Technológie

Tablet od výrobcu terénnych áut stojí takmer tisíc eur

"Land Rover A-Pad 7 je extrémne odolný tablet so systémom Android, ktorého cena ďaleko presahuje hodnotu tabletov iPad a Galaxy Note. "

Erik Stríž, 16. februára 2015 10:00
Land Rover A-Pad 7.0 Foto: Land Rover
S mobilnými telefónmi s logami výrobcov automobilov sa stretávame pomerne často. Porsche, Audi, Lamborghini a niekoľko ďalších automobiliek už umiestnilo svoje logá na smartfóny, čím sa chceli zavďačiť svojim zákazníkom a fanúšikom. Veď čo je lepší darček pre majiteľa nového Porsche, ako imidžový smartfón rovnakej značky? Svoj diel na tomto trhu chce mať aj automobilka Land Rover, ktorá mu pred nejakým časom ponúkla tablet s názvom A-Pad. Je plný superlatívov a najviac zaujme jeho skutočne premrštená cena siahajúca k sume tisíc eur.

Od moderných tabletov zvyčajne očakávame, že budú tenké, ľahké, odolné, výkonné a budú mať pekný displej. Okrem prvých dvoch predpokladov bude aj tento tablet spĺňať očakávania väčšiny, ale o tenkosti alebo nízkej váhe tu nemôže byť reč.

Land Rover A-Pad 7.0 Foto: Land Rover

Guma, plast a sklo


Tablet je chránený masívnym obalom z plastu a gumy, ktorý udržuje v bezpečí displej a technické ústrojenstvo. Displej samotný je navyše prekrytý ochranným sklom. Hmotnosť tabletu je až 602 gramov, čo je bezpochyby nadpriemer a hrúbka dosahuje dva centimetre. To je hrúbka bežného notebooku. Mohlo by sa zdať, že tieto údaje nie sú až tak prehnané, ale je potrebné si uvedomiť, že je to v skutočnosti prezlečený 7-palcový tablet s mierne vysokým výkonom.

Tablet A-PAD je vybavený silnou batériou Li-pol s kapacitou 6000 mAh, vďaka čomu by mal vydržať v pohotovostnom režime až 40 hodín. To môže byť ospravedlnením väčšej hrúbky.

V tele zariadenia pracuje 4-jadrový procesor taktovaný na frekvenciu 1,2 GHz, grafický akcelerátor značky PowerVR, 1 GB operačnej pamäte RAM DDR3 a do vnútornej pamäte sa vojde maximálne 16 GB údajov. Z toho asi štyri gigabajty zaberá samotný systém Android 4.2 (Jelly Bean).

Land Rover A-Pad 7.0 Foto: Land Rover

Pracuje s dvomi SIM kartami


Tablet podporuje širokú paletu spojení, od káblového USB a zvukového konektora 3.5 mm po bezdrôtové pripojenia Bluetooth, Wi-Fi, 2G, 3G a GPS. Prítomný je aj slot na pamäťovú kartu microSD. Zaujímavosťou, že sa na tele tabletu nachádzajú až dva konektory microUSB a je do neho možné vložiť a súčasne používať dve SIM karty. Takéto možnosti sme doteraz v tabletoch ešte nevideli.

Popri veľmi dobrej konektivite na tablete nachádzame aj dve kamery. Hlavná kamera na zadnej strane je vybavená senzorom s rozlíšením 8 megapixelov, predná webkamera zaznamenáva obraz v maximálnom rozlíšení dva megapixely. Na zadnej strane svieti LED dióda, ktorá plní nielen funkciu blesku pri fotení, ale aj baterky. Nie sú to síce najlepšie parametre na svete, ale pre bežné používanie celkom vyhovujú.

Tisíc eur? Čo tak radšej 400?


Tablet Land Rover A-Pad 7 je veľmi zaujímavý, ale trocha rozporuplný digitálny asistent pre veľmi špecifickú skupinu zákazníkov. Na jednej strane ponúka pomerne dobrú technickú výbavu, v ktorej zaujme možnosť použitia dvoch SIM kariet a podpora dvoch USB konektorov, na druhej strane prekvapuje zbytočne vysoká cena.

Minimálna cena, za ktorú sa na internete tento tablet predáva, je 953 eur a my si pritom vieme celkom živo predstaviť, že by sa jeho cena pohybovala na úrovni okolo 400 eur. Avšak, to už je na marketingových mágoch z Land Roveru, aby posúdili, akú hodnotu má tablet s logom ich firmy.

ODPORÚČAME AJ:
Netradičná funkcia veľkých očí v smartfóne vás prekvapí
Mikrovlnka namiesto klasickej rúry? Žiadny problém
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka
Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet

Komentáre