Technológie

Skutočný Ironman bude pravdepodobne hendikepovaný. Prečo?

"Americká firma vyvíja a vyrába funkčné exoskeletony. Neviete, čo to je? Stačí, ak poznáte komiksovú postavičku Ironmana. "

Erik Stríž, 19. novembra 2015 14:00
Exoskeleton od firmy Ekso Bionics Foto: Ekso Bionics
Objavuje sa vo filmoch, počítačových hrách, v komiksoch a už ste nad ním nepochybne niekedy premýšľali aj vy. Exoskeleton je čosi, čo vyzerá ako konštrukcia pre ľudské telo a pomocou zložitých mechanizmov zväčšuje jeho silu. Táto stručná charakteristika je však iba veta, ktorú si môžete interpretovať rôzne. Skutočnosť je oveľa pôsobivejšia, najmä, keď si už dnes môžeme pozrieť videá funkčných exoskeletov, ktoré majú za úlohu pomáhať a meniť svet k lepšiemu.

Keď píšeme “meniť svet k lepšiemu”, myslíme to nielen doslovne, ale aj prakticky. Spoločnosť Esko Bionics sa zaoberá vývojom takých zariadení, vďaka ktorým môžu po vlastných nohách chodiť aj ľudia s ochrnutými spodnými končatinami. To, čo bolo ešte pred niekoľkými rokmi iba beznádejné sci-fi, je dnes realitou.

Exoskeleton od firmy Ekso Bionics Foto: Ekso Bionics

Invalidné vozíky by mohli byť nahradené efektívnejším nástrojom

Vývoj exoskeletonov prebieha aktívne od roku 2005, kedy vznikla firma s názvom Berkeley ExoWorks. Tá neskôr zmenila názov a udiali sa v nej viaceré iné zmeny a dnes, o desať rokov neskôr, prevádzkuje vyše 30 zdravotníckych centier v Spojených štátoch a Európe.

V týchto centrách prebieha rehabilitácia hendikepovaných i testy nových produktov. Dôležité je, že elektromechanické skeletony sú funkčné a bezpečné už dnes. Umožňujú aj ľuďom s ochrnutými spodnými končatinami, aby doslovne chodili po svojich nohách. Musia si síce dopomáhať barlami, avšak skeleton dokáže vynútiť pohyby nôh v celom ich rozsahu - od členkov až po pohyby panvovej oblasti.


Zdroj:How the Ekso Suit Works (vimeo.com)

Vývoj exoskeletonov ešte stále nekončí, skôr naopak. Cieľom je vytvoriť takú pomôcku, ktorá hendikepovaným umožní chôdzu aj celkom bez barlí. Išlo by o mimoriadne významný krok vpred, nech už máme na mysli akúkoľvek oblasť života či priemyslu. Aj ľudia s takto vážnym zdravotným znevýhodnením by mohli byť účastní bežných aktivít od práce až po zábavu.

Dalo by sa tvrdiť, že sa blíži doba, kedy pre určitú časť hendikepovaných nebudú nevyhnutné invalidné vozíky. Ich potreby by celkom naplnili podobné exoskeletony, ktorých ceny by spoločne s rastúcou výrobou mohli výraznejšie klesať.

Samozrejme, toto riešenie nie je vhodné pre každého. Je však víziou sveta, v ktorom sa ešte viac bude stierať hranica medzi zdravými a hendikepovanými.

Exoskeleton od firmy Ekso Bionics Foto: Ekso Bionics

Prvý skutočný Ironman bude pravdepodobne bývalý vozíčkar

Exoskeleton sa začal do povedomia verejnosti viac dostávať spoločne s uvedením filmu Ironman. V ňom miliardár Tony Stark vytvoril (pozor, celkom sám, to bol ale frajer!) oblek, s ktorým mohol dosahovať nevšedné silácke výkony a dokonca lietať. Áno, toto je sci-fi a dúfajme, že ním aj ostane. Je neprestaviteľné, že by raz niekto mohol mať v rukách takúto zbraň. V praxi by stačilo, keby sa podarilo vyrobiť niečo, čo dosiahne aspoň niektoré z vlastností slávneho obleku Ironmana.

Keď sa pozeráme do budúcnosti, vidíme svet, v ktorom takýto Ironman nebude ničím špeciálnym a výnimočným. A keby sa tak stalo, znamenalo by to, že prvým skutočným Ironmanom by sa stal človek so zdravotným postihnutím.

To je oveľa pozitívnejšie, než rozmaznaný synáčik miliardára, ktorý si problémy spôsobuje celkom sám, však?

Zdroj: eksobionics.com


ODPORÚČAME AJ:
Najtenšie telefóny na svete vás svojou hrúbkou prekvapia
Tieto smart hodinky sa stanú bestsellerom
Prestížny výrobca hodiniek predviedol smart náramok
Vzniká náhrada počítačovej myši, volá sa Flow a sleduje pohyby rúk
Nová generácia stetoskopov je na spadnutie

Komentáre