Technológie

Môžu byť reproduktory z dreva? Pozrite, ako fungujú

"Videli ste už reproduktory, ktoré by boli kompletne vyrobené z dreva? Ak nie, dobre si prezrite tie od značky Trobla. V skutočnosti nie sú také inovatívne, ako sa na prvý pohľad zdá. "

Erik Stríž, 23. apríla 2015 10:00
Drevený zosilňovač Trobla Foto: Kickstarter.com
Moderné mobilné telefóny a tablety sú úžasné zariadenia, ktoré do hrúbky niekoľkých milimetrov vtesnali nespočetné množstvo iných zariadení. Či už ide o hudobné prehrávače, GPS navigácie, diáre, kalendáre, kamery, to všetko nosíme vo vrecku nohavíc a v kabelke. Telefóny však aj dnes majú jeden malý nedostatok, je ním reprodukcia hudby.

Áno, mnohé lepšie smartfóny majú vstavané reproduktory hlasné a ich zvuk je zreteľný, avšak stále sa nevyrovná bežným bezdrôtovým reproduktorom. To je hlavný dôvod, prečo sa tento typ produktov stále predáva a dopyt po nich je dokonca taký veľký, že umožňuje vývoj celkom nových a odvážnych technológií. Jednou z tých nepochybne najzaujímavejších sú reproduktory z dreva Trobla.

Drevený zosilňovač Trobla Foto: Kickstarter.com

Ak by ste ale očakávali, že aj tak sa niekde v útrobách týchto drevených škatuliek nachádza nejaká elektronika alebo batérie, budete prekvapení ešte viac. Trobla je skutočne kompletne z dreva a to dáva tušiť, že nejde o reproduktor v klasickej podobe. Prístroj využíva dômyselne navrhnutú konštrukciu na to, aby viedol zvuk z reproduktora telefónu a zosilnil ho.


Zdroj: Kickstarter.com

Výsledný efekt je veľmi pôsobivý. Stačí vložiť telefón do otvoru a pôvodný zvuk je znenazdajka oveľa hlasnejší, zreteľnejší, dokonca akoby nadobúdal väčšiu hĺbku. To je efekt zosilnenia, ktorý dobre pozná každý z nás. Stačí vložiť telefón do dlaní a spraviť z nich akýsi lievik.

Nápad vytvoriť prémiový prirodzený zosilňovať zvukov má na svedomí kreatívny tím Tok Tok Furniture zo Slovinska. Názov Trobla nie je náhodný, v slovinčine znamená trúba. To presne vystihuje princíp, na ktorom zosilnenie zvuk funguje.

Drevený zosilňovač Trobla Foto: Kickstarter.com

V týchto dňoch hľadá tím nadšencov financie na sériovú výrobu svojho produktu prostredníctvom internetového crowdfundingu na portáli Kickstarter. A budúcnosť ich projektu vyzerá veľmi dobre, pretože už v prvých dňoch od spustenia kampane sa im podarilo vyzbierať takmer trojnásobok plánovanej sumy. Z pôvodne žiadaných 10-tisíc amerických dolárov je už projektu pripísaných takmer 30-tisíc dolárov. Za menší príspevok k projektu tvorcovia ponúkajú aj možnosť vygravírovania vlastného textu na zadnú stranu zosilňovača.

Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
Tento telefón už do vrecka nevopcháte. Páčiť sa vám bude aj tak
Fotoaparát v štýle ikony Instagramu tlačí fotky okamžite
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Smarthodinky sledujú majiteľa a rozhodujú, čo je pre neho najlepšie

Komentáre