Technológie

Osobný lietajúci robot? Nič nemožné

"Je bezpečný, zábavný a vie byť dokonca plne autonómny, vďaka čomu ho ani nemusíte ovládať."

Erik Stríž, 17. januára 2016 13:00
Fleye - Lietajúci robot a bezpečný dron v jednom Foto: Fleye
Fleye je jeden z množstva projektov, ktoré sa uchádzajú o pozornosť internetovej verejnosti prostredníctvom takvaného crowdfundingu. Je to taký spôsob získavania finančných prostriedkov, kde sa na celkovú žiadanú sumu vyzbierajú desiatky, stovky a občas až tisíce malých individuálnych investorov. Odmenou za ich pozornosť je osobné poďakovanie alebo aj samotný produkt, ak prispejú väčšou čiastkou.

To všetko platí aj pre bezpečný dron Fleye. Je to taký dron, ktorý má celkom uzatvorené vrtule, vďaka čomu je celkom bezpečný aj pre deti. Nehrozí, že by ich zranili rotujúce listy. Okrem toho je prínosom k bezpečnosti aj zaoblený dizajn krytov a mäkké materiály.

Fleye - Lietajúci robot a bezpečný dron v jednom Foto: Fleye

Základnou myšlienkou bolo jednoduché ovládanie

Lietajúci robot môže byť ovládaný pomocou mobilného telefónu alebo tabletu, na ktorom beží operačný systém Android alebo iOS. Na displeji zariadenia sa vtedy objaví virtuálny ovládač, pomocou ktorého môžete manévrovať zariadenie priamo vo vzduchu, kontrolovať smer jeho letu, výšku i rýchlosť.

Keby sa vám ale aj toto zdalo náročné, môžete nechať tohto lietajúceho robota lietať celkom samostatne. Vstavaný počítač vie celkom sám zhodnotiť, ktorým smerom sa má pohybovať a kam mieriť kameru. Na displeji mobilného telefónu si používateľ vyberie iba to, či chce, aby dron celý čas snímal jeho, akýkoľvek iný objekt alebo vyhotovil fotografickú panorámu.

V tele malého lietajúceho robota je počítač bežiaci na operačnom systéme Linux. Ten je totiž nenáročný na výkon a keď má používateľ aspoň mierne pokročilé technické zdatnosti, môže svojho lietajúceho robota naučiť akúkoľvek novú funkciu. Toto je veľmi dôležité pre potencionálne rozšírenie takéhoto typu robotov do komerčného predaja. Súčasťou základného balíčka funkcií je napríklad rozpoznávanie tvárí, čo môže nájsť uplatnenie v bezpečnostných zložkách.

Zdroj: Fleye - Your Personal Flying Robot (youtube.com)

Hromada technológií v 23-centimetrovej guli

Robot sa dá ovládať bezdrôtovo cez pripojenia Bluetooth a Wi-Fi. Ako je známe, Wi-Fi má väčší dosah, čo by mohlo byť vhodné do väčších otvorených priestorov. Naopak, Bluetooth nachádza uplatnenie vtedy, keď nechceme, aby nám robot za stovky dolárov odletel príliš ďaleko.

Tvorcovia projektu Fleye tvrdia, že výroba ich lietajúceho robota im zabrala celkovo 18 mesiacov. Za ten čas ho vymysleli, nadizajnovali, zostrojili prototyp a následne uviedli do fázy, kedy je možné spustiť sériovú výrobu.

Fleye - Lietajúci robot a bezpečný dron v jednom Foto: Fleye
Keby vás zaujímali technické detaily lietajúceho robota, vedzte, že váži 450 gramov, vydrží lietať asi 10 minút, jeho guľové kryty majú priemer 23 centimetrov a dokáže lietať maximálnou rýchlosťou 15 kilometrov za hodinu. Svoje okolie sleduje Full HD kamerou, sonarom s dosahom do troch metrov, svoju polohu určuje cez GPS a automaticky sa dokáže vyrovnávať do stabilnej polohy vďaka vstavanému gyroskopu. Jeho batéria sa dá nabíjať ako tá v bežnom mobile cez USB kábel a podporuje rozšírenie pamäte o pamäťovú kartu microSD.

Zdroj: Kickstarter.com


ODPORÚČAME AJ:
VIDEO: V máji má do vesmíru odletieť prvá slovenská družica skCUBE
Kolieskové korčule na elektrinu? Nič nemožné
Najmenší dron s kamerou váži iba 15 gramov
Kto potrebuje FullHD a 4K, keď máme VHS?
Zabúdate? Je to normálne a možno aj prospešné

Komentáre