Technológie

Umelá inteligencia vytvára najtemnejšie nočné mory z obyčajných fotiek

"Umelá inteligencia z technologického inštitútu v USA vyrába z obyčajných fotografií hotové nočné mory. Niektoré fotky vyzerajú naozaj desivo."

Erik Stríž, 26. novembra 2016 12:00
Nightmare Machine od MIT Foto: Massachusetts Institute of Technology
Umelá inteligencia ešte nie je natoľko vyspelá, aby si vedela uvedomiť svoju vlastnú existenciu, ale dokáže sa učiť na základe skúseností. Aj to je veľký pokrok.

Výroba strachu na počítači

Nightmare Machine je najnovšia webová aplikácia z dielne Massachusetts Institute of Technology na spracovanie fotografií. Využíva strojové učenie na to, aby pretvárala bežné fotografie na hrôzostrašné výjavy hodné diabolského maliara Hieronyma Boscha.

Technologický inštitút v Massachusetts vytvoril aplikáciu ešte v čase Halloweenu a skvele tak spojil kultúru s najnovšími technológiami, ktoré v dohľadnej dobe prevrátia svet. Umelá inteligencia, respektíve strojové učenie, má pred sebou ešte dlhý vývoj, ale už dnes sa využívať veľmi prakticky. Prípad Nightmare Machine síce praktický nie je, má za úlohu v zábavnej forme poukázať na to, že technológia strojového učenia dokáže. V tejto konkrétnej úlohe má počítač za cieľ spraviť z akejkoľvek fotografie niečo, čo vzbudzuje strach, neistotu, možno dokonca hrôzu.

Nightmare Machine od MIT Foto: Massachusetts Institute of Technology
Mohlo by sa zdať, že to nie nič komplikované, veď stačí upraviť farby a pridať nejaký kreatívny obrazový filter. V skutočnosti však počítač musí vedieť rozpoznávať ľudské tváre, obrysy predmetov a budov, rozlišovať medzi panorámou prírody a portrétom.

Výsledky úprav fotografií sú veľmi pôsobivé, pretože vyzerajú tak, akoby ich individuálne pripravoval grafik. MIT ich zverejňuje na svojej webstránke nightmare.mit.edu a tiež na Instagrame v profile nightmare_machine. Dnes tento profil sleduje vyše tritisíc ľudí.

Most scary faces selected by 450K votes. Thanks to everyone for participating! #nightmaremachine

Fotka uverejnená používateľom Nightmare Machine (@nightmare_machine),


Sebauvedomelý počítač zatiaľ neexistuje


Dnes je umelá inteligencia na úrovni učenia sa na základe skúseností, od teórie mysle či dokonca sebauvedomenia má ešte ďaleko. Je to uvedomenie, že iné subjekty môžu rozhodovať odlišne, pretože majú iné skúsenosti alebo iné vstupné faktory. Finálna fáza, sebauvedomenie, je v súčasnosti nedosiahnuteľná. A je otázne, či sa to vôbec niekedy podarí dosiahnuť.


Zdroje: Nightmare Machine MIT, Instagram, A New AI Called Nightmare Machine Has Just Opened Up A Portal To Hell



ODPORÚČAME AJ:
Je internet zodpovedný za novodobé psychické poruchy?
Žena s ALS dokáže písať na počítači pomocou vlastnej mysle
Budík s umelou inteligenciou: Zobudí vás tak, aby ste vždy prišli včas
Aplikácia COrvus uľahčuje nevidiacim prácu s dotykovým telefónom
Klasické umenie sa chce priblížiť verejnosti cez virtuálnu realitu

Komentáre