Technológie

Notebook nemusí mať Windows, aby sa dal používať na prácu

"Notebooky môžu byť cenovo dostupné a vyspelé zároveň. Nepotrebujú pritom ani Windows, vystačia si s prostredím Chrome OS. "

Erik Stríž, 2. apríla 2015 12:00
Acer Chromebook so systémom Chrome OS Foto: Acer
Acer Chromebook 13 je tenký, ľahký, elegantný a so skvelým displejom. To je veľmi stručná charakteristika notebooku, ktorý reprezentuje schopnosti výrobcu spraviť veľa muziky za málo peňazí. S hrúbkou medzi 1,7 až 2,7 centimetra a hmotnosťou 1,5 kilogramu sa Chromebooky od Aceru zaraďujú medzi tie najtenšie a najľahšie, čím významne prispievajú k prenosnosti a pestrosti využitia. Hrúbka je variabilná a závislá na konkrétnej konfigurácii notebooku.

Chromebook od Aceru sa predáva v niekoľkých variantoch, dva základné sa vzájomne odlišujú uhlopriečkou displeja. Väčší má 13-palcový, menší 11-palcový displej, pričom v predaji sú tiež dve verzie rozlíšenia. Aj to nižšie 1366×768 je dostatočne jemné na vykreslenie komplikovanej grafiky a fotografií vo vysokej kvalite, ale s Full HD získate ešte intenzívnejší zážitok. Všetky displeje na notebookoch sú dotykové, čím sa ich možnosti značne rozširujú. Dajú sa používať aj ako tablety s pevnou klávesnicou.

Kľúčové vlastnosti:
Displej: 13 palcov, 1920×1080 pixelov, dotykové TFT LCD LED
Procesor: NVIDIA Tegra K1 2,1 GHz (4 jadrá)
Systém: Google Chrome OS
Pamäte: 4 GB RAM, 32 GB flash pamäte
Batéria: 3220 mAh, výdrž max. 13 hodín
Rozmery: 18×327×227,5 mm
Hmotnosť: 1,5 kg
Hardvér: Webkamera, čítačka kariet, Wi-Fi, HDMI, 2× USB 3.0
Cena: od 280 eur


Prostredie systému Chrome OS je niečo medzi OS X a Windowsom. Základom je jednoduchosť. Foto: Google Apis
Zaujímavosťou zariadení s názvom Chromebook je ich operačný systém. Nie je to Windows, OS X a ani klasický Linux. Je pravda, že Chrome OS využíva ako jadro práve Linux, avšak priama skúsenosť s ním je celkom odlišná. Prostredie Chrome OS je zamerané na jednoduchosť a online služby. Notebook tak nepotrebuje extrémne výkonný procesor a ani veľa pamäte, pretože všetky podstatné výpočty prebiehajú na serveroch.

Prostredie Chrome OS sa dokáže spustiť v priebehu ôsmich sekúnd a umožňuje prístup k vybraným online službám od Google. Základom je podpora služieb Gmail, Drive, Maps, Kalendár, Youtube, hudobný prehrávač a Google Play, pričom množstvo ďalších si môžete doinštalovať zadarmo niekoľkými kliknutiami. To najdôležitejšie je však internetový prehliadač Google Chrome, ten je priestorom pre spustenie všetkých online služieb a prehliadanie webstránok.

Acer Chromebook so systémom Chrome OS Foto: Acer
Acer Chromebook je možné považovať aj za hardvérovo bohatší tablet. Tablet, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je klávesnica a touchpad, avšak vnútro obsahuje komponenty známe z tabletov a smartfónov. Výrobca použil 4-jadrový procesor NVIDIA Tegra K1 a operačnú pamäť vo veľkosti 4 GB. Na prehliadanie webstránok je to rozhodne výborná kapacita pamäte.


Zdroj: youtube

Notebooky série Chromebook sú tak trocha experimentom. Snažia sa nám predstaviť svet, v ktorom budeme používať aj menej výkonné zariadenia s menšou pamäťou, ale bez akýchkoľvek obmedzení vďaka cloudu. Práve na cloude - teda na serveroch veľkých spoločností - by sme skladovali všetky dokumenty, fotografie, videá, komunikácie a dokonca v ňom aj pracovali. Možné to je už aj dnes vďaka službám od Google a doplnkovým aplikáciám od nezávislých vývojárov.


Zdroj: Acer.cz



ODPORÚČAME AJ:
Full HD tablet za 170 eur? Vyberte si tento!
Nový notebook od Apple má iba jeden konektor na všetko
Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?
Trendom vo svete tabletov je vodotesnosť a štíhlosť
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

Komentáre