Technológie

Najúspornejšia práčka na svete je veľká ako kôš, nepotrebuje elektrinu

"Práčky nemusia byť veľké, ťažké a hlučné. Dokonca ani nemusia byť napojené do elektriny. "

Erik Stríž, 11. mája 2015 11:00
Manuálna práčka Yirego Drumi Foto: Yirego
Automatické práčky sú pre nás rovnakou samozrejmosťou, za ktoré sme prijali mobilné telefóny alebo televízory. Väčšina z nás ani nevie, ako tieto veci fungujú, vieme ich len používať a keď sa pokazia, vymeníme ich za nové.

Aj ten technicky najmenej zdatný človek však tuší, na akom princípe fungujú práčky. Je to vskutku jednoduchý koncept, v ktorom sa využíva odstredivá sila a prítomnosť vody zmiešanej s vhodným pracím prostriedkom. Práve jeho uvedomenie a prenesenie do neautomatizovanej podoby dalo za vznik Yirego Drumi, vizuálne pútavej, ekologickej a úspornej práčke.

Yirego Drumi je kanadský produkt, vznikol v Toronte a je reakciou na aktívny životný štýl mladých ľudí. Tí častokrát nemajú finančné prostriedky alebo priestor na automatickú práčku, prípadne majú také oblečenie, ktoré si vyžaduje pranie v rukách. Takého oblečenia máme doma dostatok, hoci si to možno ani neuvedomujeme.

Okrem toho, prať oblečenie občas chceme aj na dovolenke a keď na ňu cestujeme autom, zobrať so sebou takto malú práčku môže so sebou priniesť iba výhody.


Zdroj: youtube.com

Princíp, na ktorom funguje manuálna práčka Drumi, je vo svojej podstate veľmi jednoduchý. Vyzerá ako stredne veľký odpadový kôš, tento dojem evokuje aj pedál na spodku zariadenia. Neotvára sa ním veko, ale poháňa rotácia gule vo vnútri práčky.

Vo vnútri práčky sa nachádza kovová perforovaná guľa, ktorá sa dá otvoriť a uzavrieť okrúhlym uzáverom. Cez tento otvor sa do práčky vloží niekoľko kusov oblečenia, následne sa na do nej naleje tekutý prací prostriedok a trocha vody. Keď sa všetky otvory správne uzatvoria (čo je otázkou iba niekoľkých pohybov a sekúnd), stačí niekoľkokrát stlačiť pedál nohou.

Pri každom stlačení pedála sa rotujúca guľa s prádlom otočí viacnásobne, vďaka čomu sa veľmi nenarobíte. Oblečenie v práčke rotuje, prepúšťa vodu a prací prostriedok a tak sa čistí od pachov a miernej nečistoty.

Manuálna práčka Yirego Drumi Foto: Yirego
Úžasný je najmä fakt, že táto práčka vyžaduje tú energiu, ktorú jej dá jej používateľ stláčaním pedála a tá je zanedbateľná. Žiadna elektrina, minimum vody a iba trocha pracieho prostriedku.

Dobrou správou pre priaznivcov ekologického životného štýlu je, že práčka Yirego Drumi je zo 40 percent vytvorená z recyklovaných materiálov. V tejto chvíli je možné objednať si ju cez oficiálne stránky výrobcu yirego.com za cenu 129 kanadských dolárov, teda asi 95 eur. Rovnako veľa však bude stáť doprava. Očakávame však, že sa v priebehu tohto roka výrobca bude zamýšľať aj nad exportom svojho produktu do Európy.
Zdroj: yirego.com


ODPORÚČAME AJ:
Mikrovlnka namiesto klasickej rúry? Žiadny problém
Môžu byť reproduktory z dreva? Pozrite, ako fungujú
Tablet s obrazom na celú stenu a subwooferom
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Hodiny pre náročných: Vyzerajú ako hračka, sú drahé ako kvalitné auto

Komentáre