Technológie

Fotoaparát v štýle ikony Instagramu tlačí fotky okamžite

"Značka Fujifilm začala predávať fotoaparát inšpirovaný ikonou aplikácie Instagram. Je malý, pekný, jednoducho sa používa a dokáže vytlačiť fotky ihneď. "

Erik Stríž, 16. apríla 2015 10:00
Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic Foto: Fujifilm
Instax mini 90 je celý názov fotoaparátu od firmy Fujifilm, ktorú môžete poznať aj ako výrobcu lepšej fototechniky. Táto značka je zvyčajne vstupenkou do sveta kvalitnej fotografie a špičkového videa, pričom cenovo sa pohybuje na prijateľných úrovniach. Je tak častou voľbou amatérskych fotografov.

Spoločnosť je však aktívna aj na poli klasických digitálnych kompaktných fotoaparátov a rôznych štýlových zariadení, ktoré si kupujú najmä mladí ľudia. Instax mini 90 je práve taký produkt, oslovuje v prvom rade mladšie generácie a ľudí so záujmom o fotoaparát s pridanou spoločenskou hodnotou. Je však potrebné pripomenúť, že so samotným Instagramom nemá v tomto prípade Fujifilm prakticky nič spoločné, o zdieľaní fotiek na sociálnej sieti nie je reč.

Aktuálne predstavený variant fotoaparátu v štýle ikony Instagramu má strieborno-hnedé prevedenie, nájdete na ňom imitáciu kože a hliníka. V skutočnosti je to všetko plast, ale nie ten, ktorý nachádzame v nekvalitných hračkách s neistou krajinou pôvodu.

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic Foto: Fujifilm

Fujifilm Instax je, mimochodom, pomerne populárna séria instantných fotoaparátov, pričom model Mini 90 Neo Classic oslovuje veľmi jednoduchým ovládaním a krásnym dizajnom.

Tento instantný fotoaparát rozhodne nie je určený do rúk ľuďom, ktorí sa radi hrajú s kompozíciou, nastavujú si clonu, ISO a iné podobné parametre. Tu iba zapnete kameru, cvaknete a vytlačíte fotku.

Niekoľko drobností na hranie sa však napokon našli. Sú ňou prednastavené režimy rýchlosti uzávierky. Je rozdiel, či práve fotíte z idúceho vlaku alebo partiu priateľov v kreatívnej póze. Podstatné je, aby boli fotky ostré, preto sa mení rýchlosť uzávierky - od 1,8 až po 1/400 sekundy. Pre ešte skúsenejšieho používateľa, ktorý by sa rád pohral, je k dispozícii ešte možnosť upraviť kontrast. Aktuálne nastavenie je zobrazené vo forme číslic na malom LCD displeji bez grafiky.

V porovnaní s predchodcom má model Instax Mini 90 Neo Classic aj funkciu dvojitej expozície. To znamená, že dokáže spojiť dve fotky v jednu a vytlačiť až ju. V praxi to umožňuje tvoru atmosférických fotografií s poctivým “analógovým” vzhľadom.

Profesionálny fotograf bude zrejme krútiť hlavou, že ako sa dá sa takýmto čosi spraviť pekná fotka. Ale vraj to ide.

Fujifilm Instax Mini 90 Neo Classic Foto: Fujifilm

Na fotoaparáte je najzaujímavejšia možnosť hneď fotku vytlačiť. Určite si spomínate na staršie Polaroidy a fotky, ktoré ste museli najprv pretrepať vo vzduchu ako papierový vejár. Až potom sa na papieri postupne vykresľovala scénka, ktorú ste odfotili. Na veľmi podobnom princípe funguje aj miniatúrna tlačiareň vstavaná do tohto fotoaparátu, fotky vyslovene presvetlí na papier citlivý na svetlo.

Nepoužíva sa žiadny atrament a ani laser, farby sú v skutočnosti uložené už v samotnom fotografickom papieri a až následným osvetlením s určitými vlastnosťami vznikne fotka. Výhodou tohto riešenia je, že okrem samotného fotopapiera a fotoaparátu nepotrebujete nič iné. Navyše, fotky sú vodeodolné a majú kompaktnú veľkosť klasickej kreditnej karty či vizitky.


Zdroj: Fujifilm


ODPORÚČAME AJ:
Tri fotoaparáty, skvelý obraz, bombastický zvuk - to je One M8s
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon

Komentáre