Technológie

Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym

"Druhá generácia virtuálnej reality v podaní HTC Vive by mala byť tou najvyspelejšou na svete. Ponúkne interakciu s virtuálnym, ale aj reálnym prostredím a neuveriteľné možnosti uplatnenia."

Erik Stríž, 10. januára 2016 14:00
Virtuálna realita HTC Vive Pre Foto: HTC
V Las Vegas práve prebieha veľtrh inovatívnej elektroniky pod názvom CES. Snáď všetky významné svetové technologické spoločnosti na tomto podujatí prezentujú svoje portfólio a uvádzajú veľké technologické inovácie. Je medzi nimi aj značka HTC, ktorá popri iných novinkách odpremiérovala aj druhú generáciu svojho headsetu virtuálnej reality Vive. Modernizovaná náhlavná sada s ovládačmi do rúk má názov Vive Pre a ohrozí dokonca aj slávny Oculus Rift.

Virtuálna realita v podaní značky Oculus a jej headsetu Rift je takmer bezkonkurenčná. Ak ste doteraz nemali osobnú skúsenosť s týmto produktom, odporúčame nájsť si príležitosť a vyskúšať ho. Nepochybujeme o tom, že vás virtuálna realita osloví a ohromí. Jedným z mála konkurentov pre Oculus Rift je HTC so svojím modelom Vive. My sme ho vyskúšali ešte v novembri minulého roku a nemôžeme šetriť chválou. V neuveriteľnej miere spája vonkajší svet s tým virtuálnym.

Virtuálna realita HTC Vive Pre Foto: HTC
Prvá generácia headetu HTC Vive bola skvelá. Pomocou dvojice senzorov umiestnených ľubovoľne v miestnosti sa nastavili limity pre pohyb, samotný headset obsahoval množstvo pohybových a polohových senzorov, ktoré vedeli presne reagovať na pohyby hlavy. Ale nielen pri rozhliadaní sa vôkol, ale aj aj pri pohybe - s headsetom ste si mohli drepnúť, poskočiť, pohybovať sa v ľubovoľnom smere, on na všetko reagoval bez zjavného oneskorenia a všetky pohyby prevádzal do virtuálnej reality.

Úlohou ovládačov je interakcia s virtuálnym prostredím. Pomocou aspoň jedného z dvoch ovládačov môžete používať predmety, manipulovať s nimi, strieľať zo zbraní či uchopiť objekty.

Virtuálna realita HTC Vive Pre Foto: HTC
Druhá generácia by mala túto skúsenosť ešte vylepšiť. Na headsete je umiestnená predná kamera, ktorou sa sníma prostredie pred používateľom. Jej využitie je nielen v tom, že používateľ môže vidieť pred seba, ale aj používať reálne fyzické predmety, ktoré potom systém prevedie do virtuálnej podoby.

Ovládače sú vybavené integrovanými dobíjacími lítium-polymérovými batériami s microUSB portom pre nabíjanie. Na jedno nabitie poskytnú viac ako štyri hodiny prevádzky. Nová dvojfázová spúšť umožňuje hladkú interakciu s predmetmi a hmatová odozva dodáva životne dôležitú spätnú väzbu pri interakciách s virtuálnym svetom.

HTC na vývoji headsetu Vive Pre spolopracuje so spoločnosťou Valve, ktorá je veľkým a významným hráčom na poli zábavného priemyslu. Zo štúdií tejto spoločnosti vyšli také herné tituly ako Half Life, Counter Strike či Portal. Valve zabezpečuje vývoj softvérových platforiem, ktoré by mohli byť používané aj inými dodávateľmi a vyvíja hry prispôsobené pre tento headset.

Virtuálna realita HTC Vive Pre Foto: HTC
Okrem toho HTC spolupracuje s ďalšími 15 partnermi vrátane automobilky Audi, ktorá na veľtrhu ponúka možnosť šoférovať superšportový automobil Audi R8 práve prostredníctvom virtuálnej reality Vive Pre.

Spustenie komerčného predaja headsetu Vive je naplánované na apríl tohto roku, ale spoločnosti HTC a Valve začnú nový rok tým, že pre vývojárov dajú k dispozícii ďalších 7000 zariadení. Môžeme teda očakávať, že z pohľadu technologických inovácií bude rok 2016 rokom virtuálnej reality.


Zdroj: tlačová správa spoločnosti HTC


ODPORÚČAME AJ:
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň

Komentáre