do virtuálneho sveta...


Zdroj: Visa

ODPORÚČAME AJ:
Stres z peňazí nie je len záležitosťou výšky bankového konta
Facebook umožní bezpečné darovanie peňazí na charitu
Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete
Slovenskí architekti a programátori vyvíjajú jedinečné zariadenie ILU
Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS

Komentáre