Technológie

Nová kategória tabletov: Ultra-tablety budú na prácu

"Tablet s názvom Remix v sebe kombinuje všestrannosť Androidu, produktívne využitie Windowsu a mobilitu tabletu. Všetko zabalené do atraktívneho dizajnu. "

Erik Stríž, 15. januára 2015 10:00
Jide Remix ultra-tablet Foto: Jide


Tablet Remix vznikol z iniciatívy bývalých zamestnancov spoločnosti Google. Tí sa snažili skĺbiť niekoľko zariadení v jedno, ktoré by plne vyhovovalo potrebám kancelárskeho pracovníka. Ten potrebuje dostatok softvéru na produktívne využitie, zároveň jednoduché prostredie operačného systému a intuitívne ovládanie. Vysoká miera mobility je potrebná v prípadoch, že majiteľ tabletu potrebuje prezentovať klientovi alebo kolegovi napríklad navrhnutú web stránku alebo grafiku.

Výrobca nazval toto zariadenie ultra-tablet, čím sa snaží definovať novú kategóriu pracovných zariadení. Tie majú byť ľahké, ultra mobilné, s dostatočným výkonom a schopné poslúžiť aj proaktívnym používateľom. Asi si hovoríte, že takých tabletov tu už máme dosť, stačí spomenúť tie od Samsungu. Ale marketing je marketing a my teda máme česť s ultra-tabletmi.

Jide Remix ultra-tablet Foto: Jide

Operačný systém v tablete Remix je kombináciou troch platforiem. Ide o prepracovaný systém Android KitKat spracovaný tak, aby pripomínal systémy Chrome OS, Android Lollipop a Windows 8. Z každého z nich si berie niečo, od grafiky až po dizajn.

Tablet Remix je hrubý iba 9,3 milimetra, čo je vzhľadom k pomerne veľkému 11,6-palcovému displeju prekvapivý údaj. Hrúbka tabletu pod jeden centimeter nie je vôbec bežná. Displej má rozlíšenie Full HD, čo je skvelý priestor pre zobrazenie akéhokoľvek typu digitálneho obsahu. Hmotnosť zariadenia je veľmi dobrých 800 gramov.

Jide Remix ultra-tablet Foto: Jide

To, čo vo významnej miere predurčuje možnosti využitia tabletu, je prítomnosť hardvérovej klávesnice. Tá je v prípade tabletu Remix dostupná ako odnímateľné príslušenstvo. To znamená, že ak chce používateľ pracovať výlučne s dotykovým displejom, jednoducho z neho odoberie tenkú klávesnicu. S rovnakým konceptom už nejaký čas verejnosť oslovuje spoločnosť Microsoft so svojím projektom Surface.

So zariadeniami Surface má Remix spoločného veľa, dalo by sa dokonca tvrdiť, že ide o ich alternatívu so systémom Android.

Vnútorná pamäť tabletu sa bude pohybovať v rozmedzí 16 až 64 gigabajtov, čo je v porovnaní s klasickými notebookmi alebo ultrabookmi žalostne málo. Avšak predpokladá sa, že používateľ bude pracovať predovšetkým s online službami a cloudovými úložiskami. Komu by však vnútorná pamäť nestačila, mal by mať možnosť vložiť do zariadenia pamäťovú kartu microSD, ktorej maximálna kapacita je 128 gigabajtov.



Predaj tabletu s hardvérovou klávesnicou sa začne predávať najprv v Číne, neskôr by sa mal dostať do Spojených štátov a napokon, ak budú predajné čísla uspokojujúce, aj do Európy. Cena tabletu Remix by sa pritom mala pohybovať niekde medzi 350 až 450 amerických dolárov.

ODPORÚČAME AJ:
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču

Komentáre