Technológie

Kolieskové korčule na elektrinu? Nič nemožné

"Rocketskates R5 sú kolieskové korčule so vstavanými elektrickými motormi, ktoré vás odvezú naprieč mestom, vy nemusíte ani pohnúť prstom. Vlastne, treba pohnúť jediným prstom. "

Erik Stríž, 29. decembra 2015 8:00
Rocketskates R5 Foto: Acton Global
Stačí pohnúť iba jediným prstom, aby vás elektrické korčule Rocketskates R5 odviezli prakticky kamkoľvek. Význam pohnutia jediným prstom pritom nie je metaforický, pretože práve pomocou tohto prsta budete môcť ovládať rýchlosť korčúľ.

Ich základom sa stali dva elektrické motory, každý namontovaný na jednej korčuli. Tie sú cez malý centrálny počítač prepojené s bezdrôtovým ovládačom, ktorý musíte mať počas jazdy v rukách. Rýchlosť otáčania sa malých koliesok pripevnených k nohám potom regulujete joystickom, ako keby ste ovládali virtuálnu postavičku v počítačovej hre.

Pekne od začiatku. Tieto korčule sú vôbec prvé komerčne dostupné elektrické kolieskové korčule na svete. Vďaka tomu si vyslúžili pozornosť širokej internetovej verejnosti, ktorá sa však nevie zhodnúť na tom, či je produkt z dielne mladých tvorcov skvelý vynález alebo totálne nezmyselná hlúposť, ktorá ešte aj ohrozí bezpečnosť samotného korčuliara.

Je pravda, že na prvý pohľad nevyzerá ovládanie tohto vynálezu vôbec jednoducho. Musíte si kolieskové korčule dôsledne pripevniť k nohám, musíte sa postaviť do pevného postoja a ešte k tomu mať aspoň jednu voľnú ruku na to, aby ste v nej držali malý ovládač a ním regulovali rýchlosť otáčania elektromotorov. Nepochybujeme o tom, že prvé skúsenosti s elektrickými korčuľami budú poznačené mnohými pádmi a stratami rovnováhy.

Kolieskové korčule na elektrinu dokážu jazdiť maximálnou rýchlosť 12 kilometrov za hodinu. Nie je to veľa, ale ani na klasických korčuliach by ste nedosahovali oveľa väčších rýchlostí. Na jedno nabitie prejdú korčule asi osem kilometrov, čo vystačí asi na 45 minút jazdy. Iste, toto nie sú čísla, ktoré by vedeli ohromiť alebo nadchnúť.

Sú síce predajným artiklom, avšak oveľa viac, ako hotový produkt, reprezentujú čosi ako avantgardu budúcich ultra-prenosných zariadení mobility. Naznačujú smer, ktorým sa bude uberať mestská mobilita a so zariadeniami ako Segway a Future Foot začínajú tvoriť akýsi celok, nepomenované spoločenstvo malých vozidiel na elektrinu.

Zaujímavou funkciou je možnosť nahradiť štandardný ovládač obyčajným mobilným telefónom. Stačí si do smarfónu nainštalovať na to určenú bezplatnú aplikáciu a následne sa dá rýchlosť korčúľ ovládať cez dotykový displej. Stačí len pohnúť prstom - doslovne a prakticky.

Zdroj: ACTON Inc (youtube.com)

Nech sú už názory internetovej verejnosti na novinku akékoľvek rozdielne, snáď všetci sa zhodnú na tom, že cena tohto vynálezu je priveľmi uletená - zaplatiť za dvojicu slabých elektromorčekov až 500 amerických dolárov je priveľa.

Zdroj: actonglobal.com


ODPORÚČAME AJ:
Dajte zbohom veľkým klávesniciam, túto zrolujete ako papier
Tablet s extra veľkým displejom sa dá ovládať aj bez dotykov
Touchjet Wave spraví z každého televízora dotykový displej s Androidom
Najodolnejší tablet na svete, ktorý používa aj americká armáda
Tablet s vylepšeným Androidom sa doťahuje aj na Windows

Komentáre