Technológie

Zložíte Rubikovu kocku za jednu sekundu? On áno

"Dokáže zložiť Rubikovu kocku za jedinú sekundu, čím svojho predchodcu prekonáva o celé dve sekundy. “On” v tomto prípade nie je človek, ale stroj, no i tak je jeho rýchlosť úchvatná. "

Erik Stríž, 26. januára 2016 13:00
Rubikova kocka, ilustračné foto. Foto: Pixabay
Moderné technológie sú stále veľmi príťažlivou témou pre väčšinu z nás. Je fantastické, že každý z nás si priamo na mobile môže vyhľadávať čokoľvek a kedykoľvek, s trochou príslušenstva sa môže dostať na rôzne miesta na svete vďaka virtuálnej realite alebo byť v kontakte s priateľmi na druhom konci sveta. Väčšina z nás sú len konzumenti obsahu, ale skutočný potenciál technológií odkrývajú všetci tí amatérski nadšenci, ktorí tvoria malé kroky v ústrety budúcnosti.

Takí nadšenci moderných technológií sú aj Jay Flatland a Paul Rose. Títo dvaja páni v domácich podmienkach vytvorili robota, ktorý kamerami sleduje Rubikovu kocku a niekoľkými robotickými “prstami” ju skladá. Výsledok úsilia dvojice technikov je mimoriadne pôsobivý - ich robot dokáže poskladať Rubikovu kocku z akéhokoľvek stavu už za 1,2 sekundy. To je okamih, ktorý je človekom prakticky nedosiahnuteľný.

Robot bol vytvorený zo súčiastok, ktoré sú voľne dostupné na internete a pomerne lacné. Ide o niekoľko kamier s USB konektorom, procesorov, polovodičových súčiastok a zopár elektromotorčekov (slúžia na pohyb robotických prstov). K tomu je potrebné si pripočítať hodiny a hodiny programovania a dolaďovania nedokonalostí kódu.

Video, na ktorom Jay Flatland a Paul Rose demonštrujú schopnosti svojho robota, vás nepochybne zaujme:

Zdroj: World's Fastest Rubik's Cube Solving Robot (youtube.com)

Tvorcovia rýchleho robota nemuseli celý kód programovať od nuly, pretože využili základy z programu za riešenie skladačky puzzle. Takzvaný “Kociemba algorithm” dokáže spoľahlivo a rýchlo vyriešiť aj puzzle skladačku veľkých rozmerov a s tisíckami kúskov. Už ho len prepracovať tak, aby riešil trojdimenzionálne usporiadanie štvorčekov na Rubikovej kocke - to ani neznie jednoducho, nehovoriac o samotnom programovaní.

Rekordy v skladaní Rubikovej kocky

Keď v roku 1974 maďarský sochár a architekt Ernő Rubik vynašiel svoj mechanický hlavolam, zrejme ani netušil, že ho niekto bude vedieť poskladať v priebehu niekoľkých sekúnd. Existuje viacero spôsobov skladania Rubikovej kocky a nikdy nemôže byť premiešaná tak, aby sa nedala vyriešiť - to dáva priestor rôznym odvážlivcom, aby sa pretekali v zručnosti jej skladania.

Robot riešiaci Rubikovu kocku nie je prvý a ani jediný na svete. Drží však aktuálny rekord s časom 1,2 sekundy. Prekonal tým rekord iného robota Cubestormer 3 z marca 2014, ktorý kocku poskladal za 3,253 sekundy.

Nesmierne zaujímavá je skutočnosť, že v poradí tretí rekord v skladaní rubikovej kocky robotom je 5,27 sekundy, avšak tretie miesto vôbec drží skutočný človek. Je ním Lucas Etter, ktorý vo svojich štrnástich rokoch poskladal Rubikovu kocku pred kamerami a porotcami za neuveriteľných 4,904 sekundy. Určite netrafíme vedľa, keď budeme konštatovať, že nám všetkým trvá už len prvotné prehliadnutie si kocky viac ako uvedených päť sekúnd.

Zdroj: Lucas Etter - 4.90 Official Rubik's Cube World Record (youtube.com)



ODPORÚČAME AJ:
Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne
Študenti v Bratislave dostali centrum plné modernej techniky
Virtuálna realita a internet pre každého: Kam až chce zájsť Facebook?
Zbohom, skutočný život. Prichádza virtuálna realita novej generácie
Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov

Komentáre