Technológie

Google Impact Challenge: 72 hodín pre dobro ľudstva

"V septembri sa Google spoločne s Tikkun Olam Makers a United Cerebral Palsy zapojilo do projektu, ktorého cieľom bolo vytvoriť inovácie pre lepší svet. 72 hodín práce prinieslo výsledky. "

Erik Stríž, 7. novembra 2015 12:00
Google Impact Challenge 2015 chcel riešiť celkovo 19 rôznych zadaní, predovšetkým pre tvorbu pomôcok pre ľudí s telesným postihnutím. Foto: Google.org
Makeathon či hackaton, to sú slovíčka, ktoré sa pomaly udomácňujú aj v slovenskom jazyku a stávajú sa súčasťou stratégií firiem akýchkoľvek veľkostí. Ide o nárazový spôsob práce, v ktorom je vopred stanovený krátky realizačný čas a aspoň približne definovaný cieľ.

Tento rok v septembri sa do podobného projektu zapojilo aj Google a spoločne s organizáciami Tikkun Olam Makers a United Cerebral Palsy malo za cieľ vytvoriť inovácie pre lepší svet. Nemuselo pritom ísť o riešenia, ktoré rovno vyriešia chudobu a hlad vo svete, ale pomôžu v každodennom živote. Preto si sa počas 72 hodín hľadali riešenia pre niekoľko zadaní typu “What if...”, teda “čo ak...”. Jednoducho, čo ak by tu boli zariadenia a pomôcky, ktoré by aktívne či pasívne pomáhali ľuďom so zdravotnými problémami. Zadania pritom nestanovilo Google, ale samotní ľudia, ktorí sa s problémami potýkajú každý deň.

Google Impact Challenge 2015 | Hľadanie spôsobu, ako by mohli hendikepovaní pohodlnejšie zosadnúť z invalidného vozíka. Foto: Google.org
Zadania boli aj nasledovné, celkovo ich bolo 19:

• Čo ak by tu bolo niečo, vďaka čomu by aj ľudia s barlami mohli prenášať nápoje bez hrozby rozliatia?

• Čo keby existovala adaptívna technológia, ktorá by umožňovala telesne hendikepovaným ľuďom praktizovať športy ako rafting či kanoing?

• Čo ak by existovalo doplnkové zariadenie na invalidný vozík so schopnosťou kopnutia, vďaka ktorému by deti aj dospelí mohli hrať so zdravými napríklad futbal?

• Čo keby okuliare Google Glass umožňovali, aby sa aj ľudia neschopní pohybu, reči či písania mohli prejaviť a komunikovať s okolím?

• Čo ak by tu bola cesta, ktorou by sa presne určil vplyv liekov na symptómy Parkinsonovej choroby a tak sa zvýšila ich efektivita na maximum?

• Čo keby vzniklo riešenie, ktoré by ženám na invalidnom vozíku umožnilo pohodlnú toaletnú hygienu bez potreby zosadania z vozíka?

• Čo keby boli na invalidnom vozíku senzory tlaku, ktoré by v spojení so softvérom v mobilnom telefóne umožňovali predchádzať bolesti, preležaninám a iným zdravotným komplikáciám?

Víťazi grantu Google Impact Challenge 2015 Foto: Google.org
V priebehu troch dní mali rôzne tímy príležitosť vytvoriť prototypy svojich produktov a uchádzať sa tak o finančné prostriedky, ktoré na ich realizáciu poskytlo samotné Google.org. Nakoniec sa finančnej podpory od Google dočkali práve senzory tlaku na invalidnom vozíku. K tomu má projekt príležitosť získať ďalšie peniaze vďaka crowdfundingovej kampani na portáli Indiegogo.com.

Zdroj: Google Impact Challenge


ODPORÚČAME AJ:
Toto nie je zubárske kreslo, ale budúcnosť našich kancelárií
Tento vynález môže ochrániť cukrovkárov pred najhorším
Kúpili ste originál alebo fejk? Zistíte to pomocou aplikácie
Tomuto neuveríte: Protézy končatín pre deti môžete vytlačiť aj doma
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc

Komentáre