Technológie

iPhone zachráni životy: Mikroskop z mobilu odhaľuje parazity v krvi

"Aby ste zistili, či sa vo vašej krvi nachádzajú parazity, stačí vám jej kvapka, mobilný telefón a miniatúrny mikroskop."

TASR, 12. mája 2015 10:00
iPhone ako mikroskop a kompletný diagnostický nástroj Foto: UC Berkeley
Moderné mobilné telefóny sú úžasné zariadenia. Zatiaľ, čo väčšina internetových komentátorov sa háda o tom, na ktorom mobile je možné lepšie čítať statusy na Facebooku, v reálnom svete sa prostredníctvom smartfónov zvyšuje životná úroveň a dokonca i životy samotné.

Skvelým príkladom tohto tvrdenia je najnovšia technológia CellScope, ktorá spojením mobilného telefónu, softvéru a doplnkového hardvéru umožňuje v priebehu krátkej chvíle diagnostikovať pacienta. A to v dosiaľ nevidenej forme.

Tvorcovia tohto revolučného diagnostického nástroja tvrdia, že uplatnenie nájde napríklad v Afrike. Lekári tam pracujú s množstvom pacientov s rôznymi druhmi ochorení doslova v katastrofálnych podmienkach a musia využívať provizórne riešenia. S pomocou tejto novinky by sa ich práca stala značne efektívnejšou a umožnila by lepšiu kontrolu nad parazitmi šírenými ochoreniami.

Zdroj: youtube.com

Za projekt CellScope je zodpovedný tím vedeckých pracovníkov na UC Berkeley. Ich predstavitelia tvrdia, že už v minulosti predviedli reálne riešenia pre využitie mikroskopov v spojení s mobilnými telefónmi, ale dodnes nevedeli poskytnúť plnohodnotné a kompaktné riešenie. Dnes majú vybraní pracovníci prístup k technológii, ktorá je nielen jednoduchá na používanie a kompaktná, ale obsahuje aj kompletnú diagnostiku pacienta.

Prvé ostré testy technológie už prebehli v africkom Kamerune a podľa slov tvorcov sa osvedčila. Testovanie v náročných podmienkach je dôležité najmä preto, aby sa ešte pred oficiálnym uvedením technológie odchytili všetky vážnejšie nedostatky. Výrobca však neuvádza, či počas tohto náročného testovania nejaké závažné nedostatky odhalil alebo či narazil na iné veľké problémy.

Testovanie technológie prebieha v africkom Kamerune Foto: UC Berkeley
V Afrike sa stále vo veľkom šíria choroby, o ktorých na Slovensku ani nemáme potuchy. Veľké problémy sú stále s parazitom menom Onchocerciasis, ktorý spôsobuje slepotu a s lymfatickou filariózou. Práve tieto, ale i mnohé iné problémy, je možné vďaka CellScope odhaliť ešte predtým, ako sa prejavia viditeľne vo forme vážnych zdravotných problémov.


Zdroj: UC Berkeley


ODPORÚČAME AJ:
Päť spôsobov, ako kreatívne využiť tablet
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc
Psychológia sociálnych sietí: Skutočne internet ničí vzťahy?
Skvelá budúcnosť: Budeme inteligentnejší a stále pripojení na internet
Žiarovka pripojí na internet, zahrá hudbu a nasníma zlodejov

Komentáre