Technológie

Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc

"Inteligentné kamene, to znie ako vydarený žart na margo všadeprítomného prívlastku “smart”. Avšak Smartstones nie sú tak beznádejným úletom, akoby sa mohlo zdať. "

Erik Stríž, 10. apríla 2015 8:00
Elegantné komunikačné nástroje Smartstones Foto: Smartstones Co.
Inteligentné kamene sú v prvom rade zaujímavý spôsob, ako na produkt upútať pozornosť širokej verejnosti. V skutočnosti predmetom tejto inteligencie nie sú skutočné kamene, ale malé mobilné zariadenia s tvarom, ktorý môže tieto kamene pripomínať. Pokojne by sme ich mohli nazvať aj vajíčkami.

Smartstones sú malé zariadenia schopné navzájom komunikovať prostredníctvom mobilnej siete, ktorá je dnes dostupná prakticky všade. Nejde pritom o komunikáciu vo forme textových, obrazových alebo hlasových správ, ale o ešte jednoduchší a intuitívnejší spôsob. Smartstones menia farbu a vibrujú podľa toho, ako ich majiteľ používa.


Zdroj: youtube.com

Typickým príkladom môže byť využitie v každodennom živote, keď vyzdvihujeme deti zo školy. Malý inteligentný kamienok dieťa nosí vo vrecku alebo zakomponovaný do náramku, pričom čaká na svoj odvoz. Keď rodič príde ku škole, nemusí vyťahovať telefón a dieťa prezváňať, namiesto sa iba dotkne svojho Smartstone určitým spôsobom a ten druhý sa rozvibruje.

Druhý príklad prezentovaný na oficiálnom produktovom videu poukazuje priamo na bezpečnosť. Smartstone môže v prípade potreby poslúžiť aj ako nástroj na upozornenie na nebezpečenstvo alebo dokonca na lokalizáciu majiteľa.

V takom prípade sa dá pomerne jednoducho prostredníctvom na to určenej aplikácie pre smartfóny zistiť, kde sa majiteľ zariadenia Smartstone práve nachádza a prípadne privolať aj zdravotnú pomoc.


Elegantné komunikačné nástroje Smartstones Foto: Smartstones Co.
Smartstone sa ukazuje ako riešenie vhodné pre uzavreté skupiny ľudí, napríklad pre rodiny. Komunikácia medzi nimi by tak mohla mať trocha iný, kreatívnejší rozmer. Inšpiráciou pre vytvorenie zariadenia pritom pôvodne bolo uľahčenie komunikácie medzi ľuďmi, ktorí majú problémy s verbálnym prejavom alebo sluchom.

Inteligentné kamene Smartstones obsahujú paletu moderných senzorov a snímačov, ktoré reagujú na dotyk a pohyb. Prostredníctvom vstavaného GPS čipu je možné zistiť polohu zariadenia s presnosťou na približne jeden meter a senzory rozpoznajú, ako sa práve zariadenia dotýkate. Rozpoznajú dokonca aj to, či sa práve nachádzate v nepríjemnej situácii - vtedy stačí viackrát rýchlo zaklopať.

Tvorcovia projektu Smartstones síce v týchto dňoch hľadajú finančné prostriedky na sériovú výrobu prostredníctvom internetového crowdfundingu. Očakávajú, že sa im podarí na internete získať 50-tisíc amerických dolárov, z ktorých sa im dodnes podarilo vyzbierať 30-tisíc. Ale aj keby sa ich očakávania nenaplnili, produkciu to nezastaví. Každý, kto si objedná Smartstones, ich aj dostane.


Zdroje: Smartstones, Indiegogo


ODPORÚČAME AJ:
Zakrivený telefón zoženiete aj pod dve stovky eur
Smarthodinky sledujú majiteľa a rozhodujú, čo je pre neho najlepšie
Ako bude vyzerať práca v blízkej budúcnosti?
Technologické inovácie hľadajú peniaze na internete
Ovládať telefón v aute už nebude nebezpečné vďaka tlačidlám na volant

Komentáre