Technológie

Ovládanie počítačov sa zmení aj vďaka 3D kamerám

"Ovládanie počítača, ktoré poznáme z filmu Minority Report, sa možno stane skutočnosťou. "

Erik Stríž, 22. januára 2015 12:00
Stolový All-in-One počítač Lenovo AIO Foto: Lenovo


Vo filme Minority Report sme videli hercov Toma Cruisea a Collina Farrella ovládač počítač výhradne gestami. Pohybom rúk a prstov ovládali funkcie programu, pričom nemuseli pracovať s myšou alebo klávesnicou. K tejto vízii sme teraz zasa o niečo bližšie aj vďaka čínskej spoločnosti Lenovo.

Riešenie od firmy Lenovo prichádza vo forme 3D kamery, ktorá sleduje pohyby rúk používateľa a tie následne prerába do virtuálneho prostredia. Podobných riešení sme však už niekoľkokrát videli. Napríklad taký Microsoft na tomto koncepte ovládania založil hernú konzolu a vývojársku platformu Kinect. Zatiaľ je takto možné ovládať hry a vybraný softvér, ale o status inovátora má výrobca z Číny postarané.

Stolový All-in-One počítač Lenovo AIO Foto: Lenovo

3D kamera obsahuje plnohodnotný 1080p farebný a hĺbkový senzor, ktorý simuluje vnímanie hĺbky a zrakové schopnosti ľudského oka. Zaujímavosťou je, že okrem pohybov a polôh rúk kamera sleduje aj výraz tváre používateľa, čo nachádza uplatnenie vo vybraných aplikáciách. Možno, že dnes ešte neexistuje tisíce programov, ktoré by ste takto ovládali, treba však začať a práve toto je ten prvý krok k budúcnosti ovládania počítačov.

All-in-One počítače od Lenova sú dnes považované za výborné alternatívy ku klasickým stolovým počítačom a uplatnenie nachádzajú aj v biznis sfére. Ich doménami je kompaktnosť a vysoký výkon, pričom displej je vo väčšine modelov dotykový a hodný aj pre profesionálne grafické práce.

Nové počítače typu all-in-one, teda “všetko v jednom”, sú vybavené dotykovými monitormi s vysokým rozlíšením Full HD (1920×1080 pixelov) a uhlopriečkou až 23,8 palcov. Takto veľká plocha je ideálna na veľmi široké spektrum prác, o využití počítača ako multimediálneho centra ani nehovoriac.

Vďaka vysokému výkonu podmienenému procesormi Intel Core i7 a grafikou Nvidia GeForce je možné na počítači hrať aj najnovšie hry a prehrávať filmy vo vysokom rozlíšení.

Stolový All-in-One počítač Lenovo AIO Foto: Lenovo

Samostatnou kapitolou je zvuk týchto počítačov. Keďže majú charakter “všetko v jednom”, majú aj zabudované reproduktory. Tie spĺňajú vysoké nároky kvality, vďaka čomu získali certifikáciu prestížnou značkou JBL.

Počítače Lenovo AIO sú výbornou voľbou pre ľudí, ktorí už majú notebook, ale chcú mať aj jeden pevný domáci počítač. Takisto sa tieto počítače stávajú stabilnou súčasťou kancelárskej výbavy rôznych kreatívnych agentúr a iných firiem s moderným prístupom k práci.

ODPORÚČAME AJ:
Nová kategória tabletov: Ultra-tablety budú na prácu
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk

Komentáre