Technológie

Počítač za 9 dolárov je hitom, na svoju realizáciu získal už milión

"Počítač s príznačným názvom CHIP má stáť iba deväť amerických dolárov a môže byť revolúciou. Umožní rozšíriť technológie do tretieho sveta a pomôcť pri tvorbe nových projektov."

Erik Stríž, 14. mája 2015 11:00
Minipočítač CHIP Foto: Kickstarter.com
Na portáli Kickstarter sa pred niekoľkými dňami objavil projekt s názvom CHIP. Skupina nadšencov sa uchádzala o podporu menších i väčších investorov, cieľom bolo vyzbierať 50-tisíc amerických dolárov na realizáciu sérovej výroby superlacného, ale dostatočne výkonného čipsetu. Výsledok? Neprešiel ani týždeň od spustenia kampane a na účte tvorcov je už viac ako milión dolárov! Teraz investori dúfajú, že všetky tie reči nie sú iba výmysly, ale odrážajú reálne schopnosti tvorcov.

Čipset s názvom CHIP obsahuje to najnutnejšie, ale podľa slov tvorcov je schopný utiahnuť aj menej náročné hry a dokonca kancelársku prácu. V tenkom obvode s elektronickými súčiastkami veľkosti kreditnej karty sa nachádza 1 GHz mobilný procesor, operačná pamäť RAM vo veľkosti 512 MB a úložný priestor s kapacitou 4 GB. To sú parametre, ktoré vídavame v mobilných telefónoch nižšej triedy.

S inými zariadeniami sa vie spojiť cez Wi-Fi a Bluetooth, pričom na jeho telo je možné umiestniť konektor HDMI, USB alebo iný podľa vlastného výberu. Cez kábel sa zariadenie pripája k monitoru a k zdroju energie, klávesnicu a myš dokáže prepojiť cez spomenutý Bluetooth bezdrôtovo.


Zdroj: youtube.com

Predajná cena iba deväť amerických dolárov je niečo, čo môže zmeniť svet k lepšiemu. Je tak možné dodať počítače s veľmi nízkou cenou do krajín tretieho sveta a postupne im tak pomôcť k napredovaniu v mnohých ohľadoch.

V prvom rade bude CHIP atraktívnym produktom pre rôznych domácich kutilov, ktorí sa snažia o výrobu vlastného vreckového počítača. To najdôležitejšie tak získajú za pár drobných, navyše v extrémne kompaktných rozmeroch.

Minipočítač PocketCHIP Foto: Kickstarter.com

Miniatúrny počítač CHIP je vybavený vlastným operačným systémom. Žiadny Windows, Android či iOS, ale neupresnený open-source na báze Linuxu. Jeho základnými piliermi sú otvorenosť, prispôsobiteľnosť, hardvérová nenáročnosť a jednoduché ovládanie. Navyše naň už teraz existujú programy, pomocou ktorých možno spúšťať jednoduchšie hry a programy. To najpodstatnejšie však je, že sa dá na systéme CHIP spúšťať internetový prehliadač a používať vyspelé online služby.

Spolu so samotným počítačom CHIP tvorcovia vytvorili aj PocketCHIP. PocketCHIP využíva všetko vyššie uvedené, ale už zakomponované do tela s displejom, batériou a klávesnicou. Vzniká tak akýsi vreckový počítač s možnosťou pripojenia na veľký monitor. Jeho cena je však už o niečo vyššia - 49 amerických dolárov. Za takmer plnohodnotný počítač je to ale stále veľmi dobrá suma a treba sa pozerať aj na to, že vývoj technológie pôjde stále vpred.


Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
iPhone zachráni životy: Mikroskop z mobilu odhaľuje parazity v krvi
Najúspornejšia práčka na svete je veľká ako kôš, nepotrebuje elektrinu
Pri používaní wi-fi pripojenia treba postupovať opatrne
Nové mobily s Windowsom pripojíte aj na veľký monitor
Notebook bez Windowsu sa zväčšil v každom ohľade, okrem ceny

Komentáre