Technológie

Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom

"Stojí toľko, čo slávny Apple iPad, ale používateľskú skúsenosť posúva o kategóriu vyššie. Lenovo Yoga 2 Pro je tablet s úžasným displejom a vstavaným projektorom. "

Erik Stríž, 14. apríla 2015 12:00
Lenovo Yoga Tablet 2 PRO Foto: Lenovo
Máte pocit, že všetky tablety so systémom Android sú akosi na jedno kopyto? A že rozdiel medzi dobrým a zlým tabletom je iba v displeji a výkone? Máte čiastočnú pravdu, trh je skutočne presýtený rôznymi značkami, ale podobnými výrobkami. Tu do hry vstupuje čínske, ale spoľahlivé Lenovo a ponúka niečo, čo môže nadobro oddeliť priemerné od lepšieho.

Tablety značky Lenovo a modelovej triedy Yoga sú skvelé a aj napriek tomu, že nie sú klasickými tenkými plackami, majú úspech. Majú úspech aj v otázke používateľskej spokojnosti, spočiatku nie celkom pozitívne prijímaný valec na spodnej časti tabletu dnes považujeme za skvelý doplnok. Vďaka nemu sa tablet výborne drží v rukách a vo funkcii stojana je nenahraditeľný.

V prípade modelu Yoga 2 Pro, ktorého cena sa pohybuje na úrovni asi od 500 eur a vyššie, je tento doplnok priestorom pre umiestnenie množstva techniky. Okrem hardvéru a hlavného vypínača obsahuje aj výkonné a výborne znejúce reproduktory, mechanický stojan s inovovaným vyklápaním a projektor. Skutočný projektor, ktorým premietnete filmy priamo na stenu.

13-palcový displej s Quad HD rozlíšením je oknom do krajšieho sveta Foto: Lenovo

Displej s uhlopriečkou 34 centimetrov

Základom každého tabletu - a aj tohto - je displej. Má uhlopriečku 13,3 palcov, teda takmer 34 centimetrov. Vidieť prostredie systému Android graficky a funkčne vylepšené značkou Lenovo na takto veľkej ploche je veľmi pôsobivé. Kvalita displeja je prvotriedna, skvele reaguje na dotyky a jeho obraz je farebne veľmi stály, nemení farby ani pri extrémnom náklone.

Samostatným parametrom kvality displeja je jeho rozlíšenie. Zvyčajne nie je potrebné, aby bolo vyššie ako Full HD, ale v tomto prípade tomu tak je. 13-palcový displej zobrazuje vyše tri a pol milióna pixelov v matici 2560×1440 bodov. Vďaka tomu je obrazovka úchvatná a video mimoriadne detailné.

Projekcia môže mať uhlopriečku od 10 do 127 cm Foto: Lenovo

Obraz s uhlopriečkou 127 centimetrov

Keď dostanete zariadenie Yoga Tablet 2 Pro do rúk, zrejme vás ani nenapadne, že to čosi na pravom boku je projektor. Vyzerá to skôr ako optika vyspelého fotoaparátu, hoci na veľmi zvláštnom mieste. Hneď nad optikou sa nachádza vypínač, po stlačení ktorého sa aktivuje projektor.

Projekcia môže mať maximálnu uhlopriečku 50 palcov, teda 127 centimetrov a jej ostrosť sa dá nastavovať pomocou posuvného voliča na zadnej strane tabletu. Ide o pomerne jednoduché a praktické riešenie.

Aj napriek tomu, že sa projektor musel vojsť do malých rozmerov tabletu, je dostatočne silný a projekcia kvalitná. Samozrejme, nie je vhodné porovnávať ju s jednoúčelovými veľkými projektormi, v tomto prípade ide najmä o doplnok. Má však potenciál na to, aby ste ho využili na prezentovanie dokumentov, fotiek a videa. Aj sledovanie filmu bude zážitkom, stačí mať snehobielu stenu bez nerovností alebo projekčné plátno.

Vzadu je nielen stojan, ale aj subwoofer značky JBL a ovládač ostrosti projekcie Foto: Lenovo

Subwoofer v tablete je skutočnou inováciou


Okrem dvoch obrazov sa v tablete nachádzajú dva reproduktory s certifikáciou Dolby Digital Plus a dokonca subwoofer prémiovej značky JBL. Majiteľ tabletu sa môže tešiť z veľmi dobrého zvuku, ktorý nezaostáva ani za drahšími bluetooth reproduktormi prémiových značiek. Ak teda uvažujete nad tým, že vstavaný projektor využijete aj na sledovanie filmov, nebudete musieť pripájať žiadne ďalšie reproduktory.

Aby bolo možné zobrazenie obrazu v rozlíšení Quad HD (kratšia strana má aspoň 1440 pixelov), je potrebný aj vyšší výpočtový výkon. Už len samotné prostredie systému Android si totiž vyžaduje viac, ako na bežnom tablete. V tele tohto tabletu pracuje výkonný 4-jadrový procesor a grafický akcelerátor Intel Gen 7, ktorý je súčasťou čipsetu Intel Atom Z3745. Pamäť tabletu je veľmi dobrých 32 GB a dá sa rozšíriť o ďalších 64 GB prostredníctvom pamäťovej karty microSD. Veľkosť operačnej pamäte RAM je dostatočné dva gigabajty, čo je dnes štandard.

Lenovo Yoga Tablet 2 PRO Foto: Lenovo

Lenovo Yoga Tablet 2 Pro je revolučné zariadenie, pretože značne rozširuje funkčnú výbavu tabletov. Inovatívny je nielen kvalitný projektor, ale aj pôsobivo znejúci subwoofer, výborný kovový stojan s automatickým vyklápaním a jednoducho úžasný displej. Je to veľa superlatívov, ale tento tablet si ich rozhodne zaslúži. Najmä pri pohľade na jeho cenu, ktorá na internete štartuje už na úrovni 500 eur.


Zdroj: Lenovo


ODPORÚČAME AJ:
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s
Zakrivený telefón zoženiete aj pod dve stovky eur
Notebook nemusí mať Windows, aby sa dal používať na prácu
Full HD tablet za 170 eur? Vyberte si tento!

Komentáre