Technológie

Smarthodinky sledujú majiteľa a rozhodujú, čo je pre neho najlepšie

"Inteligentné hodinky prispôsobujú zobrazenie na okrúhlom displeji každodenným potrebám svojho majiteľa. Stoja toľko, čo výkonný notebook. "

Erik Stríž, 30. marca 2015 12:00
Inteligentné hodinky značky Olio Foto: Olio Devices
Inteligentné hodinky, teda smarthodinky alebo smartwatches, sú stále pomerne novým druhom elektroniky. Aj ten však už pozná kategórie a radenie do prémiovej či nižšej triedy. Na Webmagazíne sme už niekoľkokrát priniesli články o zaujímavých inteligentných hodinkách, pričom väčšinou patrili k cenovo dostupným - napríklad Alcatel OneTouch Watch, Samsung Galaxy Gear alebo Qualcomm Toq.

A potom sú tu zariadenia ako Apple Watch, Kairos Hybrid či Neptune Duo, za ktoré si priplatíte ešte o niekoľko stoviek eur navyše. Prím v nacenení si zatiaľ držia zlaté Apple Watch za 10-tisíc amerických dolárov, no do vyššej kasty patria aj hodinky Olio. Ich cena sa bude pohybovať medzi 500 až 800 americkými dolármi a ponúknu klasický dizajn.

Inteligentné hodinky značky Olio Foto: Olio Devices
Dizajn hodiniek je to, čo ich navzájom odlišuje najviac. Po technickej stránke sú totiž prakticky rovnaké, rozdiely nachádzame len v displeji a konektivite. Jedna časť výrobcov preferuje moderný dizajn, ktorý smarthodinky výrazne odlišuje od klasických analógových, druhá časť si osvojila práve dizajn tých klasických a dáva do neho moderné technológie. Do tejto druhej skupiny patria aj hodinky Olio.



Inteligentné hodinky Olio majú jednoduchý vzhľad, remienka môžu byť kožené alebo kovové a púzdro je vyrobené z kvalitnej ocele. Je nehrdzavejúca, púzdro je vodotesné a odolné pred poškodením v dôsledku pádu. Najmä kvalitnejšie materiály sa podpísali pod vyššiu predajnú cenu hodiniek, avšak gro tohto produktu sa v skutočnosti nachádza niekde inde - v softvéri.

Hodinky sú vybavené okrúhlym displejom a softvér zobrazujúci obsah s týmto faktom počíta. Preto sú všetky ponuky, texty a grafiky spracované do kruhovej podoby a preferovaná je jednoduchosť. Žiadne dizajnové úlety v štýle Apple Watch by tu nemali hroziť a veľký skok vraj výrobca spravil aj v otázke notifikácií. Nové hodinky údaje neotravujú takým množstvom pripomienok a notifikácií, ako v prípade zariadení so systémom Android. V týchto hodinkách sa totiž Android nenachádza, pracujú s vlastným systémom so schopnosťou učiť sa.

Inteligentné hodinky značky Olio Foto: Olio Devices
Hodinky skrátka sledujú svojho majiteľa a aktívne sa prispôsobujú jeho potrebám a možnostiam. Napríklad by mali vedieť odhadnúť, kedy je vhodný čas na zobrazenie informácií o posledných e-mailoch a udalostiach v kalendári. V klasickom režime, ktorý by sme mohli nazvať aj stand-by alebo pasívny režim, je zobrazená len grafika ručičkových alebo digitálnych hodín.

Nabíjanie vstavanej batérie by podľa výrobcu malo trvať iba jednu hodinu, pričom následne je možné hodinky používať dva až tri dni. Zaujímavosťou je režim šetrenia batérie, ktorým sa vypnú všetky bezdrôtové spojenia a výdrž batérie sa tak predĺži o niekoľko hodín.

Výrobca išiel proti trendu a svoje hodinky nevybavil funkciami sledujúcimi športové aktivity svojho majiteľa. Skrátka, napriek zvýšenej odolnosti majú byť hodinky v prvom rade nenápadným digitálnym asistentom pre ľudí pracujúcich v bielych golieroch.

Inteligentné hodinky značky Olio Foto: Olio Devices
Značka Olio chce okrem vyspelosti svojho produktu osloviť špecifickú cieľovú skupinu aj cenovkou. Je pravda, že po technickej stránke by ste si za 700 eur mohli kúpiť aj dve špičkové hodinky od Samsungu, prípadne skvelý notebook, ale pri smarthodinkách Olio platíte aj za prestíž. Keď vám ich niekto zbadá na ruke, mal by si pomyslieť, že sa vám zrejme v práci darí. A Olio by sa rado videli v pozícii výrobcu, ktorá tomuto vášmu pracovnému úspechu výrazne pomohla.

Aký máte názor na technicky priemerné produkty s vyššou cenou v záujme zachovania prémiovosti a prestíže? Kupujete radšej lacnejšiu elektroniku alebo tú, pri ktorej sa môžete pochváliť aj vyššou hodnotou?

ODPORÚČAME AJ:
Full HD tablet za 170 eur? Vyberte si tento!
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Nový notebook od Apple má iba jeden konektor na všetko
Najlepšie telefóny sveta sa menia, konečne sú pestrejšie

Komentáre