Technológie

Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

"Samsung, HTC a Lenovo predstavili nové generácie svojich najdôležitejších smartfónov. Majú tieto novinky potenciál otriasť trhom? "

Erik Stríž, 3. marca 2015 11:00
Samsung Galaxy S6 edge Foto: Samsung
Na veľtrhu CES 2015 v španielskej Barcelone sa diali veľké veci, ktoré budú v priebehu tohto týždňa zapĺňať titulné stránky odborných blogov a webmagazínov. Najviac pozornosti si pritom vyslúžili spoločnosti Samsung, Lenovo a HTC, pretože prestavili celkovo štyri mimoriadne zaujímavé mobilné telefóny. Všetky sú inteligentné, veľké, majú skvelé displeje a výkony na úrovni lepších notebookov.

Samsung Galaxy S6 edge Foto: Samsung

Samsung Galaxy S6 a S6 edge


Displej: 5 palcov, 1440×2560 pixelov, SuperAMOLED, Gorilla Glass 4
Výkon: 8-jadrový procesor (4×1,5 GHz + 4×2,1 GHz)
Pamäť: 32/64/128 GB; 3 GB RAM
Fotoaparát: 16 Mpx, 4K video, optická stabilizácia, 5 Mpx webkamera


Samsung sa opäť pustil do boja so svojím najväčším konkurentom, americkým Apple. Najnovšia generácia smartfónov triedy Galaxy S má číslo 6 a okrem štandardnej verzie bude v predaji aj variant s mierne ohnutým displejom na bokoch.

Smartfóny Galaxy S6 a S6 edge sú po technickej stránke totožné, rozdiely nachádzame jedine v kapacite batérií, rozmeroch, hmotnosti a veľmi decentné odlišnosti sú v displeji. Všetky tieto rozdiely sú prakticky zanedbateľné.

Samsung Galaxy S6 Foto: Samsung

Najnovší telefón od Samsungu, Galaxy S6, je výkladnou skriňou modernej techniky. Displej má optimálnu uhlopriečku 5,1 palca a extrémne rozlíšenie 1440×2560 pixelov. To znamená, že jemnosť displeja je až 577 pixelov na jeden palec dĺžky. Na tento extrém mená žiadny Retina displej od Apple, ale pravdou je aj to, že voľným okom nie je možné rozpoznať rozdiel medzi rozlíšeniami Full HD a Ultra HD (4K).

Telefón ponúkne najnovší operačný systém Android Lollipop a prostredie TouchWiz, ktoré si Samsung úspešne dlhé roky vyvíja sám. Súčasťou prostredia TouchWiz nie je iba upravená grafika Androidu, ale v prvom rade nepreberná zbierka funkcií a aplikácií, ktoré robia z telefónov tejto značky najinteligentnejšie zariadenia na svete.

Popri výnimočne jemnom displeji má smartfón Galaxy S6 aj 16-megapixelový fotoaparát so 4K kamerou a optickou stabilizáciou, špičkovú webkameru, všetky moderné senzory a snímače a navyše podporuje platby mobilom. Služba Samsung Pay je výsledkom spolupráce Samsungu a spoločností Visa a MasterCard a pravdepodobne sa stane štandardom.

Zásadnou zmenou v porovnaní s predchádzajúcou generáciou je, že do nového telefónu sa nedá vložiť pamäťová karta a nie je možné vymeniť batériu. Vstavaná pamäť bude mať veľkosť od 32 do 128 GB a batéria dostala kapacitu nie najväčších 2550 mAh.

HTC One M9 Foto: HTC

HTC One M9


Displej: 5 palcov, 1920×1080 pixelov, Super LCD3, Gorilla Glass 4
Výkon: 8-jadrový procesor (4×1,5 GHz + 4×2,0 GHz)
Pamäť: 32 GB, 3 GB RAM, microSD (max. 128 GB)
Fotoaparát: 20,7 Mpx, 4K video, optická stabilizácia, 8 Mpx webkamera


Inovovaná verzia najlepšieho telefónu od značky HTC nie je revolúciou, ale ďalší krok vpred. HTC tak vychádza v ústrety konzervatívnym zákazníkom, ktorí sú chcú špičkový smartfón, ale nemajú záujem o rôzne dizajnové avantgardy, experimenty a iné úlety.

HTC One M9 Foto: HTC

HTC One M9 pokračuje v tom dobrom, čo je charakteristické pre tohto výrobcu elektroniky. Telefón má kryty z jedného kusu hliníka, odolnú konštrukciu, výnimočne kvalitnú kameru a krásny displej. Ten má uhlopriečku päť palcov a rozlíšenie Full HD, ktoré umožňuje zobrazenie fotografií v najmenších detailoch.

V tele smartfónu pracujú dva 4-jadrové procesory, výkonná grafika Adreno 430, množstvo pamäte a operačný systém Android Lollipop vylepšený o prostredie HTC Sense. Rovnako ako v prípade Samsungu, aj HTC si toto prostredie vyvíja samo a mení systém Android nielen po grafickej, ale aj funkčnej stránke.

Lenovo Vibe Shot Foto: Lenovo

Lenovo Vibe Shot


Displej: 5 palcov, 1920×1080 pixelov, Super LCD3, Gorilla Glass 4
Výkon: 8-jadrový procesor (4×1,7 GHz + 4×1,0 GHz)
Pamäť: 32 GB, 3 GB RAM, microSD (max. 128 GB)
Fotoaparát: 16 Mpx, FullHD video, optická stabilizácia, 8 Mpx webkamera


Smartfón Lenovo Vibe Shot je mimoriadne atraktívnym zariadením, ktoré sí získa srdcia všetkých fanúšikov modernej techniky. Prémiovosť zariadenia je podčiarknutá krytmi z kovu a skla, avšak to najlepšie sa nachádza až vo vnútri.

Z prednej strany je Vibe Shot telefón s elegantným dizajnom, zozadu je to digitálny fotoaparát s rozlíšením 16 megapixelov a plnohodnotnou optickou stabilizáciou. Hlavná kamera nahráva Full HD video.

Displej tohto smartfónu má rozlíšenie Full HD a uhlopriečku päť palcov a hmotnosť je veľmi prijateľných 145 gramov. Zaujme tiež podpora rýchlych mobilných sietí LTE, podpora funkcie Dual SIM, 8-jadrový procesor a webkamera s rozlíšením až osem megapixelov.

Značka Lenovo pri modeli Vibe Shot zdôrazňuje, že fotomobily ešte stále nie sú minulosťou. Fotomobilom síce môžeme nazývať každý telefón s lepšou kamerou, avšak Lenovo sa vydalo cestou zdôrazňovania kvality vstavanej fototechniky.

Lenovo Vibe Shot Foto: Lenovo

Na veľtrhu CES 2015 sa predstavuje široká paleta modernej techniky od výmyslu sveta, od nových typov displejov až po celé inteligentné domácnosti. Najviac pozornosti však každý rok vyslúžia tablety a smartfóny, pretože práve tie sa do predaja zvyčajne dostávajú najrýchlejšie.
ODPORÚČAME AJ:
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka
Zázračný tablet s úžasným displejom a zvukom
Nadpriemerný tablet a priemerný notebook v jednom tele
Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne

Komentáre