Technológie

Najmenšia alebo najpokrokovejšia: Ktorú kvadrokoptéru by ste brali?

"Kvadrokoptéry zažívajú veľký rozmach. V predaji sú v rôznych veľkostiach, cenách a s rôznymi funkciami. Estes Proto X a Phantom 2 Vision sú celkom rozdielne, ale zaujmú obe. "

Erik Stríž, 1. decembra 2014 10:00
Estes Proto X Foto: Estes


Menšia ako mobil


Estes Proto X je vlastne celkom obyčajná kvadrokoptéra na diaľkové ovládanie. Dokonca ani nič neunesie, kameru už rozhodne nie, napriek tomu o ňu javí záujem veľa ľudí. “Tajomstvom” jej úspechu je to, čím sa pýši aj verejne a za čo si momentálne drží primát: ide o najmenšiu diaľkovo ovládanú kvadrokoptéru na svete.

Je široká iba 4,5 centimetra, na jedno nabitie 100 mAh batérie vydrží lietať asi desať minút a nabíja sa cez USB kábel. Stabilitu počas letu zabezpečuje štvorica vrtúľ a trojosový akcelerometer, gyroskop a systém automatického vyrovnávania. Kvadrokoptéra sa ovláda podobne minimalistickým ovládačom s dvomi joystickmi a šiestimi tlačidlami.

Estes Proto X Foto: Estes

Kvadrokoptéra Estes Proto X má iba jedinú úlohu: zabaviť svojho používateľa. S trochou predstavivosti by mohla byť aj nástrojom na otravovanie iných ľudí s pomocou dvoch žiarivých LED diód umiestnených na prednej strane kvadrokoptéry.

DIJ Phantom 2 Vision Foto: DIJ

Technologicky nadupaná Phantom 2 Vision


Ak máte na Vianoce nastavený veľký finančný budget, potom by ste sa mohli začať zaoberať myšlienkou na kúpu kvadrokoptéry. Ale nie tej malej, o ktorej sme písali vyššie. Napríklad taká Phantom 2 Vision od značky DJI by sa mohla zaradiť medzi lídrov svojho segmentu. Možno je dokonca tým najlepším, čo vám dnešný trh s kvadrokoptérami ponúka.

Phantom 2 Vision je robustné zariadenie, ktorého zjavnú komplikovanosť predčí už len jeho vlastný ovládač. Ten má nielen mimoriadne veľké rozmery, ale aj stojan na mobilný telefón. Ten zohráva v celom tomto lietajúcom čude dôležitú úlohu, na jeho displeji sa zobrazuje obraz snímaný kamerou.

DIJ Phantom 2 Vision Foto: DIJ

Áno, Phantom 2 Vision je v prvom rade akási špionážna kamera. Tu už ide zábava bokom, takéto zariadenie totiž patrí do rúk iba zodpovedným ľuďom a profesionálom. Určitým zabezpečením toho, že sa kvadrokoptéra nedostane do vlastníctva kadejakých voyerov, je jej cena presahujúca 700 amerických dolárov.

DIJ Phantom 2 Vision Foto: DIJ

Video je zaznamenávané v Full HD formáte, fotografie majú rozlíšenie 14 megapixelov, pamäť na vstavanej karte microSD má kapacitu 4 GB, na jedno nabitie kvadrokoptéra vydrží lietať asi 25 minút a jej dosah je až 300 metrov vďaka spojeniu cez Wi-Fi. Zaujímavosťou je funkcia “Return-To-Home”, ktorá lietajúcu kameru vráti na miesto, z ktorého bola vypustená.

Profesionáli ocenia, že okrem vstavanej kamery je možné na Phantom 2 Vision pripnúť aj vlastnú akčnú kameru GoPro a tak si zadovážiť prvotriedne zábery zo vzduchu.

ODPORÚČAME AJ:
Poznáte Formulu 1 medzi holiacimi strojčekmi? Zoznámte sa
Jedna ručička na celý deň vám bude na hodinkách stačiť
Prebúdzať sa svetlom namiesto zvuku. Prečo nie?
Športové oblečenie odsleduje vaše výkony v telocvični
Pestrofarebný fešák vyhráva osem hodín na jedno nabitie

Komentáre