Technológie

Budík s umelou inteligenciou: Zobudí vás tak, aby ste vždy prišli včas

"Nový francúzsky budík Bonjour využíva umelú inteligenciu na to, aby vypočítal, ako dlho bude trvať vaša ranná cesta do práce. Ak je to potrebné, zobudí vás aj o hodinu skôr, ako ste si to naplánovali."

Erik Stríž, 9. novembra 2016 13:00
Inteligentný budík Bonjour Foto: Holi
Bolo by skvelé, keby sme svoje budíky mohli nastaviť vetou: „Ak bude pekne, zobuď ma o siedmej. Ale ak bude pršať, zobuď ma až o ôsmej.

S najnovším technologickým kúskom od francúzskej spoločnosti Holi to nie je nemožné. Dokonca je to veľmi reálne, prototypy sú už na svete a na sériovú výrobu sa práve zbierajú peniaze od malých investorov z celého sveta. V predaji má byť od júna budúceho roka za nie celkom priaznivých 225 eur.



Nikto nemá rád budíky. Sú to tie hrozné prístroje, ktoré nás každé ráno násilne vytrhávajú zo spánku a pekných snov. Nech máte niektorú skladbu akokoľvek radi, keď si ju nastavíte ako zvonenie budíka, po pár dňoch ju znenávidíte. Preto si ľudia nastavujú ako zvonenie budíka neutrálne melódie, ktoré už samé o sebe znejú strašne.

Je nám celkom jasné, že nech bude budík vyzerať akokoľvek dobre, nikto ho preto nezačne mať rád. Je tu ale šanca, že vás jeden budík aspoň osloví svojím dizajnom a pokročilým funkciami.

Budík s príznačným názvom Bonjour („Dobré ráno” alebo „Ahoj”) je dobre vyzerajúce zariadenie s hromadou modernej techniky vo svojom vnútri. Podľa jeho výrobcu v sebe kombinuje domový ovládač od Amazonu, Nest, Spotify a Philips Hue (žiarovku na diaľkové ovládanie). Na ovládanie využíva umelú inteligenciu, vďaka ktorej spraví veľa vecí za svojho majiteľa. Napríklad na základe aktuálnej dopravnej situácie v meste predpovedá, ako dlho bude trvať ranná cesta a podľa toho naplánuje budenie. V praxi to, samozrejme, nebude fungovať celkom spoľahlivo, ako to výrobca ukazuje na demonštračnom videu, ale aspoň trocha sa priblížiť k tomuto konceptu by bolo skvelé.

Vypnutie budíka sa nerobí ručne, ale verbálne. Stačí povedať: „Bonjour”. Zariadenie vám dokonca v prípade záujmu povie, aký je váš dnešný plán, aké je vonku počasie alebo prečíta nové e-maily.

Zdroj: BONJOUR, the world's smartest alarm clock - Official Video (youtube.com)

Otázkou je, či by nebolo lepšie vymyslieť aplikáciu na mobilný telefón s týmito funkciami. Väčšina ľudí dnes používa budík vo svojom mobilnom telefóne a budíky pri posteli majú iba preto, aby mali vždy na očiach aktuálny čas. A zaplatiť vyše dvesto eur za niečo, čo nás bude iba každé ráno budiť zo spánku, je trocha nepraktické.

Ak sa aj podarí splniť finančný plán a zrealizovať veľkovýrobu inteligentného budíka, tvorcovia sa budú musieť popasovať s jednou mimoriadne vážnou úlohou: ako naučiť ľudí, aby mali svoje budíky radi. Na to bude potrebné oveľa viac, ako iba umelú inteligenciu a najmodernejšie technológie...


Zdroj: BONJOUR, the world's smartest alarm clock - Official Video (youtube.com)


ODPORÚČAME AJ:
Apple ruší zbrane, Google virtuálne tlačidlo menu
Mobil s čiernobielym fotoaparátom? Vraj je to revolúcia
Vírusy sú aj na počítačoch od Apple, nepodceňujte to
Zaoblené mobily sú v móde a tento je ich prototyp
Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

Komentáre