Technológie

Virtuálna realita od výrobcu mikroskopov

"Spoločnosť Carl Zeiss je známa ako výrobca prvotriednej optiky, čo sa rozhodla využiť aj na poli headsetov virtuálnej reality. Cenovo ale podlezie aj konkurenciu z Číny. "

Erik Stríž, 16. decembra 2014 10:00
Zeiss VR One Foto: Carl Zeiss


Virtuálna realita, teda 3D obraz nasadený priamo na hlavu, očividne má potenciál na rozvoj. Do rastúcej ponuky takzvaných VR headsetov sa zaradil už aj výrobca, ktorý má gro svojho biznisu postavené na výrobe optických súčastí pre mikroskopy, zdravotnícku techniku a špičkové fotoaparáty.

Zeiss VR One Foto: Carl Zeiss

Kvalita za nízku cenu


Carl Zeiss je vo všeobecnosti vnímaný ako značka kvality, ktorú vo veľkej miere do povedomia verejnosti rozšírila spoločnosť Nokia. Tá pred niekoľkými rokmi začala do svojich mobilných telefónov modelového radu N dávať optiku práve od spoločnosti Carl Zeiss. Nokia takto chcela dokázať, že jej vtedajšie smartfóny N90, N73, N93i a iné sú schopné produkovať skutočne kvalitné fotografie. Mali síce rozlíšenie iba dva megapixely, ale priniesli revolučnú funkciu automatického zaostrovania aj do mobilov a vo veľkej miery sa zaslúžili o to, ako fungujú kamery v mobiloch dnes.

VR headset Zeiss VR One sa tvári ako jednoduchý, ale kvalitný prístroj za veľmi rozumné peniaze. Výrobca uvádza, že v čase uvedenia predaja bude jeho cena iba 99 amerických dolárov, v prepočte necelých 80 eur. Za túto pomerne nízku čiastku budúci majiteľ získa zariadenie s kvalitnou optikou a krásnym dizajnom, ktorý predčí aj riešenia od spoločnosti Oculus. Oculus Rift je momentálne lídrom v oblasti sprostredkovania virtuálnej reality, ale v porovnaní s VR One je aj značne komplikovanejší a vyspelejší.

Zeiss VR One je v skutočnosti iba kvalitná násada na mobilný telefón. Neobsahuje žiadne vlastné displeje a ani technické ústrojenstvo. Do priestoru pred optikou sa vloží smartfón, na ktorom sa predtým spustila aplikácia VR One Media Launcher. S pomocou tejto aplikácie má používateľ prístup k širokému spektru 3D obsahu, vrátane filmov a hier. Spoločnosť Zeiss má v pláne vyrábať nielen univerzálne headsety, ale aj také, ktoré budú určené pre konkrétne typy mobilných telefónov - napríklad na Apple iPhone alebo Samsung Galaxy S.

Zeiss VR One Foto: Carl Zeiss

Ak je 99 dolárov veľa, spravte si VR headset doma


Ešte v júli tohto roka sme vás informovali o zariadení Google Cardboard, vtipnou hračkou pre novinárov, ktorej úlohou bolo sprostredkovať zážitok z virtuálnej reality za čo najnižšiu cenu. Zaujímavosťou je, že aj napriek papierovému vyhotoveniu konštrukcie a iba základnej optike toto zariadenie skutočne funguje - a dokonca sa dá zostaviť aj doma. Stačí vám na to iba trocha kartónu a dvojica šošoviek zaostrujúcich do vzdialenosti asi 2,5 centimetra.

Virtuálna realita z krabice - Google Cardboard Foto: Google

Pred takto vytvorený binokulár položíte svoj mobilný telefón s uhlopriečkou displeja aspoň štyri palce a spustíte na ňom stereoskopický obsah. To je taký, ktorý má vedľa seba dva takmer rovnaké obrazy, len s mierne odlišnými uhlami pohľadu. A hotovo, máte základný headset virtuálnej reality. Nemali by ste sa však doň pozerať pridlho, aby ste si nenavodili bolesti hlavy. Pozerať sa na displej zo vzdialenosti troch centimetrov predsa nie je zdravé.

ODPORÚČAME AJ:
360-stupňová kamera pre športovcov nahrá všetko dookola
Takmer dokonalá kópia iPhone 6 stojí tretinu originálu
Malý telefón s výbavou tých najlepších
Revolučný telefón z Ruska má displej aj vzadu
Najmenšia alebo najpokrokovejšia: Ktorú kvadrokoptéru by ste brali?

Komentáre