Technológie

Toto nie je zubárske kreslo, ale budúcnosť našich kancelárií

"Pracovná stanica Altwork je systém kresla, pracovného stola a počítača, ktorý sa prispôsobuje aktuálnemu štýlu práce. Vyzerá nezvyčajne a môže stanoviť nový smer, ktorým sa uberať dizajn kancelárií."

Erik Stríž, 3. novembra 2015 12:00
Altwork Station Foto: Altwork.com
Objektívne môžeme povedať, že sme to práve my, kto žije zatiaľ najkomfortnejšiu dobu v celej histórii ľudstva. Prečo je to tak? Už nielen bohatí a majetní môžu mať vlastné nehnuteľnosti, žiť aspoň približne podľa vlastných predstáv a snažiť sa o dosahovanie osobného šťastia. Samozrejme, že to nemôžeme tvrdiť o ľuďoch, ktorí žijú vo vojnových oblastiach a v rozvíjajúcich sa krajinách, ale prakticky celá severná pologuľa má príležitosti na dobrý život a každodenný komfort.

Množstvo inovácií, ktoré nezmenili kancelársku prácu

Druhá polovica 20. storočia bola veľmi bohatá na technologické inovácie, na zmenu spôsobu našej práce a trávenia súkromného času, ľudstvo zaznamenalo priam neuveriteľné míľniky v priemysle, vede a komerčne dostupnej elektronike.

Jedna vec sa však stále veľmi nezmenila - spôsob kancelárskej práce. Hoci sme písacie stroje vymenili na moderné počítače a notebooky, začali sme sedávať na ergonomických kreslách a z internetových stránok sa dozvedáme o správnom zdravom držaní tela, v skutočnosti sa stále hrbíme nad stolom. Sme to my, kto sa prispôsobuje stolu.

So skoro revolučnou myšlienkou prišiel tím dizajnérov a konštruktérov zo Spojených štátov. Tí po rokoch pripravili finálnu verziu systému Altwork Station. Tento systém je určený do interiéru kancelárií, v ktorých sa veľa pracuje na počítači a vyžaduje sa flexibilita spôsobu práce.

Altwork Station Foto: Altwork.com

Dá sa prerobiť na niekoľko spôsobov

Celý mechanizmus je o polohovateľnom ergonomickom kresle, o variabilnej pracovnej doske a dvojici stojanov na počítač. Na prvý stojan sa upevňuje notebook, na druhý väčší monitor, na pracovnej doske je myš, klávesnica a prípadne ďalšie ovládače počítača, napríklad grafický tablet.

V základnom režime celý systém vyzerá ako pomerne bežné spojenie kresla a menšieho pracovného stolíka, zaujímavejšie je to až po naklonení celého zariadenia. Vtedy pracujúci takmer leží na kresle, nohy má vyložené na podperách kresla a veľký monitor aj s klávesnicou a myšou sú až podozrivo naklonené. Zdá sa, že to všetko môže spadnúť priamo na človeka, ktorý sa takto rozhodol pracovať. Práve na toto riziko sa však tvorca sústredil a spravil také riešenie, ktoré redukuje ohrozenie na nulu. Ak sa monitor a počítač správne ukotvia na stojany, potom nehrozí žiadne riziko pádu. Zaujímavosťou je, že myš a klávesnica sú na pracovnej doske držané vďaka magnetom, nehrozí teda ich skĺznutie, ak na nich nemáte položené ruky.

Zdroj: youtube.com

Nebude to lacný špás

Ak sa vám táto pracovná stanica pozdáva, vedzte, že teraz si ju môžete objednať za pomerne výhodnú cenu. Budúci rok sa bude systém predávať za takmer 6-tisíc amerických dolárov, teraz sa dá predobjednať o celé dve tisícky lacnejšie. Je však potrebné uviesť, že za tieto tisíce dolárov nedostanete samotný počítač, ale iba dômyselný mechanizmus s pracovnou doskou, stojanmi a ergonomických kreslom.

Zdroj: Altwork.com



ODPORÚČAME AJ:
Senzory odtlačkov prstov mieria aj do lacnejších mobilov
Hodiny ako z iného sveta zobrazujú čísla tekutinou od NASA
Nabíjačka na mobil čerpá energiu zo svetla
Osem tipov, ako skrotiť smartfón
Robot napodobňuje jazyk chameleóna, dokáže uchopiť prakticky všetko

Komentáre