Technológie

Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak

"Smartfón Huawei P8max nie je revolučný, ale možno ho považovať za konkurenta aj pre taký Apple iPhone 6. Prioritou výrobcu bola kvalita krytov a displeja. "

Erik Stríž, 17. apríla 2015 10:00
Huawei P8max Foto: Huawei
Veľké telefóny sú, zdá sa, čoraz populárnejšie. Výrobcom sa oplatí vyvíjať a predávať smartfóny, ktoré už ani nevieme nosiť vo vreckách nohavíc, ale vyžadujú si vlastnú tašku. Sú totiž skvelým kompromisom medzi tabletom a štandardným smartfónom, pričom preberá vlastnosti z oboch týchto svetov. Od tabletov si takzvané tabletofóny berú vysoké rozlíšenie displeja, veľkú uhlopriečku a teda aj veľký priestor pre prácu s digitálnym obsahom. Od mobilných telefónov si zasa tabletofóny zobrali relatívne malé rozmery, schopnosť pripojiť sa na mobilné siete a operačný systém upravený pre potreby každodenného používania.


Zdroj: Youtube.com

Dizajn nového telefónu nasleduje aktuálny trend, ktorým sa vydalo americké Apple, japonské Sony aj kórejský Samsung. Zariadenie je ploché na prednej i zadnej strane a boky sú mierne vypuklé, aby sa telefón lepšie držal v rukách. V porovnaní s nedávnym trendom výroby hranatých mobilov je to malý, ale dôležitý pokrok.

Huawei P8max je mimoriadne tenký, pomerne ľahký a veľký smartfón. Jeho veľkosť je determinovaná uhlopriečkou displeja až 6,8 palcov. Ťažko povedať, či je viac tabletom alebo mobilom. Napriek tomu je tenký iba 6,8 milimetra a váži 228 gramov. V porovnaní s malými 100-gramovými mobilmi je to síce nezanedbateľná hmotnosť, avšak keď sa vám telefón dostane do rúk, budete milo prekvapení.

Huawei P8max Foto: Huawei
Displej má už spomenutú uhlopriečku takmer sedem palcov a využíva zobrazovaciu technológiu IPS. Tento LCD panel má LED posvietenie a zobrazuje 16 miliónov farebných odtieňov, vďaka čomu je obraz farebne sýty a verný realite. Výhodou IPS panelov v porovnaní s bežnými LCD displejmi je ich veľmi dobrá exteriérová čitateľnosť. Nemožno ich však porovnávať s takým Super AMOLED panelom, ktorý nájdete v telefónoch od Samsungu.

Displej má rozlíšenie Full HD, teda 1920×1080 pixelov a na na uhlopriečke 6,8 palcov sa tak zobrazuje veľmi detailný obraz. Jeho jemnosť je až 324 pixelov na jeden palec dĺžky (ppi).

Takto veľké telefóny sa zvyčajne snažia osloviť náročnejších zákazníkov, napríklad grafikov, dizajnérov a ľudí profesionálne sa zaoberajúcimi digitálnym obsahom. Sú totiž skvelým nástrojom na testovanie a prezentovanie.

Pamäť telefónu má kapacitu 32 alebo 64 gigabajtov a zákazník sa môže rozhodnúť sám, ktorý variant si vyberie. V oboch prípadoch je však pamäte dostatok aj pre skladovanie Full HD videí a stoviek hudobných albumov. Operačná pamäť, ktorá je zodpovedná aj za prehrávanie videí, má kapacitu veľmi dobré tri gigabajty a spoločne s výkonným 8-jadrovým procesorom a modernou grafikou sa starajú o bezproblémový chod systému a aplikácií.

Huawei P8max Foto: Huawei
O celkový dobrý dojem sa stará nielen kvalitný veľký displej, ale aj kryty a konštrukcia zariadenia. Očakávame, že bude na veľmi vysokej úrovni, keďže cena za slabší variant bude štartovať na úrovni 550 eur. Výrobca sa pochválil tým, že telo telefónu je vyrobené z hliníka, vďaka čomu je nielen relatívne ľahký, ale aj pevný a odolný.

Huawei P8max pôsobí na prvý pohľad ako luxusný smartfón pre náročných a je celkom pravdepodobné, že sa na poli tabletofónov stane bestsellerom. Do kariet mu hrá nielen pomerne dobrá cena, ale aj atraktívne zlaté prevedenie, zabehnutá marketingová sieť výrobcu a pozitívne ohlasy odbornej verejnosti.

Zdroj: Huawei


ODPORÚČAME AJ:
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Fotoaparát v štýle ikony Instagramu tlačí fotky okamžite
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s
Notebook nemusí mať Windows, aby sa dal používať na prácu

Komentáre