Technológie

Kreslenie očami za 15 dolárov je revolúcia pre paralyzovaných

"EyeWriter sú lacné, bezpečné okuliare, ktoré spoločne s voľne dostupným programom umožňujú kresliť virtuálnym sprejom len za pomoci pohybu očí. Celé zariadenie sa dá vyrobiť za 15 dolárov. "

Erik Stríž, 5. januára 2016 10:00
EyeWriter od nadácie Not Impossible Foto: Not Impossible Labs
Nadácia Not Impossible je jedna z tých, ktoré vedia využiť internet v prospech dobrej veci. Organizácia zameraná na pomoc ľuďom s využitím modernej techniky hľadá spôsoby, ako z na pohľad nezrealizovateľných výziev spraviť niečo uskutočniteľné a navyše celkom dostupné. Jedna z výziev, ktorú členovia nadácie prijali a pustili sa do jej riešenia, bola snaha o umožnenie kreslenia človeku, ktorý je kompletne, od špičkov prstov na nohe až po hlavu, paralyzovaný.

Pouličný umelec, ktorý si v časoch svojej aktivity hovoril Tempt One, je dnes pripútaný na nemocničné lôžko. Má ALS, teda amyotrofickú laterálnu sklerózu. Dôsledok tejto choroby je fatálny - poškodzuje prakticky všetky pohybové funkcie ľudského tela, vrátane prehĺtania a dýchania. Tempt One nie je vo svete žiadnou výnimkou alebo jedinečným človekom, je to celkom obyčajný muž, ktorý sa stal obeťou tohto agresívneho typu sklerózy, ktorá sa nazýva aj Lou Gehrigova choroba. Trpí ňou napríklad aj populárny fyzik Stephen Hawking, ktorý sa však za výnimku považovať dá - priebeh jeho choroby je veľmi atypický a aj napriek všeobecne nepriaznivým predpovediam o trvaní jeho života prekonáva všetky očakávania.

Pre umelca je nepochybne životný údel o to tvrdší, že sa už nemôže viac kreatívne prejaviť. Nemôže sa venovať tomu, čo predtým zásadným spôsobom formovalo jeho vývoj a život - graffity. Nadácia mala za cieľ spraviť niečo, aby mohol Tempt opäť kresliť, hoci len virtuálne.

Výsledkom snahy je produkt, ktorý sa dá vyrobiť aj v domácich podmienkach svojpomocne a bude stáť len asi 15 amerických dolárov, čo je v prepočte necelých 14 eur. Nadácia Not Impossible spravila všetko preto, aby jej produkt EyeWriter mohol využívať každý bez toho, aby musel žiadať svoju poisťovňu alebo nemocnicu o spoluprácu.

Zdroj: NOTIMPOSSIBLETEG (youtube.com)

Základom je obyčajná digitálna kamera prepojená káblom s počítačom a okuliare, na ktorých je namotovaná. Je totiž potrebné, aby kamera sledovala pohyby zrenice a dúhovky z malej vzdialenosti. Z internetu sa dá následne stiahnuť bezplatný program, ktorý sleduje pohyby očí a umožňuje prevod tohto pohybu do virtuálnej podoby, kde môže byť využívaný na kreslenie alebo aj písanie.

Tempt One pomocou tejto technológie napísal, že je šťastný, že po siedmych rokoch prvýkrát mohol opäť niečo nakresliť. Po rokoch opäť nakreslil svoj tag, ktorý bol predtým každodennou súčasťou jeho života. Tvorba diela bola v priamom prenose cez projektor premietaná na stenu budovy oproti jeho izbe, vďaka čomu mohol naživo vidieť svoju prácu niekde vonku. Jeho diela sa tiež objavili na jednej veľkej medzinárodnej výstave streetartu, na ktorej sa prezentovali aj práce osobností ako Banksy, Shepart Faires či CAWs.

EyeWriter ešte stále nie je dokonalý produkt, ale funguje spoľahlivo, je bezpečný a celkom dostupný. Je skvelou ukážkou toho, že je záujem, dá sa dosiahnuť prakticky čokoľvek. A nie sú k tomu potrebné ani milióny dolárov či povolenia od poisťovní.

Zdroj: Not Impossible Labs


ODPORÚČAME AJ:
Niečo pre dámy: Maska na tvár prepojená s mobilom
Kolieskové korčule na elektrinu? Nič nemožné
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme
Ovládanie počítačov ako zo sci-fi filmu

Komentáre