Technológie

Tablet s vylepšeným Androidom sa doťahuje aj na Windows

"Samsung Galaxy Tab A je tablet, ktorý možno neosloví špičkovými parametrami, ale svojím charakterom určite. "

Erik Stríž, 5. júna 2015 12:00
Samsung Galaxy Tab A Foto: Samsung
Je veľký, má výborne čitateľný displej a množstvo aplikácií pre produktívne využitie. Najnovší tablet od Samsungu a nebude zaraďovať medzi najvýkonnejšie a technicky najvyspelejšie tablety na trhu, ale vďaka relatívne nízkej cene a krásnemu displeju by sa mohol stať bestsellerom. Naša praktická skúsenosť s tabletom je veľmi pozitívna.

Galaxy Tab A sme mali možnosť používať niečo vyše týždňa, čo je dostatočne dlhý čas na odsledovanie nedostatkov a zhodnotenie pozitívnych vlastností.

Keď tablet dostanete do rúk prvýkrát, možno vás prekvapia jeho rozmery. Displej má uhlopriečku 9,7 palcov, teda takmer 25 centimetrov. Navyše nie je širokouhlý, displej má pomer strán 4:3. Má to svoje nesporné výhody, predovšetkým prehliadanie webstránok a kancelárskych dokumentov je oveľa pohodlnejšie a praktickejšie.

Samsung Galaxy Tab A Foto: Samsung

Pôsobivý, ale trocha rozpačitý displej

Displej je zvyčajne to prvé, čo zákazník hodnotí pri nákupe tabletu. Tento na prvý pohľad zaujme, pretože má veľkú plochu, praktický pomer strán a vysoký jas, ktorý robí obsah zreteľne čitateľný aj na pod denným svetlom v exteriéri.

Jeden parameter však fanúšikov hi-end techniky veľmi nepoteší - rozlíšenie displeja. To je priemerných 768×1024 bodov. Na uhlopriečke 9,7 palcov je jemnosť obrazu 132 ppi, čo sa môže prejavovať nepresnými líniami a menej čitateľným malým textom. Keď sa na displej zapozeráte lepšie, môžete voľným okom rozpoznať jednotlivé pixely. Je to ale problém? Podľa nás nie. Displej je aj tak skvelý a dokonca ani technológia TFT LCD neuberá na našom pozitívnom hodnotení (TFT displeje sú zvyčajne kritizované, ale tento zvláda svoju prácu výborne).

Pracovný nástroj na každý deň

Často sa o tabletoch hovorí ako o nástrojoch, ktoré sú určené len na konzumáciu obsahu, nie na jeho tvorbu. A je to pravda, pretože na malom displeji nie je možné obsah veľmi tvoriť, teda pokiaľ sa bavíme o serióznej práci. Za serióznu prácu v tomto prípade považujeme tvorbu a úpravu excelovských dokumentov, písanie dlhších textov či menšie úpravy fotografií.

V základnej výbave tabletu sa nachádza podpora pre prácu s kancelárskymi dokumentmi a ďalšie aplikácie si môžete zadovážiť bezplatne z internetových obchodov Google Play a Galaxy Apps.

V takomto prípade už stačí pripojiť klávesnicu, prípadne myš a z tabletu môžete mať provizórnu pracovnú stanicu. Aj tento článok je napísaný práve na tablete Samsung Galaxy Tab A s pripojenou Bluetooth klávesnicou a myšou. Vďaka službe Google Drive navyše nebolo potrebné sťahovať ani Microsoft Office.

Snáď jediný problém je prítomnosť hardvérových tlačidiel pod displejov. Kvôli nim sa na displeji nenachádzajú virtuálne tlačidlá na spodnej hrane obrazovky a keď nechcete tablet ovládať prstami, ale myškou, nebudete sa vedieť vrátiť na domovskú obrazovku, o krok späť a ani nezapnete správcu aplikácií. Skrátka, budete musieť pracovať s tlačidlami pod displejom aj tak alebo budete nútení nainštalovať si rozšírenie systému Android.

Vynikajúcou funkciou nových produktov od Samsungu je služba SideSync. Vďaka nej môžete obrazovku tabletu alebo smartfónu premietať na monitor počítača. V tablete je táto aplikácia nainštalová už automaticky, do počítača si ju budete musieť stiahnuť z webstránok výrobcu. Navyše tento program funguje aj v spojení tabletu s mobilom, takže na obrazovke tabletu môžete mať premietnutý obsah zo svojho smartfónu. Ide o užitočné vylepšenie už aj tak dobrého softvérového balíčka tabletu.

Za ešte užitočnejšiu funkciu môžu mnohí považovať možnosť pracovať s viacerými oknami naraz. Predtým Samsung umožňoval rozdeliť obrazovku na dve časti a na každej z nich obrazovať inú aplikáciu. Tento tablet však dokáže zmenšiť okno s vybranými aplikáciami podľa ľubovôle používateľa a presúvať ho po obrazovke. Android sa tak ešte viac približuje stolovým operačným systémom.

Samsung Galaxy Tab A Foto: Samsung

Dá sa z neho aj telefonovať

V našej redakcii sme mali možnosť vyskúšať variant tabletu so slotom pre SIM kartu. Podpora pre vloženie SIM karty je v tabletoch zvyčajne pre pripojenie k mobilnému internetu, ale Galaxy Tab A je plne pripravený aj pre telefonické funkcie. Má klasický číselník, dokonca už na zamykacej obrazovke je možné aktivovať telefonické funkcie.

V porovnaní s malými tabletmi alebo telefónmi si však Galaxy Tab A nepriložíte k uchu, ale buď zapnete hlasný reproduktor alebo pripojíte headset. Zaujímavosťou je, že okno telefonátu sa počas hovoru stane menšie a plávajúce a vy môžete počas hovoru pracovať s ostatnými aplikáciami.

Samsung Galaxy Tab A je skutočne výborný tablet

Dobré treba pochváliť a preto musíme tomuto tabletu adresovať iba samé superlatívy. Je tenký, dostatočne výkonný, pekný a veľmi praktický. Ak hľadáte tablet s cenou niečo málo vyše tristo eur a solídnym základom na prezentácie a prácu, určite do zoznamu kandidátov zaraďte aj model Galaxy Tab A. Po jeho odskúšaní v showroome budete možno veľmi prekvapení, že aj tablet s priemerným rozlíšením displeja dokáže splniť nároky náročných používateľov.


ODPORÚČAME AJ:
Jednoduchý telefón Light: návrat k úplnému základu
Muž si na seba pripútal krídla a motor, teraz lieta spolu s lietadlami
Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne
Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny

Komentáre