Technológie

Audio tabletka z Česka dokáže hrať priamo vo vašom tele

"Predstavte si, že prehltnete tabletku, ktorá bude vo vás vibrovať, až sa vám bude zdať, že vo vašom vnútri hraje techno. Neustále počas doby desiatich hodín. "

Erik Stríž, 29. februára 2016 9:00
Audio pilulka vibruje v žalúdku a zdanlivo robí zvuk Foto: Audiopill.net
Toto nie je hračka pre slabé nátury. Vlastne jej tvorca, Čech Jan Strmiska prezentujúci sa pod umeleckým pseudonymom Jan Poope, ju označuje za bolestivú, znepokojivú a experimentálnu. Nemožno však tvrdiť, že by sa ľuďom nepáčila, fanúšikovia divokých žúrov, festivalov a 'drum and bass' párty by mohli v takejto audio tabletke vidieť celkom zaujímavý spôsob sebazničujúcej zábavy.

Základom celého projektu s názvom AudioPill je zistenie, že vibrujúce predmety priložené na ľudské telo vyvolávajú dojem zvuku. Tento zvuk počuje iba ten jeden človek, na ktorého telo je vibrujúci predmet priložený.

Môžete si to vyskúšať aj sami, priložte si na hruď alebo hlavu telefón so zapnutým vibrovaním. Zvuk, ktorý budete počuť, je v skutočnosti vibrácia prenášaná vašim vlastným telom.

Audio pilulka vibruje v žalúdku a zdanlivo robí zvuk Foto: Audiopill.net
Toto zistenie využili v Česku a vyrobili čosi, čo vyzerá skôr ako endoskopický prístroj. Pomerne veľkú tabletku nepôvabného vzhľadu najprv nastavíte priložením k neodýmovému magnetu a nastavíte tak frekvenciu vibrácií. Človek si pred použitím musí vybrať sám, či chce vibrovať vo frekvencii 95, 130 alebo 143 úderov za minútu (bpm). Audio tabletka dokonca obsahuje blikajúcu LED diódu, čo je však prakticky na nič, keďže bude plávať vo vašom žalúdku.

Skutočne, audio tabletka sa prehltne a vo vnútri žalúdka vibruje. Človeku sa tak zdá, že priamo jeho telo produkuje úderné zvuky v pravidelnej frekvencii. Hrozivé je, že tento pocit trvá až desať hodín do doby, kedy sa minie vstavaná batéria - alebo dovtedy, pokiaľ párty maniak svoj vnútorný jukebox nevylúči prirodzeným spôsobom.

Zdroj: Audiopill (vimeo.com)

Bezpečné? V žiadnom prípade

Zvuková pilulka je možno zaujímavá a jej použitie komické, avšak bezpečná určite nie je. Údajne hneď niekoľko doktorov a dokonca štyria chemici tvorcovi vyslovene neodporúčali, aby svoj vynález prehltol. Aj napriek tomu to spravil a hoci sa mu napokon nič nestalo, on sám upozorňuje, aby ľudia niečo podobné doma ani neskúšali.

Aj napriek tomu ale na internete spustil takzvanú crowdfundingovú kampaň, prostredníctvom ktorej sa snažil získať 150-tisíc eur. Podarilo sa mu získať takmer presne jednu tisícinu tejto sumy, presne 148 eur. Kampaň sa teda uzatvorila ako neúspešná a, asi našťastie, sa podobný vynález ešte nejaký čas nedostane k mladým ľuďom, ktorí by ani veľmi neuvažovali nad tým, aké prípadné zdravotné problémy si jeho používaním môžu spôsobiť.


Zdroj: audiopill.net

ODPORÚČAME AJ:
Umelkyňa vyrába na 3D tlačiarni repliky sôch, ktoré zničilo ISIS
3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú
Slovenskí architekti a programátori vyvíjajú jedinečné zariadenie ILU
Chcete prestať fajčiť? Môže vám pomôcť aplikácia v mobile
Umelá inteligencia v mobiloch za nás vybaví prácu a dohodne aj rande

Komentáre