Technológie

Umelá inteligencia v mobiloch za nás vybaví prácu a dohodne aj rande

"Xdotai, Hyper, Cortana, Siri a Google Now. To sú hlasoví asistenti, s ktorými môžete komunikovať takmer ako s človekom, v skutočnosti sú to ale umelé inteligencie stvorené v počítači. "

Erik Stríž, 23. januára 2016 9:00
Apple iPhone 6s (ilustračné foto) Foto: Apple
Umelá inteligencia je fenomén, ktorý ešte stále čaká na svoj najväčší rozmach. Už dnes ale môžeme využívať množstvo výhod, ktoré ponúka. Ešte na začiatok je potrebné uviesť na pravú mieru, čo umelá inteligencia vlastne je. Mnohí nepochybne budú tvrdiť, že je to čosi, čo si dokáže uvedomiť svoju vlastnú existenciu a dokáže sa učiť nové veci celkom simultánne. Iní sa zasa vedia zmieriť aj s takou umelou inteligenciou, ktorá má síce bohatú slovnú zásobu, a dokonca naprogramovaný zmysel pre humor, ale jej schopnosti učiť sa nové veci sú veľmi obmedzené.

Funguje to tak, že do aplikácie v mobile alebo v počítači napíšete svoj príkaz alebo otázku na klávesnici alebo ju poviete do mikrofónu. Žiadny enter, žiadne ďalšie upresňovania, systém na serveroch veľkých spoločností sa postará o všetko sám. Potrebné je internetové pripojenie, pretože skutočne všetko sa posiela na spomenuté serveri - totiž, ani súčasné výkonné mobily ešte nezvládajú nároky, ktoré má na výkon a pamäť umelá inteligenia vo svojej jednoduchšej forme.

Za skvelé ukážky toho, ako sa dá potenciál umelej inteligencie (hoci iba tej v plienkach) využiť v každodennom živote, sú hlasoví asistenti priamo v našich mobiloch, tabletoch a počítačoch. Príkladmi sú Siri, Cortana, Google Now, Hyper a úžasné x.io.

Cortana pre Windows 10 je dostupná pre mobily, tablety aj počítače. Foto: Microsoft

Cortana

Cortana je hlasový asistent, ktorý sa do sveta rozšíril vďaka operačnému systému Windows 10. Je umeleckým dielom spoločnosti Microsoft, ktorá takto reagovala na Siri od Apple. Cortana je však, v porovnaní so Siri, dostupná nielen na najnovších mobiloch, ale aj na počítačoch, notebookoch a tabletoch s Windows 10.

Riešenie od Microsoftu dokáže plniť celú paletu úloh: vyhľadávať za vás na internete, v priečinkoch počítača, v kontaktoch, komunikuje s vami na ľudskej úrovni, hovorí vtipy a dokonca podľa vášho želania mení program v kalendári. Stačí povedať: “Cortana, zmeň udalosť o tretej na piatu.”

Cortana funguje rýchlo a spoľahlivo, ak sú príkazy od používateľa zreteľné a jednoducho formulované. Pre slovenských používateľov môže byť na škodu iba fakt, že Microsoft zatiaľ svoju službu nelokalizoval do slovenčiny, takže je potrebné rozprávať sa s Cortanou po anglicky.

Siri od Apple je známe svojím zmyslom pre humor a okrem angličtiny hovorí aj po francúzsky či čínsky. Foto: Apple

Siri

Keď Apple spustilo službu Siri, spôsobilo tým veľký rozruch. Zrazu bolo možné so svojím mobilným telefónom komunikovať takmer ako s človekom, dokonca mal aj zmysel pre humor. Nie je to tak dávno, čo sa natočil film Ona (Her, 2013) v hlavnej úlohe s Joaquinom Phoenixom, ktorý sa zamiloval do virtuálnej slečny vo svojom počítači a mobile - po skúsenosti so Siri to nemusí byť vôbec také sci-fi, ako by sa pôvodne mohlo zdať.

Funkčnosť Siri je mimoriadne pestrá, prakticky totožná s Cortanou vo Windowse. Dokáže organizovať udalosti v kalendári, vyhľadávať údaje na internete, rezervovať vstupenky do divadla a tiež rozprávať vtipy.

Google Now je centrum všetkých správ, notifikácií a informácií prispôsobených na mieru používateľovi Foto: Google

Google Now

Služba Google Now je o niečo komplexnejšia, ako vyššie uvedené prípady. Ide o celé prostredie v mobilnom telefóne, ktoré je previazané s vaším účtom v Google. Základom sú karty, na ktorých sa zobrazujú iba tie informácie, ktoré sú pre vás práve relevantné - udalosti z kalendára, notifikácie o vybavenej objednávke v e-shope, čas dojazdu domov z práce a podobne. Keď ste si v poslednej dobe na internete vyhľadávali informácie o tom, ako sa lacno dostať do Las Vegas, Google Now vám priebežne ukazuje aktuálne ceny leteniek a časy odletov.

Popri vizuálnej interakcii je možné do Google Now zadávať aj hlasové príkazy cez mikrofón. Je to veľmi jednoduché, rovnako ako v Cortane a Siri sa aj v tomto prípade iba spýtate, kedy ide najbližší vlak do Prahy alebo koľko stoja lístky na premiéru divadelného predstavenia.

Hlasový asistent Hyper vyhľadáva spoje Foto: Hyper

Hyper

Hyper je hlasový asistent určený výhradne pre cestovateľov. Na základe jednoduchých pokynov od používateľa vie zistiť všetko o cenách leteniek, zistí prestupy a informuje o presných časoch. Dokáže ponúknuť hneď niekoľko alternatív, z ktorých si používateľ môže, ale nemusí vybrať. Stačí povedať (alebo napísať): “Nájdi mi odlety do Paríža, aby som tam bol zajtra o druhej. V nedeľu pôjdem domov.”

To je všetko, o zorganizovanie údajov sa postará systém stojaci za službou Hyper. Aj v tomto prípade platí, že všetky príkazy je potrebné zadávať v angličtine, avšak celkom stačí aj jej základná znalosť.

Xdotai je zrejme najvyspelejšia komerčne dostupná umelá inteligencia. Dokáže nahradiť osobnú sekretárku. Foto: X.ai

Xdotai (x.ai)

To najlepšie si nechávame na koniec. Xdotai je služba, ktorá môže zmeniť moderný svet. Je to virtuálna asistentka pre každého freelancera, podnikateľa, manažéra a kohokoľvek ďalšieho. Vybavuje agendu, zadáva úlohy a udalosti do vášho kalendára, rieši e-maily. Skutočne, dokonca pritom komunikuje s ľuďmi, aby ste to nemuseli robiť vy.

Cieľom pri tvorbe asistenta Xdotai bolo úplné nahradenie skutočnej živej asistentky.

Zaujímavosťou je, že nič nemusíte sťahovať, inštalovať alebo nastavovať. Jednoducho do kópie vašej e-mailovej správy priložíte amy@x.ai a o všetko ostatné sa postará umelá inteligencia. Technológia sa ešte stále vyvíja, ale už dnes sú výsledky ohromujúce. Ľudia, ktorí službu využívajú, sa na internete pochválili úsporou pracovného času, pretože už si nemusia všetko organizovať sami. A vraj ich kolegovia pri e-mailovej komunikácii ani netušili, že ide o virtuálnu osobnosť.


ODPORÚČAME AJ:
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Nový smartphone zmeria izbu aj nakúpi nábytok cez internet
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier

Komentáre