Technológie

Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka

"Smartfón Lenovo Vibe Z2 Pro možno považovať za to najlepšie, čo si dnes môžete za svoje peniaze kúpiť. Tento mobil pre profesionálov má všetko, čo sa očakáva od prémiového zariadenia. "

Erik Stríž, 9. februára 2015 10:00
Lenovo Vibe Z2 Pro Foto: Lenovo

Keď vám prechádzajú každý mesiac rukami desiatky nových smartfónov, len ťažko sa nadchnete pre niektorý z nich. To je niečo, s čím sa stretáva každý odborný novinár, predajca elektroniky alebo programátor mobilných aplikácií. Smartfón Lenovo Vibe Z2 Pro je však veľmi svetlou výnimkou, pretože dokáže veľmi pozitívne prekvapiť aj ostrieľaného odborníka.

Vibe Z2 Pro je momentálne tým najlepším, čo môžete za svoje peniaze dostať pod značkou Lenovo. Tento čínsky výrobca elektroniky vyrába produkty pre náročných zákazníkov a využíva dokonca vlastné technológie. Pod logom Lenovo sa často vyskytuje logo spoločnosti Motorola, od ktorej si pravdepodobne zobral aj Vibe Z2 Pro veľa know-how.

Lenovo Vibe Z2 Pro Foto: Lenovo

Odolný, prémiový, kvalitný a krásny


Už prvý kontakt so smartfónom napovedá, že ide o zariadenie pre profesionálov a náročných. Telefón je pomerne veľký, má skvelý displej, kovové kryty pôsobia chladne a prémiovo. Smartfón pôsobí, že je veľmi odolný nielen vďaka použitému hliníku na boku a na zadnom kryte, ale aj pre ochranné sklo Gorilla Glass 3 na strane s displejom. V tomto prípade vôbec neprekáža ani vyššia hmotnosť 173 gramov.

Displej telefónu Vibe Z2 Pro má nadpriemerne vysoké rozlíšenie 1440×2560 bodov, pričom na uhlopriečke šesť palcov ani nebudete schopní rozpoznať jednotlivé pixely. Technológia zobrazenia je IPS, ktorá patrí k tomu najlepšiemu v priemysle s mobilnými displejmi. Pri priamom porovnaní so SuperAMOLED sú síce viditeľné mierne nedokonalosti v podaní farieb, ale rozdiel je skôr nepodstatný.

Lenovo Vibe Z2 Pro Foto: Lenovo

Kamera s nevídanou stablizáciou


Hlavný fotoaparát na zadnej strane zreteľne vystupuje zo zadného krytu, dokonca je zdôraznený červeným lemom okolo optiky. Snímač fotoaparátu má rozlíšenie až 16 megapixelov a zhotovuje fotky v maximálnom rozlíšení 3456×4608 bodov. Samozrejmosťou je široká paleta funkcií a automatické zaostrovanie, nadštandardnou výbavou je optická stabilizácia obrazu. Tá sa najlepšie prejavuje vtedy, keď počas nahrávania videa priblížite a nahrávate objekt v diaľke. Aj napriek tomu, že sa vám môže triasť ruka, obraz je stabilný.

Video nahrávané zadnou kamerou má maximálne rozlíšenie 4K (2160p), ale je možné nastaviť aj nižšie formáty Full HD (1080p) a HD (720p). Kvalita videa je veľmi dobrá, zvuk je zreteľný a čistý a počas nahrávania je možné zapínať LED diódu a priebežne preostrovať. Telefón Vibe Z2 Pro dokáže nahrávať video aj v spomalenom režime.

Webkamera na prednej strane zhotovuje kvalitné snímky a pekné video, snímač má rozlíšenie päť megapixelov. Dajú sa s ňou robiť aj pekné selfie, ale predpokladám, že cieľom výrobcu bolo, aby bola táto kamera využíva prioritne na videohovory.

Lenovo Vibe Z2 Pro Foto: Lenovo

Dve SIM karty naraz alebo viac pamäte? Rozhodnite sa sami


Zaujímavosťou smartfónu Vibe Z2 Pro je, že vie súčasne pracovať s dvomi SIM kartami. Stáva sa tak skvelým riešením pre ľudí, ktorí chcú pri sebe nosiť iba dobré telefóny, ale používajú dve čísla. Keď sa z jednej karty SIM uskutočňuje hovor, druhá prichádzajúce hovory automaticky pozdrží. Druhou zaujímavosťou, i keď možno nie celkom pozitívnou, je slot na pamäťovú kartu spojený so slotom na druhú SIM kartu. To znamená, že si používateľ môže vybrať, či chce mať v mobile dve SIM karty alebo jednu SIM kartu a pamäťovú kartu. Dobrou správou však je, že vnútorná pamäť telefónu je až 32 GB, čo je dostatok na všetky typy digitálneho obsahu.

Lenovo Vibe Z2 Pro pracuje s operačným systémom Android 4.4, ktorý sa dočkal zásadných vylepšení v otázke grafiky, dizajnu a nových funkcií. Výrobca dodáva k telefónu množstvo bezplatného softvéru, ponúka lepšiu stabilitu systému a rýchlejší multitasking. Ak svoj telefón využívate nielen na sledovanie Facebooku, ale aj na reálnu prácu, všetky tieto novinky v systéme oceníte.

Lenovo Vibe Z2 Pro Foto: Lenovo

V škole by dostal jednotku s hviezdičkou a včeličku ako bonus


Lenovo Vibe Z2 Pro je výnimočný telefón a bez diskusie sa môže postaviť medzi päť najlepších smartfónov súčasnosti. Má nielen skvelý profesionálny dizajn, kvalitné kryty a krásny displej, ale množstvo funkcií, ktoré napĺňajú potenciál moderných mobilných telefónov.

ODPORÚČAME AJ:
Zázračný tablet s úžasným displejom a zvukom
Nadpriemerný tablet a priemerný notebook v jednom tele
Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne
Tento telefón vás očarí svojou ľahkosťou, eleganciou a šarmom
Škótski vedci dokázali spomaliť svetlo

Komentáre