Technológie

Toto je jeden z najpraktickejších telefónov sveta

"Vyrobilo ho LG, predáva ho Google a volá sa Nexus. Nexus 5X je skvelý smartfón, ktorý síce technicky nie je najvyspelejší na svete, rozhodne však patrí medzi tie najpraktickejšie."

Erik Stríž, 19. mája 2016 8:00
Senzor odtlačkov prstov, Full HD displej, vhodný aj na virtuálnu realitu a vždy s najnovším Androidom. Smartfón LG Nexus 5X Foto: LG Electronics

Rovnaká značka, rôzni výrobcovia

Keď Google uviedlo dvojicu nových značkových smartfónov Nexus 5X a 6P, nevyvolalo tým žiadnu revolúciu alebo prekvapenie. Odborná verejnosť už dlhší čas očakávala modernizáciu produktového portfólia tohto internetového giganta a vedelo sa aj to, že najnovšie modely smartfónov vyrobia firmy LG Electronics a Huawei. O modeli Nexus 6P od spoločnosti Huaweu sme už písali v samostatnom článku, dnes sa pozrieme na o kúsok menší Nexus 5X.

LG Nexus 5X je ukážkou výbornej kvality materiálov, precíznosti výrobných procesov a výkonnej techniky za rozumnú cenu. Myslíme si, že riešenie od LG je v porovnaní s tým od Huawei o niečo viac praktické, pretože telefón s 5,2-palcovou uhlopriečkou displeja dobre padne do dlane, zároveň ponúka dostatočne veľkú plochu pre zobrazenie akéhokoľvek obsahu.

Smartfón LG Nexus 5X Foto: LG Electronics

Perfektný displej s praktickou veľkosťou

Telefón má elegantný dizajn, v dlani sa drží pohodlne a jeho prednú stranu z veľkej časti pokrýva displej. Má uhlopriečku 5,2 palca a rozlíšenie Full HD, vďaka čomu ponúka veľmi solídny základ aj pre sledovanie 3D obsahu s okuliarmi na virtuálnu realitu. Obrazová technológia je IPS LCD a hoci už poznáme aj lepšie, má vysoký jas, vysoký kontrast čiernej a bielej a výborne je čitateľná aj v slnečnom exteriéri.

Videozáznam hodný kvality akčných kamier

Zadná strana telefónu obsahuje nápadnú optiku fotoaparátu, ktorého rozlíšenie je 12 megapixelov. Takéto fotografie sú bohaté na detaily, sú vhodné aj na fotenie kancelárskych dokumentov a navyše v pamäti nezaberajú priveľa miesta. Vďaka automatickému zaostrovaniu s vysokou rýchlosťou a presnosťou sú fotky ostré takmer vždy, aj keď vonku nie sú práve ideálne svetelné podmienky.

Mimoriadne pozitívne musíme zhodnotiť kvalitu videokamery. Dokáže nahrávať video v rozlíšení až 4K, teda Ultra HD (presnejšie 3840×2160 pixelov). Kvalita je vynikajúca, detaily sú ostré, pohyb je plynulý a aj rýchlo sa pohybujúce objekty nie sú rozmazané.

Video s vysokým rozlíšením a 5-megapixelové fotky zachytáva aj predná webkamera, ktorá sa posledné roky najčastejšie využíva na selfie.

Najnovší USB konektor má jednu veľkosť na všetkých zariadeniach a je obojstranný. Smartfón LG Nexus 5X Foto: LG Electronics

Najnovší USB konektor

Zaujímavosťou telefónu LG Nexus 5X je, že naň výrobca umiestnil najnovšiu generáciu USB konektora. Volá sa USB Type-C, je obojstranný, umožňuje vyššiu prenosovú rýchlosť a čo je pre väčšinu ľudí stále nepredstaviteľné - tento konektor má presne rovnakú veľkosť, ako ten na počítači. Ešte to chvíľu potrvá, kým sa USB Type-C dostane do všetkých telefónov, tabletov a počítačov, dovtedy sa budeme musieť zmieriť s tým, že z jednej strany budeme mať starší a z druhej novší USB port. Rovnaký problém sme riešili pred rokmi, keď výrobcovia mobilov prechádzali na konektory microUSB a dnes to považujeme za samozrejmosť.

Smartfón LG Nexus 5X Foto: LG Electronics
LG Nexus 5X je okrem najmodernejšieho USB konektora vybavený aj senzorom odtlačkov prstov, má batériu Li-Po s kapacitou 2700 mAh, pripojenia A-GPS, GLONASS, 3G aj 4G LTE, je plne pripravený na virtuálnu realitu a ponúka vždy najnovšiu verziu systému Android.

Keď si telefón kúpite dnes, nájdete v ňom verziu 6.0 s krásnym grafickým prostredím a všetkými štandardnými funkciami od Google - od inteligentného systému, cez navigáciu až po platby mobilom.


ODPORÚČAME AJ:
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu
Zopár tipov, ako byť dobrým blogerom
Úspešné rande? Môže vám pomôcť táto aplikácia
Audio tabletka z Česka dokáže hrať priamo vo vašom tele
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
Evolúcia obyčajného pera? Možno budete prekvapení

Komentáre