Technológie

Najkrajší z najkrajších ultrabookov je tenký iba 12 milimetrov

"Acer Aspire S7 je tenký a ľahký notebook s prémiovým dizajnom a skvelým displejom. Navyše na ňom spustíte aj moderné hry. "

Erik Stríž, 23. februára 2015 10:00
Acer Aspire S7 Foto: Acer

Rozdiel medzi ultrabookom a notebookom

Ultrabooky zásadným spôsobom zmenili trh s počítačmi. Zrazu nie sú potrebné ťažké a nemotorné notebooky hrubé ako 300-stranová kniha, stačí niečo málo cez jeden centimeter hrúbky a jedného kilogramu hmotnosti.

Hlavné rozdiely medzi ultrabookom a notebookom spočívajú predovšetkým v ich technických vnútornostiach, ale toto pomenovanie si vysluhujú aj malou hrúbkou a neprítomnosťou optickej mechaniky a konektora Ethernet typu RJ45. Acer Aspire S7 spĺňa všetky predpoklady pre to, aby bol zaradený do kategórie ultrabookov a neprítomnosť CD/DVD mechaniky nie je žiadnym problémom.

Vyššia cena je daň na kvalitu

Ultrabook Aspire S7 je už na prvý pohľad prémiové zariadenie a kvalitné materiály krytov prezrádzajú, že jeho cenovka bude trocha uletená. Na internete sa predáva od tisíc eur vyššie, čo je prakticky trojnásobok hodnoty bežného notebooku, ktorý sa používa v domácnostiach a vo firmách na kancelársku prácu.

Keby sme sa pozerali iba na technické prevedenie tohto ultrabooku, museli by sme celkom otvorene priznať, že patrí k tomu najlepšiemu, čo dnes môžete za svoje peniaze dostať. Acer pri tomto produkte neuplatnil veľa kompromisov, pretože ani neboli potrebné - dnešná úroveň techniky umožňuje vysokú kvalitu displejov, výkonu procesora a do zariadení malých rozmerov je možné vložiť aj veľkú pamäť.

Acer Aspire S7 Foto: Acer

Kľúčové vlastnosti ultrabooku Acer Aspire S7:
Displej 13,3”, 2560×1600 pixelov, dotykový IPS panel
Pamäť 3 GB RAM, 256 GB na disku SSD
Procesor a grafika Intel Core i7-4500U, Intel HD Graphics 4400
Hrúbka a hmotnosť12 milimetrov a 1,3 kilogramu
Konektivita3×USB, Bluetooth, Wi-Fi, Wi-Di, HDMI, čítačka SD kariet, 3.5mm jack


Krásny displej a podsvietená klávesnica

Displej je dotykový a na uhlopriečke 13,3 palcov zobrazuje rozlíšenie WQHD, teda 2560×1600 pixelov. Toto rozlíšenie je až štvornásobne vyššie ako v prípade štandardného HD 720p formátu a jemnosť obrazu je zreteľná v každom detaile. Obraz je veľmi jemne vykreslený, fotografie sú krásne čisté a detailné. Samotnému displeju vo veľkej miere pomáha technológia IPS LCD a jeho trvácnosť je zabezpečená ochranným sklom Gorilla Glass 2.

V predaji je aj verzia s menším 11,6-palcovým displejom.

Klávesnica notebooku je podsvietená a čo je zaujímavé, intenzita podsvietenia sa mení automaticky v závislosti od okolotých podmienok osvetlenia. V praxi to znamená, že cez deň klávesnica zbytočne nesvieti, ale v tmavej miestnosti sú tlačidlá jednoznačne rozoznateľné. Vo všeobecnosti je podsvietenie klávesnice jeden zo smerodajných faktorov pri kúpe.

Vysoký výkon a veľa pamäte

V tele ultrabooku pracuje výkonný procesor Intel Core i7, ktorý v spojení s 8 GB operačnou pamäťou RAM dokáže plynulo spúšťať aj moderné hry a grafické programy. Grafika je síce iba základná Intel HD Graphics 4400, avšak jej schopnosti pokrývajú väčšinu potrieb náročného používateľa. Ultrabook sa však predáva v niekoľkých konfiguráciách a jedna z nich obsahuje aj lepšiu grafickú kartu Intel HD Graphics 5500.

Acer Aspire S7 Foto: Acer

Windows a množstvo doplnkového softvéru

Ultrabook Aspire S7 beží na operačnom systéme Windows 8.1, po zakúpení v ňom nájdete skúšobnú verziu kancelárskeho balíčka Microsoft Office a množstvo doplnkového softvéru od Aceru. Acer sa veľmi činí vo vývoji programov pre Windows a aplikácií pre Android, dokonca je možné tieto dva systémy do určitej miery prepojiť. Napríklad všetky dokumenty a súbory, ktoré máte v počítači, môžete nechať synchronizovať s aplikáciou v telefóne a vzdialene tak pristupovať k svojim súborom. Stačí si nechať doma zapnutý počítač a mať v telefóne internet cez mobilnú sieť alebo Wi-Fi.

Systém Windows funguje na ultrabooku Aspire S7 veľmi plynulo a rýchlo, počas proaktívneho používania sme sa ani raz nestretli s tým, že by notebook váhal, zasekol sa alebo inak oneskorene reagoval. Nepochybne je to aj vďaka veľkej operačnej pamäti a vysokému výkonu.

Cena nemusí byť vždy rozhodujúca

Ultrabook Acer Aspire S7 je krásavec, ktorého dizajn predčí snáď iba jeho vlastný výkon. Má síce vyššiu cenu, avšak tá je pre jeho cieľovú skupinu akceptovateľná - navyše pri uvedomení si skutočnosti, že takéto zariadenia sa zvyčajne nakupujú na splátky, nejde o tak zásadné zaťaženie rozpočtu. Aspire S7 je určený v prvom rade pre náročných používateľov a pre ľudí, ktorí potrebujú notebook na prácu, preto o naplnení očakávaní štandardných používateľov ani nie je potrebné pochybovať.


ODPORÚČAME AJ:
Kandidát na najlepší smartfón roka prekvapí aj ostrieľaného odborníka
Zázračný tablet s úžasným displejom a zvukom
Nadpriemerný tablet a priemerný notebook v jednom tele
Kašlite na drahé notebooky! Tento s cenou mobilu vás nadchne

Komentáre