Technológie

Elektronický náramok nemusí mať farebný displej, aj tak je skvelý

"Elektronický náramok, schopný sledovať aktivity svojho majiteľa, je realitou. Nemá farebný dotykový displej a vydrží až sedem dní bez nabíjania. "

Erik Stríž, 19. januára 2015 10:00
Lenovo VIBE Band VB10 Foto: Lenovo


Elektronické náramky sú veľmi zaujímavým segmentom modernej elektroniky. Tieto zariadenia majú neraz veľmi kvalitné displeje schopné zobraziť fotografie a video, sú dotykové, sledujú množstvo rôznych faktorov, od pohybu samotného až po srdcový tep. Samsung má vo svojej ponuke dokonca aj také smart hodinky, do ktorých môžete vložiť SIM kartu a využívať ich ako telefón.

Lenovo na veľtrhu CES 2015 predstavilo alternatívu ku všetkým týmto supermoderným nositeľným zariadeniam. Model VIBE Band VB10 je elegantný, zároveň v rozumnej miere štýlový, má v sebe hromadu senzorov a veľmi dobre čitateľný displej. Lenovo vyrába rovno dve verzie svojich nových hodiniek, vzájomne sa líšia spracovaním púzdra a remienkov. Jedna verzia je akoby klasickejšia, druhá modernejšia s gumenými pásmi priamo spojenými s púzdrom.

Lenovo VIBE Band VB10 Foto: Lenovo

Náramok VIBE Band VB10 je vybavený pripojením Bluetooth 4.0, dokáže sa spojiť s mobilnými telefónmi a tabletmi so systémom Android a iOS a niekoľkými senzormi. VIBE Band sleduje počet krokov, ktoré ste s nasadeným náramkom prešli, monitoruje váš spánok, rozoznáva, či chodíte alebo bežíte.

Používateľ môže prijímať okamžité notifikácie o hovoroch, SMS správach, o dianí na sieťach Facebook, Twitter, WeChat a ďalších, pričom na displeji je priestor až pre 150 znakov

Displej pracuje na technológii e-INK, vďaka čomu je vynikajúco čitateľný aj v exteriéri a má mimoriadne nízku energetickú spotrebu. Displeje s takzvaným elektronickým atramentom majú tú vlastnosť, že elektrickú energiu potrebujú jedine pri prekresľovaní obrazu. Keď je na nich niečo vyobrazené bez pohybu, nie je potrebné žiadne napájanie. Vďaka tomu majú hodinky na jedno nabitie výdrž až sedem dní, pričom počas tejto doby môžete aktívne využívať všetky funkcie.

Lenovo VIBE Band VB10 Foto: Lenovo

Snáď jedinou nevýhodou zariadenia je to, že displej nie je dotykový. V prostredí systému sa pohybujete s pomocou tlačidiel umiestnených na pravom boku púzdra. Na tento spôsob ovládania si treba trocha zvykať, keď sme už rozmaznaní dotykovými displejmi, ale určite by sme tento detail nepovažovali za dôvod odmietnutia kúpy.

Lenovo VIBE Band VB10 Foto: Lenovo

Túto malú nevýhodu vyvažujú výhody v podobe vodotesnosti a odolnosti pred prachom a mimoriadne nízka hmotnosť iba 30 gramov. Cena bude tiež milým prekvapením - podľa výrobcu sa mala cena elektronického náramka VIBE Band pohybovať okolo úrovne iba 90 amerických dolárov, teda približne 76 eur.

ODPORÚČAME AJ:
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie

Komentáre