Technológie

Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete

"Elektrický skateboard, robot imitujúci správanie chrobákov, inteligentné švihadlo a zariadenie monitorujúce zdravie malých detí. Aj tieto projekty hľadajú investorov na internete. "

Erik Stríž, 9. marca 2015 10:00
The Monolith, elektrický skateboard so motormi v kolesách Foto: Kickstarter.com
Internetový portál Kickstarter.com je medzinárodne rešpektovaná platforma pre prezentovanie zaujímavých projektov všetkých druhov a priestor pre získavanie mikroinvestorov z celého sveta. Vďaka tejto webstránke sa aj niekoľko slovenských tvorcov dočkalo zvýšenej pozornosti a určitého finančného obnosu, ktorý umožnil rozvoj ich projektu. Môže pritom ísť o filmy, o remeselnú činnosť, o doplnky do domácnosti či technologické inovácie. Práve tieto technologické inovácie teraz zaujímajú nás a vyberáme z nich niekoľko, ktoré stoja za pozornosť.

Elektrický skateboard


The Monolith je prvý skateboard s elektrickým pohonom. Aspoň to tvrdia jeho tvorcovia, ktorí oslovili už vyše sto ľudí k tomu, aby zasponzorovali ich projekt. Tvorcovia elektrického skateboardu chceli vyzbierať 100-tisíc amerických dolárov, ale dnes majú na konte už vyše 120-tisíc dolárov a ostáva im 25 dní do konca kampane. Budúcnosť tohto projektu teda vyzerá veľmi dobre.

To, čo skateboard Motolith odlišuje od ostatných elektrických skateboardov je spôsob je pohonu a ovládania. Na prvý pohľad vyzerá ako celkom normálny skateboard, pretože nie sú na ňom viditeľné žiadne motory, skrinky s batériami a podobne. Motory sú dômyselne zabudované do samotných kolies a ovládanie je zabezpečené pohybom tela. Ovláda sa skrátka rovnako ako bežný skateboard a pre jazdu vpred sa stačí iba postaviť obomi nohami na dosku. Okrem samotnej jazdy vpred a vyberania zákrut dokáže jazdec vykonávať všetky tie triky, ktoré pozná z jazdy na obyčajnom skateboarde.

The Monolith je prvý svojho druhu a možno nebude celkom dotiahnutý do dokonalosti, ale ukazuje smer, ktorým by sa mohla uberať mestská doprava. Elektrický skateboard môže byť za určitých okolností vhodnejší ako bicykel, kolobežka alebo dokonca verejná doprava.

The Monolith na Kickstarteri

Robot s vlastným charakterom


Umelá inteligencia nie je žiadne sci-fi, ale realita, ktorá sa dá študovať aj na vysokých školách. Umelá inteligencia má viac úrovní a jedna z tých nižších je predstavená robotom Ringo.

Robot Ringo sa snaží imitovať správanie hmyzu, pričom si vďaka rôznorodým reakciám na vonkajšie podnety vyslúžil aj niečo, čo by sme nazvali charakterom či povahou. Robot je v prvom rade skvelým nástrojom pre ľudí venujúcich sa robotike a umelej inteligencii a dáva im možnosť učiť sa praxou. Ringo je vybavený množstvom senzorov, snímačov, vysielačov a všetky vonkajšie podnety dokáže spracovať prakticky okamžite. Jeho správanie môže byť nepredvídateľné a ovplyvnené mnohými faktormi, napríklad intenzitou osvetlenia, predmetmi v blízkosti alebo povrchu, po ktorom sa pohybuje.

Robot Ringo sa dočkal veľmi dobrého ohlasu verejnosti a vyzbieral už vyše 40-tisíc amerických dolárov na sériovú výrobu. Jeho tvorca pritom chcel vyzbierať iba 12-tisíc dolárov.

Inteligentný robot Ringo na Kickstarteri

Inteligentné švihadlo


Všetko je už “smart”, tak prečo nie také švihadlo? Keď vám neprichádza na um nič, v čom by bolo možné vylepšiť lanko s držiakmi na oboch svojich koncoch, ste na tom rovnako ako my.

Tvorcovia inteligentného švihadla však na podporu svojho projektu získali už vyše 70-tisíc amerických dolárov, čím sa prekonalo aj ich pôvodné 60-tisícové očakávanie.

Švihadlo je vybavené sériou LED diód, ktoré sú schopné počas pohybu blikať takým spôsobom, aby sa ľuďom okolo pred očami zobrazoval počet švihov. Je to pôsobivé a atraktívne riešenie, avšak ide o len o spôsob, ako upútať pozornosť. To dôležitejšie, čím tvorcovia vybavili toto švihadlo, je vstavané počítadlo švihov a schopnosť prepojiť ho so smartfónom. Takto môžete mať priamo v mobile štatistiky o tom, ako napredujete v cvičení so švihadlom a prípadne sa aj porovnávať s priateľmi na sociálnych sieťach.

Smart Rope na Kickstarteri

Zdravotný monitor pre bábätká


Zariadenie s názvom Baby Check má potenciál upraviť náš pohľad na starostlivosť o bábätká. Dnes sa pomerne bežne rodičia spoliehajú na jednosmerné vysielačky, ktoré dávajú vedieť o tom, že dieťa plače. Do celkom novej úrovne však starostlivosť o dieťa posúva toto nenápadné zariadenie, ktoré sa dieťaťu pripne na ruku.

Baby Check sleduje jeho životné funkcie, ktoré je možné aj spätne kontrolovať prostredníctvom mobilného telefónu. Sleduje sa telesná teplota, polohu, spánok a celkovo životné funkcie. Samozrejme, že takéto zariadenie nenahradí starostlivých rodičov, ale môže prispieť k tomu, aby aj oni mohli kontrolovať zdravotný stav dieťaťa sofistikovaným spôsobom.

V porovnaní s ostatnými projektmi zverejnenými na portáli Kickstarter.com nie je tento veľmi úspešný. Na svoju realizáciu chce získať 35-tisíc amerických dolárov, 26 dní pred koncom kampane však majú tvorcovia na účte necelých 4-tisíc dolárov.

Baby Check na Kickstarteri


ODPORÚČAME AJ:
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie
Najkrajší z najkrajších ultrabookov je tenký iba 12 milimetrov
Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka

Komentáre