Technológie

Inteligentné hodinky ako nový trend

"Smartwatch alebo inteligentné hodinky sa konečne začínajú podobať na to, čo sme si pred pár rokmi pod ich názvom predstavovali. Dnes vám ukážeme päť takých, ktoré si zaslúžia pozornosť."

Erik Stríž, 28. novembra 2013 6:00
Inteligentné hodinky Sony Smartwatch 2 Foto: Sony


Na internete dnes môžete nájsť veľké množstvo inteligentných hodiniek, avšak pri mnohých je ich inteligencia skôr iba hraná. Majú uzavretý systém, do ktorého sa nedajú inštalovať aplikácie, čo je základný predpoklad pre nadobudnutie prívlastku “inteligentné”. V príspevku predstavujeme päť takých, ktoré tento predpoklad viac či menej napĺňajú.

I’m Watch


Inteligentné hodinky z dielne talianskych dizajnérov a výrobcov patria medzi najkrajšie a odbornou verejnosťou najoceňovanejšie. Sú pomerne masívne, majú dobré technické parametre a vyzerajú veľmi elegantne. Jediným, zároveň zásadným problémom, je relatívne uzavretý softvér vo vnútri hodiniek. Ten je vhodnejšie označiť slovom firmvér, pretože doň nemôžu vstupovať nezávislí vývojári. Navyše, pôsobí trochu ako nedokončený, nedoladený.

Inteligentné hodinky I´m Watch Foto: I am Watch
V každom prípade sú hodinky funkčné v spojení s akýmkoľvek inteligentným mobilným telefónom a tabletom, popri čase zobrazujú aj zápisky z kalendára, prijaté správy a umožňujú spravovať hovory. Dokážu sa tiež pripojiť na sociálne siete, statusy a fotografie svojich priateľov môžete sledovať na malom dotykovom farebnom displeji.

Samsung Galaxy Gear


Hodinky Samsung Galaxy Gear sú príslušenstvom k smartfónom od Samsungu so systémom Android 4.3 Jelly Bean. Momentálne má výrobca vo svojom produktovom portfóliu iba dve takéto zariadenia, najnovší Galaxy Note 10.1 a Galaxy Note 3. Bez jedného z týchto dvoch zariadení s hodinkami nespravíte nič, ich funkčnosť je veľmi úzko spätá práve so smartfónmi, slúži ako ich menší externý displej na vašej ruke.

Displej na čelnej ploche s uhlopriečkou 1,63 palcov pracuje s technológiou Super AMOLED, čo znamená výborne čitateľný obraz aj v exteriéri a špičkovú kvalitu zobrazenia v interiéroch. Rozlíšenie tohto malého dotykového displeja je 320×320 pixelov, takže zobrazené ikony a grafika sú jemné a vykreslené do detailov.

Samsung Galaxy Gear, kandidát na najlepšie smart-hodinky Foto: Samsung
Na displeji je možné čítať nové SMS správy a e-maily, sledovať grafické predpovede počasia, spúšťať špeciálne aplikácie a samozrejme, využívať rozšírenú funkčnosť hodín. Na začiatku predaja je pre hodinky Galaxy Gear k dispozícii 70 rôznych aplikácií orientovaných na šport, zábavu aj produktivitu. V porovnaní s ostatnými smart-hodinkami sú tie od Samsungu vybavené aj vstavanou kamerou.

Pebble Smartwatch


Hodinky Peble Smartwatch sú podľa mnohých najlepšími smart-hodinkami. Vznikli ako projekt na portáli Kickstarter, ktorý si získal priazeň tisícov mikroinvestorov. Projekt vyzbieral obrovský objem finančných prostriedkov a tvorcovia sa pustili do práce. Hodinky Peble Smartwatch sú pritom veľmi jednoduché a funkčne pomerne obmedzené. Nie sú ani tak príslušenstvom k smartfónu, ako skôr samostatným produktom. Uzavretý firmvér umožňuje doinštalovanie jednoduchších aplikácií, ktorými si majitelia môžu svoje hodinky personalizovať.

Hodinky Peble s elektronickým papierom Foto: Peble
Zaujímavosťou hodiniek Peble Smartwatch je použitý displej. Ten je založený na technológií e-Paper, takže je na prvý pohľad ako bežný papier s vytlačeným textom alebo grafikou. Čierno-biely displej disponuje absolútnou čitateľnosťou aj v slnečných exteriéroch a jeho spotreba je na najnižšej možnej úrovni. Keď platí, že vo väčšine iných smart-hodiniek je najväčším žrútom energie displej, potom sú hodinky Peble výnimkou. Najviac energie si zoberie ústrojenstvo, pričom samotné hodinky vydržia bez nabíjania celé týždne.

Qualcomm Toq


Inteligentné hodinky Qualcomm Toq ponúkajú možnosť zobrazenia notifikácií z pripojeného smartfónu, zobrazenie aktuálneho počasia, rozšírené funkcie pohybového senzora, ovládanie prehrávača hudby, kalendár, zobrazenie správ a iné funkcie známe z konkurenčných inteligentných hodín.

Inteligentné hodinky Qualcomm Toq Foto: Qualcomm
Hodinky pracujú s vlastným systémom, fungujú samostatne alebo v spojení so smartfónmi, oslovujú elegantným vzhľadom a špičkovým displejom. Dotykový farebný displej založený na pokrokovej technológii Mirasol, ktorá je lídrom v oblasti exteriérovej čitateľnosti a pozorovacích uhlov. Súčasťou balenia hodiniek sú aj Bluetooth headsety pre telefonovanie.

Sony Smartwatch 2


Napriek tomu, že Samsung a aj ostatní výrobcovia sa snažia zákazníkom poskytnúť čo najlepší produkt, nedarí sa im dosiahnuť úroveň, akú nastavilo Sony. Inteligentné hodinky Sony Smartwatch 2 sú jedným slovom dokonalé, samozrejme s prihliadnutím na súčasnú úroveň komerčne dostupných technológií. Majú elegantný jednoduchý vzhľad v štýle smartfónov Xperia, veľmi dobre čitateľný displej s plným farebným spektrom a dotykovým snímaním, navyše sú celkom vodotesné.

Inteligentné hodinky Sony Smartwatch 2 Foto: Sony

Hodinky Sony Smartwatch 2 sa dokážu spojiť so všetkými Android smartfónmi (nielen tých od Sony) s pomocou technológie Bluetooth a špeciálnych aplikácií LiveWare Manager a Smartwatch, ktoré sú zadarmo dostupné v internetovom obchode Google Play. Sú opäť predĺženou rukou smartfónu, ale dajú sa používať aj samostatne. Napríklad také sociálne siete a e-maily máte na dosah ruky aj bez mobilu. Hodinky Smartwatch 2 sú vybavené systémom Android, nejde teda iba o nejakú jeho napodobeninu alebo uzavretý firmvér. Zároveň však do hodiniek samotných nemôžete len tak nainštalovať akúkoľvek aplikáciu, vyžaduje sa ich špeciálny variant pre malý štvorcový displej.

Komentáre