Technológie

Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť

"Zamestnanci americkej firmy Boston Dynamics majú asi najlepšiu prácu na svete. Sú platení za to, že robia zle humanoidným robotom. "

Erik Stríž, 27. februára 2016 14:00
Robot Atlas od Boston Dynamics Foto: Boston Dynamics
Iba máloktorá veda je tak zaujímavá, ako práve robotika. Je to v podstate niečo ako výroba elektromechanického človeka a najnovšie videá z tejto oblasti poukazujú na priam neuveriteľný technologický pokrok ľudstva. Samozrejme, robot nemusí vyzerať ako človek, je to skôr zariadenie schopné plniť určité úkony a môže vyzerať iba ako rameno s mnohými kĺbmi alebo ako lopta. Z pohľadu laika sú však najzaujímavejšie práve humanoidní roboti, ktorí sa občas až strašidelne podobajú na človeka.

Roboti vznikli v Čechách a zničili ľudstvo

Vedeli ste, že slovo robot vymyslel a prvýkrát použil vo svojom diele R.U.R. český spisovateľ Karel Čapek? Bolo to v roku 1920 a autor v nej zobrazil svet, v ktorom všetku ľudskú prácu nahradili roboti na nerozoznanie podobní človeku a ľudstvo tak pre nedostatok vlastnej práce začalo degenerovať. Slovo robot údajne Karelovi poradil jeho brat Jozef, ktorého možno poznáte aj ako autora populárnej knižky pre deti O psíkovi a mačičke.

Hoci sa v Čapkovej vízii ľudia ešte umývali v lavoroch s ohriatou vodou a telefóny boli výhradne s káblami, roboti vedeli sami chodiť, pracovať, rozmýšľať a dokonca sa stravovali. V jeho predstave však neboli elektromechanickými strojmi, ale čímsi z mäsa, kostí, nervov a krvi. Hromade mäsa vdýchol život až roztok, ktorý vymyslel istý vedec Rossum.

Karel Čapek vo svojej dráme vyobrazil svet, ktorý doplatil na prudký technologický rozvoj a snahu o povýšenie ľudstva nad prácu. Roboti ľudí vyhubili, avšak… koniec neprezradíme. Ak ste ešte R.U.R. nečítali alebo nevideli v divadle, mali by ste.
Robot Atlas od Boston Dynamics Foto: Boston Dynamics

Vývoj trvá dlhé roky a ešte má pred sebou veľké výzvy

Čapkov svet, v ktorom roboti vyzerajú a pôsobia celkom ako ľudia, je nechybne veľmi príťažlivý, avšak dnes ešte celkom nereálny. Dnes sa vedci z celého sveta potýkajú s inými, priam základnými problémami - napríklad sa snažia dosiahnuť, aby humanoidní roboti chodili tak, aby nepútali pozornosť okolia. A aj napriek tomu, že dosahujú veľmi zaujímavé výsledky, stále je chôdza robotov tak trocha čudná, komická, možno miestami aj hrôzostrašná.

Ak by raz mali takíto roboti nahradiť ľudí ako pracovníkov v skladoch či na stavbách, museli by zvládať veci, ktoré sú pre človeka celkom samozrejmé a nezamýšľa sa nad nimi. Napríklad udržiavanie rovnováhy na jednej nohe, rozpoznávanie ťažiska ťažkých predmetov, schopnosť prezieravo hodnotiť prostredie a situácie.

Zdroj: Atlas, The Next Generation

Unesie 80 kíl a prejde aj lesom

Najnovšia generácia humanoidných robotov Atlas od značky Boston Dynamics je navrhnutá tak, aby sa dokázala pohybovať v interiéri a aj exteriéri. Roboti sú vyvíjaní so špecializáciou na prenos väčších i menších predmetov, zvyčajne krabíc.

Roboti dokážu udržať vo svojich rukách náklad s hmotnosťou asi 80 kilogramov, popri tom udržiavať rovnováhu a chodiť naprieč menej náročným terénom. Na udržiavanie stability používajú celú paletu senzorov a kamier, pričom výška jedného takéhoto robota môže byť až 175 centimetrov.

Na prvý pohľad to vyzerá, že zamestnanci firmy Boston Dynamics majú najlepšiu prácu na svete. Sú platení za to, že robia zle humanoidným robotom. V skutočnosti je ich prácou sedenie pred obrazovkou počítača a ladenie softvéru tak, aby správne spolupracoval s množstvo elektrických motorov, so senzormi, kamerami a s hydraulickým systémom. Až keď majú tento softvér dobre vyladený, prichádza na rad zábava podobe testovania reakcií robota, ktorú môžete vidieť na videu nižšie.

Sme presvedčení, že keď raz roboti ovládnu svet, zamestnanci Boston Dynamics padnú do ich nemilosti ako prví... :)


ODPORÚČAME AJ:
Osobný lietajúci robot? Nič nemožné
Neuveriteľné technológie: Potláčanie prejavov astmy mobilom
Technologické firmy chcú prepojiť náš svet s virtuálnym
Skutočný Ironman bude pravdepodobne hendikepovaný. Prečo?
Google Impact Challenge: 72 hodín pre dobro ľudstva

Komentáre