Technológie

Revolučný telefón z Ruska má displej aj vzadu

"Druhá generácia YotaPhone je vybavená dvomi displejmi, pričom ten zadný je zapracovaný priamo do krytu. Výhody tohto riešenia sú rozsiahle. "

Erik Stríž, 4. decembra 2014 10:00
YotaPhone 2 Foto: Yota Devices


Keď ruská spoločnosť Yota Devices predstavila svoj prvý telefón s dvomi displejmi, postarala sa o celosvetový rozruch. Spočiatku sa zdalo, že smartfón s dvojicou displejov je iba úletom, ktorý sa nikdy neuchytí, avšak realita je presne opačná. Výhody tohto riešenia spočívajú v efektívnejšej správe energie, lepšej čitateľnosti textu a v neposlednom rade má príspevok k štýlovosti. Prvý telefón YotaPhone možno neoslovil každého dizajnom, to by sa však mohlo zmeniť s príchodom druhej generácie.

YotaPhone 2 má oblejšie tvary, jemnejšie línie a pôsobí o niečo luxusnejšie, ako väčšina ostatných Android telefónov. Z prednej strany je možné vidieť iba rozmerný displej a celkom plochý kryt, ktorý je prerušený jedine otvorom pre slúchadlo vo svojej hornej časti.

Skvelý displej vpredu prekonáva aj populárne hi-endy


Hlavný displej je farebný a jeho technické parametre oslovia aj náročných zákazníkov. Rozlíšenie je veľmi jemné, až 1920×1080 pixelov a zobrazuje na uhlopriečke päť palcov. Vysoké rozlíšenie je nepochybne jedným zo základných parametrov určujúcich kvalitu obrazu, avšak vo väčšej miere na nej podieľa technológia zobrazenia. Výrobca v tomto prípade využil technológiu spoločnosti Samsung a svojmu zariadeniu doprial AMOLED obrazovku. Táto technológia sa vyznačuje mimoriadnou farebnou hĺbkou, priam neuveriteľným podaním čiernej farby (jednotlivé čierne pixely sú fakticky vypnuté) a výbornou exteriérovou čitateľnosťou.

YotaPhone 2 Foto: Yota Devices

Čiernobiely displej reaguje na dotyky


To, čo ľudí na YotaPhone 2 osloví najviac, je displej na zadnom kryte. Displej takmer splýva s krytom, avšak pri detailnejšom sledovaní jeho povrchu sledujeme jemné odlíšenie displeja od okolitého plastu. To, že je displej vo vypnutom stave farebne zladený so zadný krytom, má veľký prínos s celkovému dizajnu. Vyzerá to totiž tak, akoby samotný kryt disponoval funkciou čiernobieleho zobrazenia.

Tento zadný displej je čiernobiely a využíva technológiu elektronického atramentu E-Ink. Výrobca ho označuje aj ako displej s elektronickým papierom. Má uhlopriečku 4,7 palca, rozlíšenie 960×540 pixelov a zobrazí 16 odtieňov šedej. Rovnako, ako predný displej, je aj tento chránený bezpečnostným sklom Gorilla Glass 3. Aj zadný displej je plne dotykový.

Na zobrazenie nepotrebuje žiadnu energiu


Táto technológia je dobre známa všetkým majiteľom elektronických čítačiek kníh. Vyniká vysokým kontrastom čiernej a bielej a obraz je energeticky mimoriadne nenáročný. Spotrebuje energiu len pri prekresľovaní grafiky, nie pri samotnom zobrazení. Dokonca aj keď telefón vypnete, na displeji ostáva obraz, hoci doň nie je privádzaná žiadna energia z batérie.

Napriek tomu, že je tento displej čiernobiely a prekresľuje sa s viditeľným oneskorením, dokáže zobraziť aj veľmi členitú grafiku, celé webstránky, fotografie a aj video. S jeho pomocou môžete dokonca aj fotiť cez vstavaný fotoaparát, ktorý je umiestnený na rovnakej strane, ako tento E-Ink displej.

YotaPhone 2 Foto: Yota Devices

Dve HD kamery a veľa pamäte


Na tele ruského telefónu s dvomi displejmi sú dve kamery, hlavná s rozlíšením osem megapixelov a LED osvetlením a webkamera s rozlíšením dva megapixely. Okrem veľa megapixelov budú mať budúci majitelia telefónu k dispozícii aj tisíce megabajtov pamäte. Operačná pamäť RAM má veľkosť 2 GB a ukladací priestor ponúkne 32 GB, ktoré je možné zväčšiť aj o priestor na pamäťovej karte.

YotaPhone 2 je revolučný telefón aj napriek tomu, že sa nám ponúka už vo svojej druhej generácii. Tá je konečne zaujímavá aj pre ľudí, ktorým sa dizajn tej prvej veľmi nepozdával pre ostré hrany a priam industriálny dizajn. Momentálne je možné uzatvárať predobjednávky, pričom k prvým majiteľom by sa mali telefóny dostať ešte do konca tohto roka.

ODPORÚČAME AJ:
Toto je najštýlovejší ultrabook, aký tento rok kúpite
Najmenšia alebo najpokrokovejšia: Ktorú kvadrokoptéru by ste brali?
Poznáte Formulu 1 medzi holiacimi strojčekmi? Zoznámte sa
Jedna ručička na celý deň vám bude na hodinkách stačiť
Prebúdzať sa svetlom namiesto zvuku. Prečo nie?

Komentáre