Technológie

Slovenskí architekti a programátori vyvíjajú jedinečné zariadenie ILU

"Zariadenie sa stáva silným nástrojom pre objektívne posudzovanie kvality architektonicko-urbanistických návrhov. "

TASR, 11. februára 2016 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR
Slovenskí architekti-urbanisti spolu s programátormi pracujú na realizácii zariadenia s názvom Interaktívne laboratórium urbanizmu (ILU). Ide o interaktívne zariadenie, ktoré spája do rozšírenej reality fyzický model, virtuálny model, ručnú skicu a odborné analýzy. Zariadenie sa tak stáva silným nástrojom pre objektívne posudzovanie kvality architektonicko-urbanistických návrhov. TASR informoval Igor Hianik, jeden z autorov projektu.

Podľa Hianika nemá zariadenie obdobu v širokom okolí a podobné prístroje vyvíjajú len na svetových univerzitách v Mníchove, Bostone a vo Weimare.

„Zariadenie vyvíjané na Slovensku a v Čechách je jedinečné svojou technológiou a softvérom, vďaka ktorým dopĺňa svetový vývoj o nové poznatky. Vytvoril sa tak úplne nový vizuálny prístroj, ktorý dokáže zmeniť spôsob výučby architektúry a urbanizmu, obohatí vedu a výskum o excelentné zariadenie a stane sa významnou pomôckou na radniciach, magistrátoch či mestských úradoch pri územnoplánovacích či participatívnych procesoch,“ uviedol Hianik.

Autormi projektu sú Igor Hianik, Jan Hrdlička, Michal Vrba, Jíři Wild a Nikola Winková.

ODPORÚČAME AJ:
Elektronický notes prenáša kresby z papiera do tabletu
Našli sme asi najlepší notebook pre blogerov a dizajnérov
Zložíte Rubikovu kocku za jednu sekundu? On áno
VIDEO: V máji má do vesmíru odletieť prvá slovenská družica skCUBE
Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných

Komentáre