Technológie

Nový notebook od Apple má iba jeden konektor na všetko

"Apple MacBook je vo svete elektroniky legendárny, pretože už dlhé roky určuje trendy v tomto prudko sa rozvíjajúcom priemysle. Jeho najnovšia generácia je však trocha kontroverzná. "

Erik Stríž, 12. marca 2015 11:00
Apple MacBook (2015) Foto: Apple
Nová generácia MacBookov je pokračovaním toho dobrého, čo robí notebooky od Apple tak populárnymi a jedinečnými. Tentokrát sa výrobca sústredil nielen na zmenšovanie hrúbky notebooku, ale aj o vylepšenie displeja, mechanizmu klávesnice a touchpadu, pomocou nových technológií zvýšil výdrž batérie a celkovo pripravil pre zákazníkov reprezentanta skutočne prémiového segmentu.

Displej nesie označenie Retina, pretože ponúka vyššie rozlíšenie ako to, ktoré je schopný človek rozpoznať zdravým okom. Rozlíšenie 12-palcového displeja je 2304×1440 pixelov. Toto rozlíšenie nie je vo svete notebookov vôbec nové, ale jeho použitie v 12-palcovom notebooku prichádza stále včas.

Nový Apple MacBook je hrubý 13,1 milimetra a váži niečo málo cez 900 gramov. Ide teda o jeden z najtenších notebookov na svete a so svojou váhou si bude ťažko hľadať relevantného konkurenta.

Apple MacBook (2015) Foto: Apple
Veľmi prekvapivá je skutočnosť, že na celom notebooku sa nachádzajú iba dva konektory. Jeden pre slúchadlá a druhý USB-C pre všetko ostatné. Je to skoro neuveriteľné, ale Apple sa naozaj rozhodlo, že prostredníctvom jedného jediné portu bude nabíjať batériu, prenášať dáta a obraz. Výrobca sa viac spolieha na bezdrôtový prenos údajov, čím podčiarkuje ponúkanú ultramobilitu.

Tento prístup je vo svete notebookov nezvyčajný, ale je potrebné uvedomiť si, že aj tablety majú iba dva konektory - jeden pre slúchadlá a druhý pre všetko ostatné. Preto by tento krok Apple na poli notebookov nemusel byť až tak zlý, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.



Nový MacBook sa bude predávať za cenu 1299 amerických dolárov a viac, pričom vo všetkých variantoch ponúkne vysoký výkon a optimalizovaný operačný systém OS X Yosemite. Najlepší z MacBookov ponúkne dvojjadrové procesory Intel Core M s frekvenciou 1,3 GHz a 512 GB pamäte. Operačná pamäť má kapacitu 8 GB a vo výsledku je nový MacBook schopný zobraziť všetky typy digitálneho obsahu bez akéhokoľvek zasekávania sa alebo spomaľovania.

Apple MacBook (2015) Foto: Apple
Výkon počítačov od Apple je dlhodobo kritizovaný a porovnávaný s počítačmi so systémom Windows. Je však potrebné brať do úvahy fakt, že tieto počítače majú celkom iné požiadavky.

Počítače od Apple so systémom OS X nemajú také vysoké nároky na výkon, ale na aplikácie, ktoré na nich bežia. Tie musia byť skvele optimalizované a čo najlepšie pracovať s prideleným výkonom a pamäťou. Preto nie je problém na takomto zariadení pracovať aj s videom, hudbou alebo s grafikou.

ODPORÚČAME AJ:
Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete
VIDEO: Satelity budú namiesto rakiet vynášať do vesmíru stíhačky
Trendom vo svete tabletov je vodotesnosť a štíhlosť
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

Komentáre