Technológie

Walkman novej generácie osloví tých najnáročnejších

"Značka Walkman od spoločnosti Sony je synonymom pre hudobný prehrávač. Jeho najnovšia verzia je zrejme najvyspelejší kompaktný hudobný prehrávač na svete."

Erik Stríž, 26. januára 2015 10:00
Walkman novej generácie - NW-ZX2 Foto: Sony


Moderné mobilné telefóny a smartfóny veľmi zásadným spôsobom ovplyvnili svet spotrebnej elektroniky. Jednoúčelové zariadenia ako kompaktné digitálne fotoaparáty, GPS navigácie, ručné kamery, budíky a mobilné herné konzoly stratili na atraktivite a boli vytlačené na okraj záujmu zákazníkov.

Zrejme najviac utrpeli hudobné prehrávače, ktoré boli prakticky úplne nahradené smartfónmi. Je však naivné myslieť si, že mobilný telefón nahradí skutočne kvalitný digitálny hudobný prehrávač - a to je dôvod, prečo sa značka Sony rozhodla opäť venovať pozornosť projektu Walkman.

Walkman novej generácie sa volá NW-ZX2 a oslovuje skutočných fajnšmekrov. Vyzerá ako mobilný telefón, avšak robustnejšie prevedenie a hardvérové ovládacie tlačidlá s presne definovanými funkciami naznačujú, že jeho prioritou nebude telefonovanie.

Na pravom boku zariadenia sa nachádza dovedna šesť zapustených tlačidiel a jeden konektor. Spodná stena prehrávača obsahuje okrem iného aj plnoformátový USB port. Teda žiadne redukcie alebo špeciálne káble, s počítačom spojíte tento Walkman s pomocou celkom obyčajného USB kábla.

Walkman novej generácie - NW-ZX2 Foto: Sony

Po technickej stránke ide o veľmi zaujímavé zariadenie a každého fanúšika dobrého zvuku poteší už len čítanie jeho vlastností. Ako uvádza výrobca, konštrukcia prehrávača pozostáva z pevnej hliníkovej zliatiny, zatiaľ čo pozlátená medená platnička vo vnútri slúži na tlmenie elektrického odporu a napomáha k zvýšeniu celkovej kvality zvuku.

Ďalším vylepšením, ktoré zaručene poteší každého audiofila, je dvojvrstvový kondenzátor vyrovnávajúci odchýlky v napätí či medené káble a čisté bezolovnaté spájkovanie. Výnimočnú kvalitu zvuku v Sony dosiahli aj vďaka vybraným komponentom vrátane cievok, rezistorov typu MELF a kondenzátorov s tenkou vrstvou elektród. Všetky tieto výrazy, ktorým rozumejú iba technicky zdatnejší zákazníci, sa budú podieľať na líderstve značky Walkman.

Okrem toho sa môže nový Walkman pochváliť množstvom ďalších technických vychytávok, ktoré priamo alebo nepriamo zlepšujú kvalitu reprodukcie. Digitálny zosilňovač zvuku S-Master HX podporuje bezstratové prehrávanie zvuku s vysokým rozlíšením, celkom potláča šum a neokresáva zvuk ani o jeho veľmi vysoko posadené zložky

Walkman novej generácie - NW-ZX2 Foto: Sony

Špecialitou nového Walkmanu je aj zvukový upscaling, teda navyšovanie kvality hudby. Skrátka, aj štandardnú nahrávku vo formáte mp3 dokáže vylepšiť tak, aby sa dala porovnávať s takzvanými bezstratovými formátmi.

Prenos zvuku vo vysokej kvalite sa netýka iba jeho počúvania cez slúchadlá na kábli, ale aj cez tie bezdrôtové. Bezdrôtový prenos zvuku je zabezpečený pomocou technológie Bluetooth. Aby sa cestou vzduchom nestrácala kvalita, je prehrávač vybavený podporou výkonného kodeku LDAC, ktorý sa stará o správne dekódovanie prijatého signálu bez straty kvality finálneho súboru.

Walkman novej generácie - NW-ZX2 Foto: Sony

Technologických inovácií v novom Walkmane je oveľa viac, tie najpodstatnejšie však dokážu oceniť len skutoční fanúšikovia kvalitného zvuku. Pre nich, ale aj pre širšie masy, môže byť zaujímavý dotykový displej s vysokým rozlíšením a prostredím Android, ktoré je špeciálne navrhnuté pre potreby prehrávania hudby.

ODPORÚČAME AJ:
Nová kategória tabletov: Ultra-tablety budú na prácu
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie
Dostali ste tablet? Spravte si z neho druhý monitor k počítaču

Komentáre