Technológie

Aj za málo peňazí môžete mať reprezentatívny mobil

"Sony Xperia E4 a E4g sú dva smartfóny, ktoré si nepochybne zaslúžia pozornosť nielen pre svoje nízke ceny. Majú pekné displeje a slušivý dizajn. "

Erik Stríž, 18. mája 2015 8:00
Sony Xperia E4g Foto: Sony
Modelová situácia. Jožko má rád operačný systém Android, ale uvedomuje si, že na lacnom telefóne bude pracovať pomaly a nestabilne. O drahý smartfón však nemá záujem a je tak odkázaný kupovať si už používané telefóny, o ktorých životnosti možno pochybovať. To je iba jeden z príkladov, kedy prichádzajú vhod smartfóny s veľmi rozumnými cenami a technickou výbavou na lepšej úrovni. Nemusia to byť neznačkové pochybné kópie iPhonu, ale hodnoverné nové modely so štandardnou zárukou. Ako Sony Xperia E4 alebo E4g.

Modely E4 a E4g sú si veľmi podobné, ale nie sú totožné. Mohlo by sa zdať, že výrobca zobral základný model E4 a vylepšil ho o podporu 4G sietí - avšak siete 4G podporujú oba telefóny, označenie ‘g’ v tomto prípade znamená zmenšenie.

Sony Xperia E4 Foto: Sony
Základný rozdiel medzi modelmi E4 a E4g tkvie v ich displejoch. Model E4 je vybavený 5-palcovým IPS displejom s rozlíšením 540×960 pixelov. O niečo drahší E4g má displej s rovnakým rozlíšením (qHD), ale menšou uhlopriečkou 4,7 palca. Keď máte tieto dva telefóny položené vedľa seba, rozdiel vo veľkosti displejov je zreteľný.

qHD nie je HD, ale nemá od neho veľmi ďaleko. V skutočnosti je aj toto rozlíšenie na pohľad veľmi pekné a detailné a ak ho priamo neporovnávame s Full HD a lepšími obrazovkami, neregistrujeme na ňom žiadne vážnejšie nedostatky.

Obidva smartfóny pracujú s operačným systémom Android 4.4 vylepšeným o prostredie Timescape, so 4-jadrovými procesormi a dostatočne veľkými pamäťami. Veľkosť tej operačnej je 1 GB, všetky údaje sa ukladajú do 8 GB úložiska a oba smartfóny podporujú používanie pamäťovej karty.

Sony Xperia E4g Foto: Sony
Priama skúsenosť s telefónmi je veľmi pozitívna. Aj napriek tomu, že po technickej stránke nové Xperie nepatria medzi najvyspelejšie smartfóny na trhu, dokážu reagovať rýchlo, vedia spúšťať väčšinu mobilných hier a majú dostatok pamäte na skladovanie akéhokoľvek druhu digitálneho obsahu.

Osobne mi je Sony veľmi sympatické najmä preto, že do svojich telefónov neinštaluje hromady nezmyselného softvéru. A ten, ktorý tam je navyše, je skutočne hodnotný. Mám na mysli prostredie Timescape, ktoré je po grafickej i funkčnej stránke veľmi blízke základnému Androidu, ale vylepšuje drobnosti. Napríklad menu obsahuje výsuvnú lištu na ľavom okraji, pomocou ktorej môžete triediť položky v ponuke podľa viacerých kritérií alebo okamžite vyhľadávať v aplikáciách.

Sony Xperia E4 Foto: Sony
Súčasťou softvérového balíčka je aj hudobný prehrávač Walkman, skutočne vyspelý Album na fotografie, aplikácia Video na prehrávanie filmov a služba Playstation pre prístup k moderným hrám. Veľmi pozitívne tiež hodnotím vlastné prostredie fotoaparátu a kamery, vlastný obchod s aplikáciami Sony Select, predinštalovanú navigáciu od Garminu a aplikáciu Skica pre kreslenie rukou. K tomu ešte zopár aplikácií a Sony sa môže začať rovnať aj Samsungom.

Zaujímavou súčasťou prostredia Timescape je prítomnosť takzvaných plávajúcich aplikácií. To sú také, ktoré nie sú zobrazené na celej obrazovke, ale vo variabilnom okne. To je možné nielen premiestňovať, ale aj meniť jeho rozmery. Tieto aplikácie sú k dispozícii po stlačení tlačidla Multitasking a do plávajúceho okna možno pridávať akékoľvek widgety.

V smartfónoch Sony Xperia E4 a E4g sa nachádza hlavný 5-megapixelový fotoaparát s automatickým zaostrovaním a LED bleskom. Mimochodom, model E4 má LED blesk na pravej strane od fotoaparátu, E4g na ľavej - podľa tohto ich rozpoznáte s istotou aj bez porovnávania. Telefóny dokážu nahrávať video vo Full HD a ich webkamery majú rozlíšenie dva megapixely. Kvalita fotiek z webkamery rozhodne nie je nadpriemerná, skôr som z nich bol sklamaný. Pekné selfie na Facebook teda od týchto mobilov radšej neočakávajte.

Sony Xperia E4g Foto: Sony
Smartfóny Sony Xperia E4 a E4g sú skutočne dobré telefóny, ktoré si viem predstaviť aj ako svoj každodenný pracovný nástroj. Na jedno nabitie vydržia aj dva dni, majú pekné displeje a atraktívny vzhľad. Navyše ich cena je skutočne ľudová, veď väčší model E4 s 5-palcovým displejom na internete zoženiete už od 105 eur. Za menší E4g zaplatíte minimálne 133 eur.


ODPORÚČAME AJ:
Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s
Zakrivený telefón zoženiete aj pod dve stovky eur

Komentáre