Technológie

Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet

"Aké budú rozdiely medzi rokmi 2015, 2020 a 2045 z technologického hľadiska? Predpovede najnovších štúdií vás potešia. "

Erik Stríž, 27. januára 2015 10:00
Ilustračná fotografia Foto: LG Electronics

Rok 2015 bude pre technologický priemysel opäť jedinečný, pokrokový a neraz aj revolučný. S takýmito predpoveďami sa stretávame už dlhé roky a zaujímavé je, že sa doteraz vždy naplnili. Technológie sa aj na ich komerčnej úrovni vyvíjajú mimoriadnou rýchlosťou a preto sú očakávania na každý nový rok o to väčšie.

Rok 2015: Internetové video prekoná televíziu


Podľa štúdie, ktorú vypracovala spoločnosť Ericsson a jej divízia ConsumerLab, chcú ľudia integrovať technológie a pripojenie na internet vo všetkých aspektoch života – od zrkadiel v kúpeľni, cez inteligentné chodníky, medicínu až po sledovanie zdravia. Tento záujem vidíme už dnes, napokon s mnohými atraktívnymi konceptmi využívania smart-technológií napríklad v doprave sme sa stretli ešte minulý rok.

Významný pokrok bude tento rok v oblasti streamovania videa z internetu. Štúdia od ConsumerLab tvrdí, že v priebehu roku 2015 bude počet divákov online videa vyšší, ako počet divákov klasickej televízie. Stalo by sa tak prvýkrát v histórii. Významný podiel na tomto historickom prelome majú predovšetkým mobilné zariadenia, ktoré nám umožňujú využívať internet kedykoľvek a kdekoľvek.

Prenos videa v mobilných sieťach vzrastie desaťnásobne a v roku 2020 bude tvoriť až 55 percent všetkých prenesených dát v mobilných sieťach.

S rastúcou možnosťou online pripojenia môže rásť aj informovanosť občanov alebo dokonca ich inteligencia. “Internet nás robí viac informovanými a vďaka tomu robíme lepšie rozhodnutia a zdieľame viac informácií.” uvádza sa v štúdii.

Do predpovede roku 2015 pohodlne zapadajú aj inteligentné domácnosti, deti neustále pripojené na internet, digitálne platby, ešte aktívnejšie zdieľanie myšlienok a dokonca aj dlhší život. Dlhší život by mohol byť priamy dôsledok zvyšujúceho sa životného komfortu a informovanosti o svojom zdravotnom stave.

Ilustračná fotografia Foto: Sony

Rok 2020: Deväť z desať ľudí bude mať mobil


Aj napriek tomu, že množstvo ľudí nedokáže zvládať zodpovednosť za vlastníctvo mobilu (dozvedáme sa napríklad o závislosti na mobiloch) a necháva sa jeho možnosťami doslova pohltiť, nemožno poprieť, že sú telefóny užitočné.

Mobilné telefóny sú niečím, čo môžeme bezpochyby nazvať revolúciou v histórii sveta. Zmenili totiž spôsob, akým komunikujeme, a to vo veľmi zásadnom merítku. V priebehu niekoľkých rokov sme si na ne zvykli tak, že si život bez telefónov ani nechceme predstaviť.

Podľa štúdie s názvom Mobility Report od firmy Ericsson rastúci trend záujmu o mobilné telefóny nebude ustupovať. V roku 2020 bude mať mobilný telefón 90 percent svetovej populácie staršej ako šesť rokov. Predpokladá sa, že počet majiteľov smartfónov prekročí celosvetovo 6,1 miliardy.

Podľa predpokladu bude mať o päť rokov mobilný telefón 90 percent svetového obyvateľstva, ale nie všetci budú mať smartfóny. Tie stále tvoria 65 až 70 percent predaných telefónov. Klasické mobily bez možnosti softvérového rozšírenia sú teda na ústupe, ale zrejme nikdy úplne nevymiznú.

Ilustračná fotografia Foto: Sony

Rok 2045: Kyborgovia, 3D tlačiarne a odporcovia IT


S veľmi zaujímavou štúdiou prišla začiatkom tohto roka spoločnosť Kaspersky Lab. Tá predpovedá rok 2045 na základe toho, aké trendy dominujú dnes. Je síce veľmi náročné predvídať vývoj technologického trhu aj na päť rokov dopredu, ale určité veci ostanú zachované - najmä tie, ktoré priamo súvisia s našimi potrebami a ľudskou prirodzenosťou.

Kaspersky odhaduje, že v roku 2045 bude svet veľmi intenzívne využívať dispozície miniatúrnych počítačov a online pripojenia. Tieto dve veci sa pritom integrujú všade.

Budeme bývať v inteligentných domácnostiach, naše zdravie by mohlo byť lepšie vďaka neustálemu monitorovaniu, dokonca vzrastie naša kolektívna inteligencia, aby sa predchádzalo konfliktom.

Do istej miery sa zmaže aj hranica medzi robotmi a ľuďmi. Transplantácie elektronicky riadených umelých orgánov a protéz sa stanú bežným chirurgickým zákrokom. Už dnes môžeme vidieť výsledky práce vedcov v oblasti elektrických a počítačom riadených protéz končatín. V tomto smere budeme očakávať významné inovácie a revolúcie.

Vo vývoji protéz končatín alebo dokonca orgánov môže vo veľkej miere prispieť rastúca kvalita 3D tlače. Tá by mala byť podľa štúdie o tridsať rokov bežnou realitou - tak ako dnes farebné tlačiarne.

Popri tom všetkom sa však nájdu ľudia, ktorí budú dôrazne odmietať akékoľvek moderné technológie. Smartfóny, internet, elektroniku ako takú, dokonca sa im nebudú pozdávať ani roboty a nebudú mať žiadnu digitálnu identitu.

Aj dnes stretávame ľudí alebo celé komunity, ktoré moderné technológie odmietajú z obavy o vlastnú bezpečnosť alebo pod ideou, že bez internetu budú mať k sebe ľudia bližšie. V budúcnosti by sa mohli skupiny odporcov IT a geekov ešte viac polarizovať a bežní ľudia budú niekde medzi nimi, v zdravom strede.

ODPORÚČAME AJ:
Walkman novej generácie osloví tých najnáročnejších
Americký gigant Apple otvoril svoju najväčšiu predajňu v Číne
Ovládanie počítačov sa zmení aj vďaka 3D kamerám
Elektronický náramok nemusí mať farebný displej, aj tak je skvelý
Žiarovka pripojí na internet, zahrá hudbu a nasníma zlodejov

Komentáre